Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЈП “ИНФРАСТРУКТУРА ШАБАЦ” СПРЕМНО ЗА ПРЕДСТОЈЕЋУ ГРАЂЕВИНСКУ СЕЗОНУ

Улагаћемо како у развој града, тако и у развој села

“Међу већим радовима који нас очекују у наредном периоду су додатно инфраструктурно опремање Северозападне индустријске зоне. Град је издвојио 300 милиона динара за изградњу водоводне и канализационе мреже. Радиће се реконструкција котларница у основним и средњим школама на територији града Шапца. Такође, очекује нас и реконструкција и изградња нових путева. Ове године предстоји и изградња комплекса са три нова базена, од којих ће један бити олимпијски, један средње величине као постојећи затворени базен и један дечији” наводи директор ЈП „Инфраструктура - Шабац“ Саша Максимовић
Зимски период ЈП „Инфраструктура - Шабац“ искористило је како би се приремили за предстојећу грађевинску сезону. Истовремено, службе за зимско одржавање путева спремне су уколико се време поново погорша.

-Како су на почетку године зимски месеци, тако су могућности извођења радова ограничени временским условима. За то време службе које раде зимско одржавање путева, радиле су пуним капацитетом. Имамо довољне количине соли као и одговарајући број механизације потребне за одржавање и чишћење путева. Пошто је у фебруару било и топлих дана, то смо искористили и урадили чишћење и прокопавање канала у сеоским месним заједницама: Жабар у дужини од 2 километра, Горња Врањска, такође 2 километра и Мала Врањска у дужини од 1,5 километара, наводи директор ЈП „Инфраструктура - Шабац“ Саша Максимовић.

Током овог периода реконструисано је и више километара неасфалтираних путева. Насути су путеви у МЗ Јеленча, МЗ Летњиковац, МЗ Букор, МЗ Прњавор, МЗ Мајур и МЗ Заблаће. Санирано је клизиште у Криваји. Израђен је и пошљунчен паркинг испред горбља у Поцерском Причиновићу. Урађено је греjдерисање и равнање пута Рибари – Очаге и Слепчевић – Дубље. На захтев грађана, у МЗ Камичак је извршено спуштање нивелете саобраћајнице на целокупној дужини улице Љубе Стојановића, урађен је пропуст и ископан канал. Урађена је нова јавна расвета у Предворици, Грушићу, Мајуру, Криваји, Петловачи, Варни, Мачванском Причиновићу, Петковици, Корману, Белој Реци, Горњој Румској, Богосавцу, Касарским Ливадама, Малој Врањској, Ориду, Жабару и на Летњиковцу.

Урађена су или су у фази израде и дечија игралишта са мобилијаром на углу улица Фрушкогорске и Ускочке, у Радничкој, у улици Јанка Веселиновића, у улици Николе Пашића као и фитнес терени у парку у Масариковој и у Бенској Бари.

Ради се и по захтевима грађана
У ЈП „Инфраструктура - Шабац“ сваког дана стижу и захтеви и предлози грађана.
-Грађани свакодневно долазе у просторије ЈП ,,Инфраструктура - Шабац” или нам се обраћају зехтевима преко Јединственог шалтера који се налази у згради Градске управе града Шапца. Захтеви се прегледају и на основу мишљења наших стручних служби доставља се одговор грађанима. Ако су захтеви реални и у складу са делатношћу којом се наше предузеће бави захтеви се решавају. Грађани се највише интересују у вези са изградњом путева, затим око јавне расвете, канализације и водовода, насипања путева, парцелација, имовинско правних односа и одржавања зграда.


Максимовић најављује да ће почетком грађевинске сезоне имати велики број локација на којима ће се изводити радови, како у граду тако и на подручју сеоских месних заједница. Даље опремање Северозападне радне зоне од велике је важности за привреду, а грађани ће се вероватно највише обрадовати изградњи комплекса отворених базена, као и ширењу водоводне и канализационе мреже.

-Међу већим радовима који нас очекују је инфраструктурно опремање Северозападне индустријске зоне, изградња атмосферске и фекалне канализације, водоводне мреже, дистрибутивно гасне мреже и асфалтирање улица, како би се стекли сви услови за несметан рад компанија које послују у зони као и оних које намеравају да дођу у нашу радну зону. Највећа инвестиција која је дошла у Шабац је компанија МИНТ. Фабрика која треба да почне са радом у марту вредна је 50 милиона евра, а друга њихова инвестиција је фабрика у вредности од 46 милиона евра и биће изграђена непосредно поред прве, каже Максимовић.

Ове године предстоји и изградња комплекса са три нова базена, од којих ће један бити олимпијски, један средње величине као постојећи затворени базен и један дечији. Када су у питању спортски објекти, реконструисаће се и спортска хала „Зорка“.

По захтевности и величини пројеката планираних за ову годину свако се издвајају изградња комплекса нових базена који је свакако један од најзахтевнијих пројеката, а међу такве спадају и реконструкција Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, изградња нове канализационе и водоводне мреже и реконструкција спортске хале


-Биће изграђено 22 километра нове водоводне мреже. Град је издвојио 300 милиона динара за изградњу водоводне и канализационе мреже. Радиће се реконструкција котларница у основним и средњим школама на територији града Шапца. Такође нас очекује и реконструкција и изградња нових путева. За то је град из буџета издвојио преко 600 милиона динара. Израђује се идејно решење пројекта за грађевинску дозволу као и пројекта за извођење и изградњу кружног тока „ Камичка башта“. Реконструкција дечијих игралишта спада у редовне активности предузећа, наводи Максимовић.

Као један од најзначајнијих пројеката на којима раде директор „Инфраструктуре“ истиче измену и допуну плана детаљне регулације Сава парка.
-Дефинисана је нова локација међународног путничког пристаништа, у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама. Налазиће се код старог пристаништа. Предвиђена је и реконструкција Савске улице са формирањем тротоара и бициклистичких стаза. Тврђава, нови градски парк на локацији некадашње касарне, Савска авенија и плажа на Старом граду, биће репрезентативно туристичко место, намењено не само за излетнике него и за јавне садржаје и одржавање манифестација, каже Максимовић.

Тренутно је у току израда нацрта четири значајна плана детаљне регулације за изградњу канализационих мрежа, са постројењима за пречишћавање отпадних вода у Слепчевићу, Липолисту, Дреновцу и Прњавору. Поред тога, у припреми су и геодетске подлоге за израду пројектне документације за канализационе мреже у вези са пројектом ,,Чиста Србија”.

-Израђују се веома важни планови за град Шабац. По значају се издваја просторни план града Шапца и генерални урбанистички план за Шабац и приградска насеља. Просторним планом је обухваћена читава територија локалне самоуправе, што подразумева да ће се поново радити и планови за сва села. То је огроман посао који ће се обављати наредне две до три године. Радиће се план детаљне регулације Бенске Баре – исток, односно подручја између Кајмакчаланске и улице Кнеза Лазара, Камичак – блок између Нове робне куће и улице Стојана Чупића са Мачванским тргом, затим Трг шабачких жртава – простор између Трга и улице Краља Петра Првог, објашњава наш саговорник.

По захтевности и величини пројеката планираних за ову годину свако се издвајају изградња комплекса нових базена који је свакако један од најзахтевнијих пројеката, а међу такве спадају и реконструкција Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, изградња нове канализационе и водоводне мреже и реконструкција спортске хале „Зорка“.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa