Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Акваристика – један од најстаријих хобија

Акваријум, минијатурна слика живог света

Потребно створити животну средину са свим условима наопходним за живот. Уколико је запремина воде у акваријуму мала, свака грешка може нарушити састав воде. Препоручује се садња биљака како би дале осећај природне средине
Чување риба у кућном акваријуму један је од најстаријих људских хобија, који је постао изразито популаран и распрострањен широм света. За бављење акваристиком потребна је пажња и посвећеност али и основна знања биологије, хемије, физике и многих других наука.

ФОРМИРАЊЕ АКВАРИЈУМА
За акваријум нису довољни само вода и рибе. Потребно је створити животну средину са свим условима наопходним за живот. Искусни аквариста и стручни сарадник часописа „Зов“ у рубрици „Акваристика“ Владимир Вуковић поделио је своје знање о самом формирању акваријума.

-Прави акваријум треба да има све оно што природна средина налаже. Да бисмо то постигли на дно те ,,стаклене кутије” треба најпре поставити песка и најситнијег шљунка. Овај материјал, у који ћемо касније садити водене биљке, акваристи зову подлога. Подлога се мора добро испирати све док последња вода не буде потпуно бистра. Тек после тога се у акваријум налива вода. Брзо ћете схватити да нисте испрали све честице у песку. Будите стрпљиви. Приметићете вероватно танак слој прљавштине и муља који су, удружени са наталоженим каменцем, направили фину скраму на површини подлоге. Понекад је потребно неколико дана да се све ово ишчисти. То је један од разлога зашто нам треба филтер.

Сугестије
1. Постоље (без обзира на то да ли је део намештаја или посебан сталак) мора бити тако конструисано да поднесе тежину пуног акваријума. Рачунајте на тежину стакла, воде, подлоге и филтера! Заштитите га од влаге постављањем стиропора преко површине на коју се ослања акваријум.
2. Избегавајте тесно углављивање у комад намештаја. Да бисмо лако одржавали тај део простора, акваријум треба поставити тако да му можемо прићи са свих страна, а нарочито омогућити лако скидање филтера и проходност мрежице за хватање рибица у све унутрашње углове.
3. Акваријум треба заштитити од директних сунчевих зрака, чиме спречавамо прегревање воде и пренамножавање алги. Зато је, можда, најбоље да акваријум стоји у најмрачнијем делу просторије.


Улога филтера различитих врста, јесте да омогуће струјање воде, њено пречишћавање и стварање културе бактерија уз чију помоћ ће се успоставити неопходна биолошка равнотежа.

-Мала моторна пумпа за ваздух, која воду обогаћује кисеоником (,,балончићима ваздуха”) преко камена распршивача, неопходан је део опреме нарочито у топлим летњим месецима. Грејач је, такође, благотворан део опреме за ваш акваријум. Он одржава оптималну температуру воде током хладних зимских дана – додаје Владимир Вуковић.

Такође, техничко формирање акваријума подразумева инсталирање светла, прекидача и утичница за филтер, грејача и ваздушну пумпу.

ВЕЛИЧИНА АКВАРИЈУМА И ИЗБОР РИБА
Често се може чути да су мањи акваријуми погоднији за почетнике. Међутим, уколико је запремина воде у акваријуму мала, свака грешка може нарушити њен састав.

-За почетнике се препоручује што већа запремина, барем 50-60 литара, јер се у малом акваријуму почетничке грешке (претерано храњење, пренасељеност рибама, велика колебања температуре, лоше пречишћавање воде) брже манифестују а спорије и теже отклањају.

Када су омогућени сви услови и припремљена сва опрема, на ред долази избор рибица које се убацују у акваријум. Важно је напоменути да се у једном акваријуму не могу гајити заједно све врсте рибица. Неке су агресивније, грабљивице, неке воле топлу воду, неке хладнију, киселију, меку, тврду...

Често се може чути да су мањи акваријуми погоднији за почетнике. Међутим, уколико је запремина воде у акваријуму мала, свака грешка може нарушити њен састав


Владимир Вуковић предложио је неке могућности.
-Акваријум од 40 до 60 литара, са температуром од 22 до 26˚C, погодан је за мање рибе. Ако су то, нпр. живоротке, можемо уселити гупије (4 мужјака и 4 женке), платике (2 мужјака и 3 женке), или, рецимо мачоносце (Xiphophorus: мужјак и три женке), неколико црних и златних молија (Mollienesia sphenops).

Неопходни су ,,чистачи“: 4 оклопна сомића (Corydoras sp.), алгар анциструс. У нешто мањем акваријуму (40-50 литара, температуре 24-26˚C) лепо ће изгледати јата харацина: 5-6 серпи (Hyphessobrycon serpae), 5-6 неонки (краљевске или ,,обичне”), 5-6 родостомуса (Hemigrammus rhodostomus), 4 оклопна сомића и аигар анциструс. Ако вам се допадају барбуси, предлажемо комбиновање разних варијетета суматранске мренице (Barbus tetrazona): зебрасте, зелене, златне – укупно десетак рибица. Леп контраст даће један биколор (не више јер су међусобно веома свадљиви!) и 5-6 разбора (Rasbora heteromorpha).

ГРЕШКЕ ПРИ НАБАВЦИ БИЉАКА И РИБА
У акваријум се могу стављати и биљке, углавном „живе“, како би дале осећај природне средине али и стварале додатни кисеоник. При избору биљака пожељно је посаветовати се са искусним акваристом. Владимир Вуковић препоручује да се, за почетак, набаве отпорније и мање захтевне водене биљке, али и како препознати и пажљиво изабрати здраве рибе.

-Када се почетник нађе пред акваријумима у продавници, обично га понесу неописиве боје рибица. Будући да зна врло мало, или чак ништа о појединим врстама, природно је да ће затражити савет продавца, који ће, иако каткад ни сам не зна више од купца, покушати да прода све што нуди. Најпре, рибе не смеју имати никакве повреде, осипе или наслаге на кожи и/или перајама. Кожа здравих риба је чиста и сјајна и има јасне боје. Искрзане или скраћене пераје, нарочито ако су приметни крвни подливи или ранице, могу бити знак бактеријске инфекције. Оболеле рибе се њишу бочно или напред-назад, пераја су им скупљена, тешко дишу и траже ваздух на површини воде.

У неким, најћешће крајњим стадијумима болести, мирују на дну. Очи здравих риба су бистре и весело прате покрете наше руке. Оне одмах реагују на убачену храну и пливају брже и веселије. Осим тога, здраве рибе је теже ухаватити.

Напомиње да нипошто не треба куповати рибице из акваријума у ком је вода жућкаста, флуросцентно плава или зеленкаста јер то значи да је третирана неким од лекова и да карантински период у продајном акваријуму још није прошао.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa