Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Како до оптималних услова за развој биљака
Добре и лоше стране обраде земљишта

Како до оптималних услова за развој биљака

Етапа машинске обраде почиње проналаском парне машине касније СУС мотора. У прва два раздобља усавршавана су оруђа,схваћена је потреба продубљивања (орања) мешања и растресања замљишта. У ери индустријализације механизација се много брзо развија, омогућавада се за кратко време и радом малог броја људи обрађују велике површине
Историја нас учи о појави ручне обраде још за време древних цивилизација историјски гледано постоје ручна, запрежна(вучна) и машинска обрада земљишта.

Етапа машинске обраде почиње проналаском парне машине касније СУС мотора. У прва два раздобља усавршавана су оруђа, схваћена је потреба продубљивања (орања) мешања и растресања замљишта. У ери индустријализације механизација се много брзо развија, омогућавада се за кратко време и радом малог броја људи обрађују велике површине. Ово је резултат извора енергије по једном агрегату на неколико стотина КW(трактори), захваљујући чему се повећава дубина обраде, брзина и учинак, самим тим и продуктивност и економичност производње. Тренд развоја и даље траје у свери механизације за обављање више агротехничких операција у једном проходу.

Садашња пољопривреда захтева осавремењавање машина и оруђа је неки аутори наглашавају да је утрошена енергија на обраду прелази 40% . За разлику од других агротехничких мера код којих се јасно дефинише циљ као на пример заштита биља може се рећи да је то грана која се бави заштитом биља од корова, разних патогена и штеточина. Код обраде је то сложеније јер се она прилагођава гајеној биљци, земљишту, клими, рељефу, реону. Као циљ се подразумева да се обрада земљишта прилагоди сврси.

Један општи циљ је да се обрадом земљишта створе оптимални услови за раст и развој биљака.
Нажалост интезивном обрадом обрада земљишта има и своје недостатке.

1. Појачава се ерозија на неким парцелама са нагибом може доћи до одношења земљишта.
2. Убрзани губитак хумуса, разлог мањак ђубрива органског порекла.
3. Кварење структуре земљишта може бити узрок . Дуготрајна, честа обрада влажног или сувог земљишта уз недостатак органске материје, води кварењу структуре земљишта.
4. Губитак времена због повећања обима посла фали времена за обраду.
5. Загађивање животне средине.

Промене које су добре а настају по обради земљишта.

1. Повећање водно ваздушног режима.
2. Хомогенизује се земљиште
3. Стимулишу се оксидациони процеси.
4. Жетвени остаци се уносе на различите дубине по хоризонту.
5. Поспешује се рад микроорганизама, бржа минерилизација.
6. Бољи услови за развој корена.

Из свега овога морамо наћи неку оптималу да нашим поколењима неупропастимо основни извор производње хране без којег неможемо даље.
Дип. Инж. Сушић Јован ПССС шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa