Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОКС

Србија је прешла ивицу сиромаштва

Према Званичним подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација минималана потрошачка корпа у Србији за месец новембар износи 79.865,34 динара. Према подацима истог министарства просечна нето зарада у Србији је 69.136 динара од чега је натпросечна нето зарада оставарена у Београду 87.181 динара и Новом Саду 80.903 динара. Иста зарада је на пример у Ваљеву 61.774, у Шапцу 60.519 динара, у Лесковцу 53.155 динара. Ако овоме додамо и стопу незапослености која је према званичним подацима 10,5%, а знамо да је већа од овога и да скоро сваки трећи грађанин Србије отплаћује неки кредит схватићемо да Србија није на ивици сиромаштва. Србија је прешла ту ивицу и наш народ не живи него преживљава, а како то знају само Бог и Срби.

Реалност је да грађани Србије од својих примања не могу да покрију ни потрошачку корпу, а камоли да својој деци или себи приуште нешто више. Реалност је и то да су цене највећег дела потрошачке корпе драстично скочиле у односу на период када су рађена истаживања. Одмор не постоји јер су људи принуђени да раде по неколико послова и не остаје им времена да га посвете себи и породици. Забрињава и то што је потрошачка корпа предвиђена за трочлану породицу. Да ли је то јасан знак да држава нема озбиљну намеру да истински поспеши наталитет наше нације?!

Проблем са којим смо суочени је решив. Оканимо се страних инвеститора. Помозимо домаћим привредницима. Уложимо у наше пољопривреднике. Променимо сиситем и створимо механизме који пуне домаћу касу, а не џепове оних који дођу у Србију и раде док су на снази државне субвенције и плаћају наше људе испод просечних плата. Почнимо да се у сопстевној држави понашамо као и у сопственој кући, домаћински и одговорно. Држава мора да стане иза својих грађана. Не можемо и не смемо да дозволимо да се један отац породице стиди пред својом децом, а једна мајка да кришом плаче јер када дају за рачуне и текуће трошкове не остане им да хране и школују своју децу- истиче Драган Нинковић, кандидат за народног посланика испред Патриотског блока за обнову Краљевине Србије и потпредседник ПОКС-а.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa