Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Њ.Е. НАДБИСКУП БЕОГРАДСКИ СТАНИСЛАВ ХОЧЕВАР ПОСЕТИО ШАБАЦ

Реконструкција цркве Свете Ане

Њ.Е. београдски надбискуп Станислав Хочевар у понедељак је посетио градоначелника Шапца др Александра Пајића. Повод је пројекат реконструкције римокатоличке цркве Свете Ане.

- Има више од пола године како смо започели разговоре у вези са реконструкцијом римокатоличке цркве Свете Ане у Шапцу. Овај верски објекат, који је подигнут још у време краља Александра 1928, године, представља културно добро на територији града Шапца. Спремни смо да подржимо пројекат реконструкције из буџета града Шапца, у коме ће учествовати и Римокатоличка црква. Сигуран сам да ће господин Хочевар дати свој допринос да хришћанска заједница у Шапцу буде задовољна и да развијамо односе на већ постојећим добрим темељима, истакао је градоначелник Пајић.

Црква Свете Ане је прва римокатоличка богомоља изван Београда која је подигнута у Србији после Првог светског рата. Саграђена је четрнаест година након злодела у Мачви и Шапцу, када је Мали Париз преименован у Српски Верден.

Надбискуп Хочевар изразио је захвалност градоначелнику Пајићу на подршци града Шапца.

- Наша црква можда најсвестраније сарађује са градом Шапцем у оквиру читаве друштвене заједнице, из бројних разлога. Један је историјски, с обзиром да је Шабац настао као споменик заједништа у Краљевини Југославији. Ми смо се трудили и увек били присутни, пре сврега, са хуманитарном каритативном делатношћу. До сада није било могуће обновити нашу цркву и парохијски дом, који су изграђени у великој брзини да би могли угостити релативно велики број верника наше цркве.

Захваљујем граду и господину градоначелнику на могућности да обновимо цркву Св. Ане и парохијски дом, жупну кућу која је у таквом стању да би могла угрозити људске животе. Да бисмо сачували овај важан културолошки и сакрални споменик потребна су велика средства и драго ми је да град осећа спремност да то учинимо заједно, рекао је надбискуп Хочевар.

Црква Свете Ане евидентирана је у бази непокретних културних добара актом Завода за заштиту споменика културе „Ваљево” 2001. године као непокретно културно добро.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa