Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Сузбијање и превентива
Полегање расада-проузроковач (Pythium spp)

Сузбијање и превентива

Основна мера сузбијања овог патогена у стакленицима и пластеницима као и у топлим лејама је стерилизација земљишта коју је могуће остварити воденом паром, сувом термичком обрадом или применом фунгицида на бази дазомета
Врсте из рода Пyтхиум се редовно појављују код нас и могу причинити значајне економске штете при производњи расада паприке и парадајза као и на бројним другим биљним врстама. Паразитира клијанце и младе биљке свих повртарских и ратарских врста, цвећа и трава. Посебну осетљивост испољавају паприка, парадајз, краставац, лубеница, диња, купус, салата , дуван.

Врсте из рода Пyтхиум узрокију полегање тј. топљење расада паприке и парадајза убрзо након ницања. Болест се обично јавља појединачно захватајући мање или веће делове клијалишта у виду оаза. У зони кореновог врата појављују се воденасте пеге које убрзо потамне. Унутрашња ткива главног корена и кореновог врата се распадају услед чега нападнуте биљке полежу. При већој влажности и топлоти готово на очиглед се истопе па се болест још назива и “топљење расада“. Старије биљке по правилу слабије обољевају, али се и на њима могу наћи пеге на приземном делу стабла.

Пyтхиум презимљава оспорама, које у повољним условима влажности и температуре клијају дајући спорангије које изнад 18°C директно клијају у зачетак хифе, а на температурама између 10°C и 18°C клијају дајући зооспоре. Ослобођене зооспоре крећу се помоћу флагела у води и остварују заразу корена и младих биљних ткива клијанаца. Мицелија после исхране образује спорангије које директним клијањем остварују секундарне заразе. Развоју болести погодују тешка и слабо дренирана земљишта, висока влажност земљишта и ниске температуре након сетве.

Важна је и превентивна мера и стриктно спровођење хигијене у заштићеном простору, као и дезинфекција алата, столова, полица и саксија са 1% раствором плавог камена


Основна мера сузбијања овог патогена у стакленицима и пластеницима као и у топлим лејама је стерилизација земљишта коју је могуће остварити воденом паром, сувом термичком обрадом или применом фунгицида на бази дазомета. Важна је и превентивна мера и стриктно спровођење хигијене у заштићеном простору, као и дезинфекција алата, столова, полица и саксија са 1% раствором плавог камена.

Од агротехничких мера значајно је спроводити плодоред,избалансирану исхрану,редовно проветравање, слабије заливање и избегавање тешких земљишта. Дезинфекција семена се може вршити фунгицидима на бази манкозеба, тирама или каптана, а младе биљке расада се могу третирати фунгицидима на бази металаксила, пропамокарба, пропамокарба + фосетил Ал . У случају појаве болести све оболеле биљке треба почупати и спалити.
дипл.инг. Сања Поповић ПССС ШАБАЦ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa