Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ „БОГАТИЋ 2022“

Општински погодак и високе цене

Позитивна намера организатора сајма у пољопривредној општини наилази на одобравање и захвалност посетилаца и излагача, али високе цене у првом реду пољопривредне механизације обесхрабрују пољопривреднике и поред могуће кредитне подршке
Једнодневна сајамска манифестација, одржана прошле недеље у Богатићу, Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2022.“ показала је висока достигнућа у области аграрне производње од које у Мачви живи велики број људи, али и економску немоћ њиховог битисања под небом равнице, једне од највећих у Србији. Општина Богатић је организацијом сајма учинила пун погодак, посебно имајући у виду да је ово типично пољопривредна средина, али цене изложених, примера ради пољопривредних машина обесхрабриле су многе посетиоце из овдашњих села, који би желели да их набаве. Такав је утисак већег броја пољопривредника који су како кажу могли само да „паре очи“, гледајући изложене велике тракторе, који истини за вољу уз адекватне прикључне уређаје знатно осавремењују и олакшавају рад у пољопривреди.

У Спортској хали, приликом отварања сајма, најпре је у име домаћина говорио председник ове општине Милан Дамњановић, пожелевши свима пријатан боравак и учешће на сајму, као и лепе утиске које ће одавде понети уз добро дружење и размену искустава.

-Верујем да ће те поново доћи у наш крај, који бележи врхунске резултате у разним областима, а тако се родила и идеја за организацијом сајма, коју смо успешно организовали заједничким снагама. Није било лако али смо успели и то наши људи заслужују, будући да највећи део дохотка остварују баш у пољопривреди, истакао је Дамњановић.

Потом се скупу обратила у име Комерцијалне НЛБ банке Биљана Петровић. Сајам је званично отворио државни секретар у Министарству за пољопривреду Велимир Станојевић, који је присутне поздравио испред Владе Србије и министра Бранислава Недимовића.

-Министарство подржава и подржаће још више велике произвођаче хране у малим срединама. Они су изузетно значајни у ланцу пољопривредне производње која у Свету и код нас има све већу важност. Надам се да ће и овдашњи произвођачи искористити шансу која им се пружа да буду богатији, поручио је између осталог Станојевић.

Заједно са домаћинима, начелником Мачванског округа Владаном Красавцем, представницима Задружног савеза Србије и другима, разгледали су изложену робу на штандовима. Поред старијих домаћина, махом из овдашњих села, међу посетиоцима било је доста младих, ученика овдашње средње школе.

Предраг Ћосић из Мачванског Метковића хвали сајамску манифестацију али изражава и резервисаност због високих цена и слабе платежне моћи пољопривредника пред сетву.

Укупно је било 80 излагача, а међу њима и Бранислав Јуришић са ћерком Лидијом, који су изложили воћну ракију „Златне капи“, а препоручивали су и боравак у њихова два апартмана на Дрини. Доста тога су већ постигли уз несебичну помоћ овдашње Туристичке организације и општине Богатић, истакао је Бранислав.

Изузетно декорисан и посећен био је и штанд Удружења „Црнобарке“ из Црне Баре. Чине га више представница лепшег пола, а њихова председница Весна Јуришић истиче велики значај сајамске приредбе, која ће каже још више допринети укупној афирмацији краја, на чему је посебно захвална општини Богатић.

Позитивне утиске са сајма носи и Јованка Крстић из Новог Сада, која се појавила испред компаније Сано, а на сајму у Богатићу није изостао ни димњени Мајевички сир, гостију из суседне Републике Српске.
У име Пољопривредне задруге „Зарац“ Лопаре, која га производи заинтересоване је шире упознала Душка Митровић. Она се захвалила домаћинима на гостопримству, будући да им је ово било прво представљање у Богатићу. Изразила је жељу за већом сарадњом и дружењем.

У оквиру сајма одржано је и предавање надлежних о могућностима коришћења пољопривредних кредита које даје Министарство, као и потребној документацији за учешће у набавци нових трактора из ИПАРД програма.

У културно забавном делу, наступили су најмлађи чланови фолклорног ансамбла „Ђидо“ из Богатића.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa