Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНА 14. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Јавна предузећа тема седнице

Ребаланси су рађени због повећања плата у јавном сектору на предлог Владе од 7 одсто, док је Град одобрио повећање од додатних 3 одсто због доброг пословања. Већини досадашњих вршилаца дужности директора само је статус промењен у директоре и то на четири године. Дошло је и до три промене на руководећим функцијама
На дневном реду 14. седнице Скупштине Града Шапца, одржане у среду, нашле су се 22 тачке. Убедљиво највећи број одлука је везан за функционисање јавних предузећа и установа чији је оснивач Град.
На почетку су усвојене информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за последњи квартал прошле године.

Усвојени су и ребаланс програма пословања јавних предузећа. Ребаланси су рађени због повећања плата у јавном сектору на предлог Владе од 7 одсто, док је Град одобрио повећање од додатних 3 одсто због доброг пословања.

На 14. седници именовани су и директори јавних предузећа и установа. Већини досадашњих вршилаца дужности директора само је статус промењен у директоре и то на четири године. Дошло је и до три промене на руководећим функцијама. На место директора ЈКП “Стари Град” уместо досадашњег в.д. Николе Беговић именован је Аљоша Гарибовић, дипломирани правник из Шапца. Дошло је и до промене на челу Народног музеја, в.д. директорку Јовану Стојанац заменила је Мирјанa Перић, мастер академских студија другог степена.

Светлана Станковић, досадашња в.д. директора Културног Центра биће нова директорка Међуопштинског историјског архива, уместо Јелене Мијаиловић. На место директора Културног центра, уместо Станковићеве, именован је Урош Лукић, мастер ликовних уметности.

-Пословање јавних предузећа у поседњем кварталу је изузетно добро. Ми смо одобрили за сва јавна предузећа повећање плате за запослене и то у ЈКП “Стари град” од 7 одсто, а у свим другим од 3 одсто због доброг пословања, што долази на 7 одсто што је одлуком Владе Републике Србије кренуло од 1. јануара. Изабрани су нови директори и вршиоци дужности директора јавних предузећа и установа културе. Био је јавни конкурс на који су сви могли да се јаве. Имали смо у неким установама и по троје кандидата. Све је било апсолутно транспарентно и сигуран сам да су изабрани најбољи и да ће наша јавна предузећа и установе културе у наредном периоду пословати једнако добро као у 2021. години, ако не и боље. Сигуран сам, да ће примедби које су грађани имали на поједина јавна предузећа, бити све мање и мање. Уложили смо као град у нека јавна предузећа велику количину новчаних средстава како би она имала средстава за рад и пружала што бољу услугу нашим суграђанима, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Неизбежни пољопривредни проблеми
Одборник одборничке групе “Инцијатива село – град – Буђење” Драган Станковић искористио је прилику да са говорнице подсети на тренутну лошу ситуацију у пољопривреди. Међутим, навео је да је делимично задовољан разговором који је недавно имао са ресорним министром Браниславом Недимовићем.
-Уколико министар испуни оно што је обећао бићу задовољан око 70 одсто. Сматраћу да су наши протести успели. Пољоприведа је дошла у катастрофалну ситуацију владавином Српске напредне странке. Један или два преговора са министром то не могу попоравити, али могу покренути са мртве тачке, рекао је Станковић.


Усвојен је и локални акцијони план запошљавања којим је предвиђено 138,9 милиона динара за 13 програма запошљавања.

-Град Шабац има план и за оне који тешко налазе посао, који су тешко зашпошљиве категорије. Очекујемо да овај ЛАПЗ буде и реализован у овој години, рекао је председник Скупштине града Немања Пајић.

Седници су од опозиције и овога пута присуствовала само три одборника одборничке групе “Иницијатива село – град – Буђење”. Драган Станковић и Душан Туфегџић активно су учествовали у расправи, износили бројне критике, али понешто и похвалили, док им је са друге стране најчешће одговарао одборник Српске напредне странке Бобан Бирманчевић..

-Што се тиче извештаја о раду јавних предузећа, известиоци су људи који нису легално на тим функцијама. Већ у октобру је требао да се распише конкурс и да се изаберу директори тих јавних предузећа. Са друге стране, велики број људи је у тим предузећима запослен на неодређено.Такође, финансијски извештаји одређених предузећа су енормно скочили за месец, два. Ми не видимо логику да је то могло да се деси у тако кратком периоду, рекао је Драган Станковић, одборник “Иницијативе село – град – Буђење”.

Председник Скупштине је задовољан због уласка бар дела опозције у локални парламент и учешћа у расправи.

-Седница је била добра. Одборници, поготово опозиције, често изалзе из оквира дневног реда. Предизборна кампање је у току, па и то има утицаја зашто је расправа нешто шира. Увек гледамо да то вратимо у окире у којима треба да буде, да се испоштује достојанство Скупштине и да расправа буде на добробит наших суграђана.

За говорницом је било речи и о дивљој депонији у Штитару, ко је кога “правио”, а ко кога подржава, прелетачима, сточном фонду и другим темам које нису имале везе са дневним редом. Међутим, седница је протицала у коректној атмосфери, а било је и духовитих момената.

-Добро је што су одборници опозиције присутни на Скупштини. Понекад расправа излази из оквира демократске расправе, међутим сигуран сам да су предлози опозиције нешто што и позиција треба да саслуша и да види шта од тих предлога може да се испуни у наредном периоду, рекао је градоначелник Пајић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa