Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Не журити са радовима
Предстоји сетва кукуруза

Не журити са радовима

На подручји које прати ПССС Шабац, планиране површине за кукуруз су око 64 000 ха. Пољопривредницима предстоје веома важни послови у пољу, пре свега затварање зимске бразде како би се сачувала постојећа влага која није у вишку. И поред тога наш савет је да чим се може ући у њиве, дрљачом или сетвоспремачем то се и уради.

Неопходна је ова прва груба мера после које ће доћи фина припрема земљишта пар дана пре сетве. Овом фином припремом земљиште се фино уситни до мрвичасте структуре, пар дана одстоји да се слегне, истисну фаздушне поре како би семе било што боље у контакту са влагом и што пре и боље било клијање и ницање.

Само добро ницање даје пожељан број биљака по хектару, односно предуслов је доброг приноса. Све остале агротехничке мере које долазе после уз довољне количине падавина у току вегетације су надоградња за пун потенцијал родности хибрида. Савет са сетвом не журити док се земљиште не загреје довољно 10-12 C⁰ . Избор хибрида треба планирати по потреби газдинства и то најмање две семенске куће и више ФАО група зрења како би се избегла недовољна количина падавина која би могла наступити у моменту оплодње где дајемо предност ранијим хибридима.
Саветодавац за ратарство Светлана Златарић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa