Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Три жене у трци за председника
ДО САДА ПРОГЛАШЕНО 11 ИЗБОРНИХ ЛИСТА

Три жене у трци за председника

Грађане Србије 3. априла очекују локални и председнички избори, а становнике Београда и још неких градова и општина у Србији и локални. Републичка изборна комисија је до сада прогласила 11 изборних листа.

Републичка изборна комисија прву је прогласила листу “Александар Вучић - заједно можемо све” за изборе за народне посланике и та листа ће се на гласачком листићу налазити под бројем један. Носилац листе је председник СНС-а Александар Вучић, а прва на посланичкој листи је директорка Института за онкологију и радиологију др Даница Грујичић.

Међу првих 10 на листи налазе се глумац Лазар Ристовски, стонотенисерка Бранислава Перић Ранковић, виолиниста Јован Кулунџија, молекуларни биолог Јелена Беговић, оперска певачица Јадранка Јовановић
Српска напредна странка кампању је почела у Мерошини.

-Морате да разумете да је лако нешто обећати. Лако је онима који ће вам рећи „ми ћемо то боље“. Имали сте 12 година па нисте, а опљачкали сте народ, нисте га се сетили ниједног секунда. Од путева, пруга, болница, нигде ништа није било, рекао је Александар Вучић на првом предизборном скупу.

Друга је проглашена листа “Ивица Дачић премијер Србије” коју је поднела коалиција Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Зелене Србије. Председник Социјалистичке партије Ивица Дачић је и носилац листе.

-СПС једнако је државна стабилност, државни континуитет, традиција и трајање”, поручио је Ивица Дачић са предизборног скупа у Београду

Листа Српске радикалне странке за посланике Народне скупштине проглашена је трећа. Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да ће предложити Централној отаџбинској управи да радикали немају кандидата за председника и да подрже Александра Вучића како би победио у првом кругу председничких избора.

-Ако Вучић не би прошао у првом кругу, ако не би победио, онда би прозападне, издајничке странке организовале велике демонстрације, немире са крвопролићем. То су им планови. Мојим одустајањем и отвореном подршком Вучићу за председника ми ћемо допринети да он победи у првом кругу, рекао је Шешељ на предизборном скупу у Београду.

РИК је изборну листу “Савез војвођанских Мађара-Иштван Пастор” прогласио као четврту.
Под бројем пет налази се листа “Мариника Тепић - уједињени за победу Србије”

-Сигурна сам да наша листа има подршку широм Србије и да ће победити на свим нивоима и зато смо, поред кључног слогана “Промене из корена”, дефинисали четири стуба наше кампање - борбу против корупције, односно праведна Србија, који се ослања на три кључна закона. Први је о антикорупцијском тужиоцу, други је лустрациони закон, трећи је закон о пореклу имовине. Када успоставимо ред и правду свима ће бити боље, рекла је Мариника Тепић.

Кандидат за председника Србије коалиције “Уједињени за победу Србије” је Здравко Понош, који је на
првом предизборном скупу коалиције у Нишу истакао да председник треба да буде у служби народа.
Листу “Мариника Тепић - уједињени за победу Србије” поднели су Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ-ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, УС С “Слога”, Покрет за преокрет, Покрет Слободна Србија и Влашка странка.

Листа “Др Милош Јовановић - нада за Србију” је шеста. Подносилац изборне листе је Српска коалиција НАДА, коју чине Демократска странка Србије, Покрет обнове краљевине Србије Војислава Михајловића и још 25 покрета. Први на листи је генерал Божидар Делић, а подржава је и академик Матија Бећковић.
-Када имате овакве људе уз председника ПОКС-а Војислава Михаиловића и моје маленкости, онда нема сумње да смо ми једина патриотска алтернатива овој власти, сматра је Јовановић.

РИК је као седму прогласило листу “Заветници” листа “Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници”. Милица Ђурђевић Стаменковски је и носилац листе и кандидат за председника.
На осмом месту је мањинска листа Бошњака “Муфтијин аманет, Странка правде и помирења Усаме Зукорлић”. Носилац листе је син преминулог оснивача странке, муфтије Муамера Зукорлића.

Девета је изборна листа коалиције ‘’Морамо’’, коју чини више од 60 организација из Србије. На листи групе грађана ‘’Морамо - Акција - Еколошки устанак Ћута - Не давимо Београд - Небојша Зеленовић’’ први је Александар Јовановић Ћута, друга доц. др Биљана Ђорђевић, а трећи бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Коалиција је кампању покренула из Горњих Недељица, где су саопштили и да ће њихов кандидат за председника Србије бити доц. др Биљана Ђорђевић “чланица савета Скупштине слободне Србије, професорка Универзитета и истакнути борац за животну средину, правду и људска права”.

-Борба за животну средину, чист ваздух, здрав у земљу и питку воду, солидарност, владавина права, истинска демократија и људска и радничка права, свима доступно и квалитетно образовање и здравство, вредности су које су нам заједничке и иза којих Скупштина слободне Србије и МОРАМО чврсто стоје.

Десета листа која је проглашена је “Суверенисти-Саша Радуловић, Милан Стаматовић, др Јована Стојковић”. Колицију “Суверенисти” чине странке Доста је било, Здрава Србија и покрет “Живим за Србију”. Председнички кандидат ове коалиције је Бранку Стаменковић, заменика председника ДЈБ-а.
-Председник Србије изражава државно јединство Републике Србије, тако каже наш Устав. Нама је потребан председник који ће да окупља људе, а не да их дели и који са председничког места неће узурпирати надлежности Владе. Демократски изабрана Влада управља државом, а председник представља државу”, навела је Бранка Стаменковић на једном од предизборних скупова.

Као једанаеста и, за сада последња, проглашена је изборна листа “Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - Милош Парандиловић - Патриотски блок за обнову Краљевине Србије”.

-То је сјајан тим који има капацитет да се бори са најважнијим питањима за Србију, а то су корупција, здравство, економија и екологија”, рекао је Бошко Обрадовић на представљају кандидата и додао да су то људи који се до сада нису експонирала у политици, стручни и одговорни, без мрље у каријери.
Потписе прикупља и листа око Социјал демократске странке некадашњег председника Бориса Тадића која носи назив “Борис Тадић – Ајмо људи”.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa