Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РАДИВОЈЕ МИЋИЋ, ДИРЕКТОР ФИЛИЈАЛЕ ШАБАЦ НСЗ

Најмање незапослених од када се води евиденција

“Стопа незапослености је на најнижем нивоу од када се води ова евиденција и испод 10 одсто је. ЛАПЗ је планирано укупно 13 мера и одвојено је 138.900.000 динара, што је највише до сада. Незапослени који буду желели имаће прилику да стекну нова знања и тиме постану интересантнији на тржишту рада” наводи директор Филијале Шабац НСЗ Радивоје Мићић
Тренутно се на евиденцији шабачке филијале Националне службе за запошљавање налази око 5.540 особа. Један број њих чека услов како би могли да оду у пензију, а има и оних који мисле да не могу да остваре право на социјално осигурање уколико нису на евиденцији и они највероватније чине око половине наведеног броја. Филијали се претходних дана јавило неколико послодаваца који траже укупно око 200 радника, а подстицајна средства са републичког нивоа и из буџета града треба да помогну у упошљавању више од 300 особа.

-Стопа незапослености је на најнижем нивоу од када се води ова евиденција и испод 10 одсто је. Стопа од 5 до 7 одсто у земљама Европске уније сматра се најнижом могућом. Током последњих неколико дана стигли су нам захтеви за запошљавање 50-ак људи. За неке од њих је покренуто регионално посредовање, односно послодавац из Сремске Митровице на својој територији нема адекватну незапослену радну снагу и тражи је код нас. Конкретно, раднике траже два послодавца из Сремске Митровице. Такође, на последњем састанку са италијанском асоцијациом Конфиндустрија, од послодавца са територије Шапца имамо захтев за 100 радника. Ради се о компанији која овде већ има више од 400 запослених. Људи ће ових дана бити позивани и по завршетку процеса селекције моћи ће да почну обуке које организује послодавац, или да почну да раде, наводи директор Филијале Шабац НСЗ Радивоје Мићић.

На евиденцији највише старијих
На евиденцији НСЗ Филијале Шабац највише је особа старих од 55 до 59 година, а старији од 50 година чине више од 40 одсто од укупног броја незапослених. Највише је жена са четвртим степеном стручне спреме и највише оних који су на евиденцији мање од годину дана, затим оних који су ту између једне и две године, па оних који се као назапослени воде дуже од 10 година.


На последњој седници Скуптшине града Шапца усвојен је Лоаклни акциони план запошљавања (ЛАПЗ). Њим су предвиђене директне субвенције за одређен број радних места, али и финасирање обуке које би повећале компетенције незапослених лица. НСЗ ће, преко филијале у Шапцу, кроз неколико програма, такође субвенционисати запошљавање одређеног броја људи. Значајан део ових средстава опредељен је за подршку теже запошљивим групама.

-ЛАПЗ је планирано укупно 13 мера и одвојено је 138.900.000 динара, што је највише до сада. План се наслања на републичку стратегију запошљавања, али је прилагођен нашем граду. Међу људима који се налазе на нашој евиденцији, око 50 одсто њих спада у категорије теже запошљивих. Највише је старијих и за њих је најтеже наћи посао. Филијала им помаже и кроз ЛАПЗ, али и кроз средства која добијамо од Републике. Помоћу средстава које је одвојио град посао би директно могло да добије око 150 лица, а исто толико, или нешто више помоћу средстава које је определила држава, наводи Мићић.

Дефицит радне снаге у свим областима
-Радна снага постаје дефицитарна у свим областима. На евиденцији више нема инжењера ни из које струке. Дефицитарни су одређени занати већ дуже време, као керамичари, заваривачи... Међутим, дошли смо у ситуацију да и неквалификована радна снага може да бира и иде тамо где је већа плата. Они прелазе из једне компаније у другу, а и фирме рађе запошљавају људе који су већ радили у сличном систему и имају одређене радне навике и радну дисциплину, наводи Радивоје Мићић.


Директор Филијале истиче два програма као посебно занимљива: програм самозапошљавања и субвенције послодавцу за отварање нових радних места. Каже да они дају посебно добре резултате и да је интересовање за њих увек изузетно велико.

-Код програма самозапошљавања добија се до 300.000 динара за покретање сопственог посла. Овај програм финансирају и град и Република и укупна квота је око 100 радних места. Рок за пријаве за ову меру је 31. март. Програм који се најбрже реализује су субвенције послодавцима да отваре ново радно место и на њега запосле неког из категорије теже запошљивих, међу које спадају и они који су на евиденцији дуже од 12 месеци. Интересовање за ову меру је увек дупло веће од квоте коју добијемо.

Рок за пријаве не постоји, него док се опредељена средства не потроше, наводи Мићић.
Више од 150 особа ће моћи да прође кроз програм стручне праксе, за који су и град и држава определили средства.

Помоћу средстава које је одвојио град посао би директно могло да добије око 150 лица, а исто толико, или нешто више помоћу средстава које је определила држава


Град ће са 7 милиона динара финасирати обуке за повећање компетенција незапослених, односно за њихове преквалификације и доквалификације.

-Центар за стручно усавршавање има лиценциране људе за обуке из више области. Незапослени који буду желели имаће прилику да стекну нова знања и тиме постану интересантнији на тржишту рада. Последњих година најинтересантнија је обука за оператере на ЦНЦ машинама и 3Д штампачима. Поред тога организоваће се и обуке из енглеског језика, рада на рачунарима, за органску производњу, за инсталатере опреме за обновљиве изворе енергије и из поједних сектора грађевинарства, објашњава Мићић.

Подстицаји кроз 13 мера
Локални акциони план запошљавања подразумева 13 мера подстицаја: Програм подстицаја запошљавања жена старијих од 60 година и мушкараца старијих од 62 године; Обуке за повећање могућности запошљавања; Подршку предузетништву и малим и средњим предузећима за самозапошљавање; Подршку предузетништву и малим и средњим предузећима кроз субвенције за ново запошљавање; Подршка предузетништву кроз рачуноводствене услуге; Програм запошљавања здравствених радника, здравствених сарадника и немедицинског особља; Програм подстицаја запошљавања особа са инвалидитетом; Стручна пракса; Програм јавних радова; Програм запошљавања – лични пратилац; Програм запошљавања – персонални асистент; Програм запошљавања на пројекту “Предах смештај” и Програм запошљавања на пројекту “Расти здраво”.


Највећа инвестиција најављена за ову годину у Шапцу јесте кинеска компанија “Минт”. Радови напредују планираним током, а очекује се да средином године прва група радника крене на обуку.

-“Минт” је почео да врши селекцију одређеног кадра, али у нивоу средњег менаџмента. Још увек нисмо добили пријаву потребе за запошљавањем изузев за одређени број људи са високом стручном спремом, односно инжењере, економисте и правнике. Они праве базу података за раднике који ће им бити неопходни и очекујемо да ће средином године, а најкасније до септембра, кренути на обуку прва група људи, каже Мићић.

“Јазаки” као компанија са највећим бројем запослених има сталну потребу за запошљавањем. Мићић наводи да је у тако великој компанији логична одређена флуктоација радне снаге, али да није било масовног отпуштања ни овде, нити у било којој другој фирми у граду.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa