Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: приватна архива Анђеле Ђурић

Фото: приватна архива Анђеле Ђурић

На захтев читалаца:
Анђела Ђурић вишеструко награђивана
матуранткиња Школе примењених уметности

Волим када смо креативни и храбри

„Схватите дословно ону изреку – Кад ти живот да лимун, ти направи лимунаду. Сваки дан је испуњен стварима и људима од којих можете много да извучете. Важно је да их увидите“
„Сигурно планирам да будем искрена и искључиво искрено срећна“, кратко, самоуверено одговара на питање о плановима за будућност свестрана, талентована, матуранткиња Школе примењених уметности Анђела Ђурић. Свет стваралаштва јој у потпуности припада о чему сведоче и бројне награде, али оно што Анђелу одликује је поглед на живот и сновe њене генерације. Полазна тачка разговора био је упис у средњу школу као почетак једне уметничке приче.

-На крају осмог разреда сам се двоумила између две средње школе. Дан пред пријемни нешто је само кликнуло у мени и рекло – Школа примењених уметности. То је једна од оних одлука које човек доноси без објашњења, просто осетиш да је то исправно.

Сваки дан је само нови почетак, нема краја


Фото: приватна архива Анђеле Ђурић


Освајала си бројне награде, да ли би могла да издвојиш неку као посебно драгу и значајну?
Свака награда ми значи и представља ново искуство. Али када већ издвајам, желим да истакнем 3. награду за трејлер под називом Нова прилика. Видео-конкурс је расписан у оквиру 3. Фестивала дечјег стваралаштва Уметник из школске клупе. Ова награда нам представља један велики успех и лично ми је веома значајна јер је и моје друштво било укључено. Неко се опробао у њему непознатој грани уметности и филма, а неко је искористио своје знање и вештине у стварима које му леже или којима се бави. Мој друг, Урош Лазић и ја смо заједно осмислили концепт и режирали трејлер. Ивана Јанковић је обавила изузетан посао са камером, док се Ања Таборовић сјајно позабавила шминком и костимом.

Фото: приватна архива Анђеле Ђурић


Поред тих наших задужења обавили смо и глумачки део заједно са Таром Петровић и Матејом Петровићем. Све се одвијало под менторством наше професорке Бојане Јовановић. Снимање и рад на овом трејлеру увели су нас у нове воде уметности, али пре свега то је било непроцењиво дружење и стицање нових сазнања.

-Анђела је матурант наше школе, те је, као што то обично бива, дошло време за сумирање утисака, на сагледавање средњошколског периода наших ученика. Сви они расту пред нама, сазревају, мењају се, у том погледу ни Анђела није другачија, наравно. Међутим, Анђела је ширила интересовања из тромесечја у тромесечје. Сваку понуђену прилику, користила је на најбољи могући начин и самим тим нам откривала своје многобројне таленте. Некада је рад са Анђелом представљао изазов за једног просветног радника, а данас могу с лакоћом рећи да је Анђела моја сарадница и иницијатор многих активности унутар школе али и локалне заједнице. Заједно смо прошле кроз многе омладинске и средњошколске литерарне конкурсе, затим смо заједно радиле на сценарију за краткометражне филмове снимљене унутар школске секције, а данас је комплетна продукција у Анђелиним рукама. Имам пуно поверење у њу а она, али и још неки вредни ученици, мотивишу мене, дају ми идеје, носе пројекте на својим леђима – истакла је Бојана Јовановић, професорка српског језика и књижевности и једна од Анђелиних ментора.


Шта те највише инспирише и подстиче на стваралаштво?
То је свакодневни део мог живота, нешто природно и без чега ја, просто, не бих била ја. Болна ми је помисао да, можда, на крају свега, на крају сваког краја, ја нисам рекла све што сам хтела, написала сваку мисао и стих који се роди у мојој глави. Желим да створим сваки филм који замислим.

Макар једна особа прочитала или видела нешто моје, довољно ми је. Кроз стваралаштво волим да волим људе. Моја победа је када некога разумем кроз своја дела.

Фото: приватна архива Анђеле Ђурић


Иницијаторка си Клуба читалаца у Библиотеци шабачкој. Одакле идеја и потреба да се оформи Клуб?
На идеју смо заједно дошли Урош Лазић и ја. Када смо акцијом под називом Читајмо гласно обележавали Национални дан књиге, схватили смо да има још љубитеља међу нашим вршњацима. Тог дана дружење је било сјајно, те смо се питали – зашто не бисмо поновили ово? Организовали смо се заједно са професорком Бојаном Јовановић и сарадња са Библиотеком шабачком нам је отворила многа врата.

Награде:
Видео-конкурс о омиљеној књизи, под називом На крилима среће, расписан у оквиру 3. Фестивала дечијег стваралаштва Уметник из школске клупе - Трећа награда за трејлер под називом Нова прилика; Песнички конкурс ‘’Песнички поздрав пролећу’’, у организацији КУД Караџић, Лозница- Друго место; Смотра ђачких ликовних радова за ученике средњих стручних школа, гимназија, дизајнерских и уметничких школа из ликовне културе- Треће место; Међународни визуелни конкурс Бранкуши виђен на 145 портрета- Друго место; Ликовни конкурс на тему ‘’Моје велико путовање – од Србије до Русије’’ који је расписао ‘’РЖД Интернешнел’’ из Русије, у сарадњи са православним дечјим часописом ‘’Светосавско звонце’’ и српским одељењем Међународног јавног фонда јединства православних народа- Треће место; Конкурс Дани ћирилице 2020, у организацији општине Ковин.- Прво место; Песнички конкурс ‘’Песнички поздрав пролећу’’, у организацији КУД Караџић, Лозница- Друго место; Међународни конкурс ‘’Колевка’’који су расписали православни дечји часопис ‘’Светосавско звонце’’ и српско одељење Међународног јавног фонда јединства православних народа- Прво место.


Какве су читалачке навике младих?
Љубав према књизи је присутнија него што се мисли. Доста мојих пријатеља и познаника су веома страствени читаоци. Сада, да разбијемо стереотип, не мора човек да поседује гомилу књига да би волео да чита. Читање омиљене колумне, објаве на том једном блогу који пратите, рецепата, вицева… Кроз све то се негује однос према читању.

Схвати
Тежина постојања
не сме да сломи
твоје слабе кости
ни оно људско у теби.
Научи да се носиш
и бориш за оно што јеси.
Љуби хлеб бели
као што они љубе рибу
на сребрној тацни.
На колена падни само када
свој под рибаш
и своје ципеле скидаш.
Не дај да се твоја реч прекине,
устани и гласно певај је.
Нико бирао није
зато схвати да је
богатство у животу
а не живот у богатству
и не допусти да те тај дар убије.
Диши овај сасвим обичан ваздух
као сасвим обично цвеће
и не очекуј ништа веће
од онога што ти учиниш својим.
Грли и љуби
људе и цвеће,
воду и воће,
схвати да сад знаш дисати
и нико ти рећи неће
што ће ти на гробу писати.


Клуб читалаца није прва креативна акција у којој си учествовала. Шта те покреће и инспирише да будеш друштвено ангажована?
Управо моја љубав према људима и заједништву. Изађи у свет, пружи руку! Кроз најситније акције можемо да променимо много. Кључне су истрајност и воља. Неће увек ићи како смо планирали, дешаваће се и успони и падови. Изузетно је важно покушавати. Волим када смо креативни и храбри.

Порука за младе који планирају да упишу Школу примењених уметности и да се посвете уметности?
Схватите дословно ону изреку – Кад ти живот да лимун, ти направи лимунаду. Сваки дан је испуњен стварима и људима од којих можете много да извучете. Важно је да их увидите. Моћ сагледавања, размишљања и увиђања – то је оно што морате да чувате и храбро користите. Зато за сваког уметника и човека имам само једну поруку – carpe diem.

Фото: приватна архива Анђеле Ђурић


Планови за будућност?
Волим спонтаност живота, ништа на предуге стазе. Оно што сигурно планирам је да будем искрена и искључиво искрено срећна. Сада, била ја на академијама или не, била “толико успешна, а тако млада” или не, у том свом плану ћу да истрајем. Не постоје правила и животни рокови. Важно је увек дати свој максимум. Сваки дан је само нови почетак, нема краја. Зашто бисмо се онда ограничавали плановима?

М. Живановић

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa