Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Мали мразовац
Штетни инсект на коштичавом и јабучастом воћу

Мали мразовац

Када је у питању мали мразовац, штета коју он прави настаје захваљујући његовим гусеницама. Оне су веома прождрљиве и у константној су потрази за храном. Овај инсект је такође веома отпоран, па му тако не сметају ни веома ниске температуре. Одговарају му услови који владају од -15 °C па све до +11 °C
Мали мразовац (Оперопхтера брумата) је врста штетног инсекта који напада бројне врсте воћа. Најопасније су његове гусенице које уништавају листове, пупољке, али и саме плодове. Присуство његових ларви у воћњацима најчешће се може уочити на вишњама, јабуци и крушци.

Мали мразовац има једну генерацију годишње. Јаја овог инсекта презимљавају на стаблима воћки или шумском дрвећу у групама у којима може бити између 5 и чак 50 комада. Средином марта из њих почињу да излазе мале гусенице које одмах крећу да се храну пупољцима, цветовима и лишћем. После 40 дана, или отприлике крајем маја, они завршавају свој развој.

Тада се уз помоћ нити које плету спуштају до земље и укопавају се у дубини од око 5 цм. Ту проводе наредна 3 месеца у својим чаурама. Чим се појаве први јесењи мразови, а најраније од октобра, почињу да се јављају први лептири. Мали мразовац на почетку борави на листопадном дрвећу, а може да се прошири и на воћњак.

Када је у питању мали мразовац, штета коју он прави настаје захваљујући његовим гусеницама. Оне су веома прождрљиве и у константној су потрази за храном. Овај инсект је такође веома отпоран, па му тако не сметају ни веома ниске температуре. Одговарају му услови који владају од -15 °C па све до +11 °C.

Ова штеточина уништава пре свега пупољке, младе листове и цветове. Карактеристични су по томе што плету своје танке нити, због чега делови стабла почињу да заостају у расту и на крају се суше. На листовима праве огромне рупе и оштећења, а неретко се деси да проузрокују и голобрст.

Једна од мера заштита јесте ручно прегледање тла око стабала и потрага за луткама овог инсекта. Препоручљиво је сакупити чауре у једну кантицу и уништити их ван простора где су пронађене. Током зиме, могу се применити разна минерална уља или инсектициди. Помоћу њих треба обавити прскање делова стабала на којима се најчешће налазе јаја малог мразовца. У случају јачег напада, нарочито ако се појави огроман број гусеница, могуће је употребити јаче препарате.
дипл.инг. Сања Поповић саветодавац у ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa