Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Наслеђена љубав гони напред
САША КОСТАДИНОВИЋ, ЈАХАЧ И ТРЕНЕР КОЊА

Наслеђена љубав гони напред

Идући очевим стопама, живот посветио коњичком спорту. Хиподром у Богатићу му друга кућа, а „Божић“ необично драга трка брзих коња
Саша Костадиновић из Клења у Мачви, млади заљубљеник у коњички спорт, власник коња и џокеј, поред оца Ранисава, познатијег по надимку Беља, на „велика врата“ је ушао у тајне живота и рада на хиподрому. Радио је на више ових спортских објеката али с поносом истиче да нигде није тако, као на хиподрому у Богатићу, недалеко од његове куће, где данас ради. Шета коње, чисти, поји, тренира, јаше...

Практично од како зна за себе, обожава четвороноге „лепотане штала“. Коњи у препуним шталама, на хиподрому Коњичког клуба „Мачванин“ у Богатићу, његов су живот и велика радост, посебно када су у пуном галопу.

-Многи цене само оне класне трке. Ја сам и у њима учествовао и побеђивао али за мене је исто тако важна трка за Божић и оне што су некада на прашњавим путевима доносиле радост и биле прави празник за очи. Посебно бих издвојио победу мог коња у трци за Божић, без обзира што она није била високе класе. Многи, купују и плаћају доста да би њихови коњи о неком празнику победили на калдрми у Босни. То је посебна радост и зашто би ми ниподоштавали победу на Божић, каже Саша и посебно истиче потребу веће пажње и награђивања галопера у сулкама.

-То је наш изум од посебног значаја. И организатори трка то треба више да имају у виду и награђују, како би одгајивачи коња имали више интереса да учествују у оваквим тркама, додаје Костадиновић.
Рођен је 1976. године, а на хиподрому у Богатићу проводи највећи део свог времена. Ту је од раних јутарњих сати. Паузу прави око подне а предвече је поново на радном месту. Брине о исхрани коња, њиховој хигијени, изгледу и наравно тренингу. Ту су и други да припомогну кад затреба.

Живот на хиподрому није лак. Било је ту много осцилација, али и веселих тренутака. Све зависи од времена и ситуације. Генерално гледано љубав гони мачванске одгајиваче коња, па и Сашу увек напред.

-И да се поново родим, поново бих изабрао обај посао. Он је моја велика љубав, без обзира на све потешкоће и недостатке. Мотивише ме, само напред. Чини ми се да овај динамичан спорт доживљава ренесансу. Боксови за коње на хиподрому у Богатићу су пуни. Ту су и нове потребе. Само домаћи одгој треба више стимулисати. Мислим да ће то привући још већу пажњу публике којој је, дефинитивно у Мачви срце „прирасло“ за коње. Традиција ту игра велику улогу, закључује Костадиновић.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa