Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРОМОЦИЈА ВОЈНИХ ШКОЛА И ФАКУЛТЕТА У
СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ “СТАНА МИЛАНОВИЋ”

Частан позив и сигуран посао

Први пут ове године наша Војна школа и Војна академија примају конкурсну документацију лично од кандидата или путем поште. Конкурс је отворен од 15. фебруара до 31. марта
Министарство одбране Републике Србије одржало је у уторак у Економској школи “Стана Милановић” промоцију конкурса за пријем кандидата за ученике у Војну академију Универзитета одбране у Београду, Медицински факултет Војно медицинске академије, Средњу стручну војну школу 1.300 каплара и Војну гимназију.

-Ове године у Војну академију прима се 100 кандидата из грађанства, 25 на Медицински факултет, 70 кандидата у Средњу стручну војну школу и 80 кандидата у Војну гимназију. Општи услов за пријем у Војну академију је то да кандидати морају бити 2001. годиште и млађи, за Медицински факултет 2002. годиште и млађи и за Војну гимназију и Срдњу стручну војну школу 2006. годоште и млађи. Први пут ове године наша Војна школа и Војна академија примају конкурсну документацију лично од кандидата или путем поште. Конкурс је отворен од 15. фебруара до 31. марта, наводи потпуковник Далибор Новковић, начелник одсека за питања кадета и студената Војне академије.

Селекција кандидата за упис у Војну академију реализује се из два дела.
-У првом делу наши кандидати полажу пријемни из математике и врши се провера физичких способности. Други део подразумева психолошку процену и медицинско-здравствену процену кандидата.

Ове године Војна академија прима кандидате на седам акредитованих студијских програма и то су: копнена војска, војно-саобраћајно инжењерство, војно-машинско инжењерство, војно-електронско инжењерство, технолошко инжењерство материјала и заштите, економија одбране и војно ваздухопловство, наводи потпуковник Новковић.

Фото: "Глас Подриња"


Од тога који студијски програм кандидати изаберу зависи и које ће звање добити по завршетку војне школе или војне академије.

-Последњих година је повећано интересовање за пријем кандидата у војну академију и војне школе. На основу документације која нам пристиже очекујемо велики број кандидата и да ће они испунити све услове који се пред њих поставе Основни мотив свим нашим кандидатима треба прво да буде то да воле војни позив, који је јако захтев. Затим, по завршетку Војне академије нашим потпоручницима је обезбеђено радно место и они се распоређују на почетне дужност командира вода у Војсци Србије и Министарству одбране, каже потпуковник Новковић.

Ученици Средње економске школе показали су велико интересовање за данашњу промоцију.

-Неизмерно нам је драго што имамо прилику да угостимо госте са различитих факултета и тако пружимо бољи увид у даље школовање на појединим факултетима. Ученицима то доста значи, како би имали увид како изгледа конкурс и студирање на неком конкретном факултету, рекла је Јелена Рафаиловић, психолог Средње економске школе.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa