Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Корени у бабиној игли
РАДОВАН ГОШИЋ,МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР ИЗ ШАПЦА, ГОЛУБАР СВЕТСКОГ ГЛАСА

Корени у бабиној игли

Успешним „хирушким захватом“, шездесетих година прошлог века, бака Дара спасла живот повређеном голубу и тако унуку одредила хоби којим ће се бавити до краја живота. У модерно уређеном станишту (голубарнику), у Јеленчи, близу Шапца, где му је и производни погон предузећа „Инсталација“, данас се нађе и до 200 голубова писмоноша
Одавно су ушли у приче и песме. Екранизовани су и доспели на филмско платно. Голубови, писмоноше су велика страст Радована Гошића из Шапца, познатијег по надимку Раћа Рађевац, који је у град првог клавира и много тога првог, дошао из Крупња, где је рођен. Осим Шапца, дуго је живео и у Словенији, али се од својих „пернатих лепотана“ никада није растављао. И они су му безгранично верни.

-Први сусрет са голубом догодио се у мом случају 1967. године. Тада сам похађао школу предшколског узраста. Сећам се великих снегова и наше дечје игре на утрини, између две зграде. Крај мене је пао повређени голуб. Бака је „зашила иглом“ његову рану и уз остали труд је преживео. Од тог белог лепотана све је почело. Касније сам упознао доста добрих голубара. Снимио сам њихова искуства и повећао свој запат, каже 60. годишњи Радован, власник предузећа „Инсталација“, истичући да ће се после пензије потпуно посветити голубовима, јер га они посебно опуштају и инспиришу.

-Овде у Јеленчи, услови за држање голубова су далеко бољи него они у граду. Једноставно место је скровитије, а ја сам додатно уложио доста новца да им створим што боље услове за смештај. Припремам прворазредну храну. Све доста кошта али љубав нема цену, и они су нестрпљиви, спремни да полете, чим мало природа озелени, додаје наш саговорник и посебно истиче случај када му се после једног преласка границе, пре неколико деценија у Крупањ вратила група голубова, што је породицу и њега пријатно изненадило.

После Крупња, настанио се у Шапцу, али ту није било добрих услова за развој голубарства, па их је изместио у оближњу Јеленчу.



У међувремену било је много успешних летова његових голубова писмоноша на разним локалним и савезним такмичењима. Освајали су вредне награде на олимпијадама и светским првенствима успешно репрезентујући Србију, а и Град Шабац. Она локална признања тешко би набројао. Кућа је пуна њихових пехара са краћих и дугих стаза, а посебан ужитак причињавао је њихов повратак са растојања од 700 и више километара. Најдуже где су стигли било је у Атину.

У његовим јатима на такмичењима обично је било око 50 голубова писмоноша, који су предходно без проблема савладавали неопходне, задате норме, а линије које је произвео, увек су биле међу првих 10 у Србији. Тако се мерио и његов углед у овом захтевном хобију, такмичарског карактера, све цењенијим у Европи али и читавом свету.

-Издвојио бих голуба са ознаком 033. Од те линије имам доста потомака. А за нас голубаре одувек је било најизазовније маратонско такмичење, додаје Радован, који је шест година предводио Савез голубара Србије, а тренутно је председник Клуба спортских голубова писмоноша „Чивијаши“ у Шапцу.
У његовом кавезу у Јеленчи, где је преселио све голубове из Шапца, нађе се између 120 и 200 голубова писмоноша. Љубоморно чува три примерка, оних чија је специјалност лет од 400, 500 и 700 километара.
Све их подједнако пази и храни, једном дневно, најчешће зрном зоби, пшенице, кукуруза, сунцокрета, грашка...

Закључујући ову причу за наш лист, посебно истиче да држање голубова има своју цену, која није мала. Уједно се пита која то љубав нема цену? Очигледно голубови писмоноше су његова велика љубав. Зато цену и не жали. И да би им се више посветио престао је да пуши. Осим здравља, тако је сачувао и доста новца. Наглашава да се упорношћу доста тога постиже.

-На мене голубови делују терапијски. Осећам се лагодније и безбрижније после дружења са њима. Планирам, кад одем у пензију да им се више посветим. Тако ће бити до краја живота.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa