Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Сајам пољопривреде у Шапцу

Рекордан број излагача

„Након две године паузе поново смо окупили излагаче и пољопривреднике како би разменили искуства и идеје. Време које је протекло показало је да су сви веома заинтересовани за Сајам, те је Хала постала мала. Надамо се већем простору у наредном периоду, јер је ово други највећи пољопривредни сајам после Новосадског“, рекао је власник РТВ АС Маринко Урошевић
Дванаести Сајам пољопривреде у Шапцу окупио је рекордан број излагача, те је према оценама организатора и учесника премашио сва очекивања. Надају се да ће наредна година донети већи излагачки простор и наставити традицију регионалне манифестације која окупља звучна имена из света аграра и пољопривреднике који упркос тешким временима желе да унапреде своју производњу.

Фото: "Глас Подриња"


Организатори и учесници задовољни
Сајам је реализован у организацији Радио телевизије АС и партнера Одељења за пољопривреду Града Шапца под покровитељством Града у Спортској хали „Зорка“.

-Након две године паузе поново смо окупили излагаче и пољопривреднике како би разменили искуства и идеје. Време које је протекло показало је да су сви веома заинтересовани за Сајам, те је Хала постала мала. Надамо се већем простору у наредном периоду, јер је ово други највећи пољопривредни сајам после Новосадског. Ово све не би било могуће без подршке Градске управе - рекао је власник РТВ АС Маринко Урошевић током свог обраћања на отварању.

Градоначелник Шапца и власник ТВ “АС”, Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је значај Сајма пољопривреде за шабачки крај, али и шире подручје као важне развојне шансе за произвођаче уз константну подршку локалне самоуправе.
-Поносан сам на то што је велики број посетилаца и излагача присутно у Хали. Верујем да је ово један од најзначајнијих догађаја у граду током године. Пољопривредници су веома заинтересовани да сазнају који су то новитети и како да унапреде своју производњу. У том домену Град Шабац издваја значајна средства за пољопривреду. У буџету 120 милиона је опредељено за подстицајна средства у пољопривреди. Уверен сам да ће у годинама које долазе пољопривреда заузимати све значајније место, јер производња хране је од пресудног значаја за функционисање државе - нагласио је градоначелник Пајић.

Нове подстицајне мере за пољопривреднике
Оба сајамска дана на располагању посетиоцима били су и запослени у Одељењу за пољопривреду Града Шапца, те су им представили новине и подстицајне мере за ову годину.

-Најчешћа питања наших пољопривредникa била су везана за тренутно стање усева, али и предстојеће радове, због временских прилика које варирају. Велико интересовање је за набавку механизације и подстицаје у том сегменту. Са овим мерама можемо подстаћи бољу агротехнику и створити услове за бољу и профитабилнију производњу у наредном периоду - рекао је начелник Одељења за пољопривреду града Шапаца Драган Ранђић.

Драган Ранђић, Фото: "Глас Подриња"


На свом инфо пулту Комерцијална банка као чланица НЛБ групе као генералног спонзора Сајма пољопривредници су могли да се информишу о најновијим кредитима.

-Комерцијална банка као чланица НЛБ групе је увек присутна где су и пољопривредници. Важно нам је да будемо на располагању како би заинтересовани пољопривредни произвођачи могли да добију праве информације и одговоре на њима важна питања. Најчешће нас питају да ли могу да добију кредит, колико брзо и да ли постоје бесповратни кредити. Тренутно актуелни су кредити за набавку ђубрива са субвенционисаним каматним стопама, односно са 0% каматне стопе према клијентима и роком отплате до 36 месеци. Нудимо могућност и других кредита у сарадњи са Министарством пољопривреде. За пољопривреднике може бити занимљив и кредит за набавку механизације по програму 50:40:10, где добијају 50% повраћај од Министарства пољопривреде, а ми финансирамо 40% инвестиције, а углавном је намењен за набавку трактора - појаснила је Биљана Петровић, помоћница председника Извршног одбора, Комерцијалне банке, NLB групе.

Биљана Петровић, Фото: "Глас Подриња"


Рекордан број учесника
Пољопривредна механизација, репроматеријал, заштита биља, семенски материјал, заливни системи, део је асортимана манифестације. Реномиране националне и интернационалне компаније из домена аграра, осигуравајућа друштва, мали предузетници и задруге, дистрибутери на Сајму изнели су своју најбољу понуду и достигнућа за квалитетнију предстојећу сезону како би пољопривредници били спремни за оно што их очекује.

Пољопривредна механизација, репроматеријал, заштита биља, семенски материјал, заливни системи, Фото: "Глас Подриња"


Општи утисак излагача је да су сусрети пољопривредних произвођача идеaлна прилика за размену искуства и знања.

Сусрет након паузе
-Драго нам је што смо након две године паузе поново присутни на Сајму, видимо да су пољопривредници веома заинтересовани и да су се ужелели оваквих манифестација. Оно што је ново су производи и хибриде које пољопривредни произвођачи већ увелико користе. Како се клима мења тако и нови хибриди које компанија Кортева у оквиру које послује Пионир се труди да иде у корак са временом. Уз семена ту су и хемијски препарати за све - истакао је Милош Матић регионални менаџер Кортеве за Срем и Мачву.

Специфична сезона
-Агромаркет традиционално представља своју понуду за произвођаче. Вилиџер, Фитоферт, Агромаркет пестициди и семенска роба, а од прошле године са нама је и Титан машинерија из Новог Сада (заступници Case трактора). Сајмови су одлична прилика да се видимо и разговарамо са пољопривредним произвођачима. Предстоји нова специфична сезона, те им савети значе. Трудимо се да им помогнемо - нагласио је Ђорђе Арсеновић у име Агромаркета.

Ђорђе Арсеновић, Фото: "Глас Подриња"


Заједно до најбољег производа
-Наша компанија је присутна од првог Сајма у Шапцу, те сваке године имамо новине које представимо произвођачима. Након паузе изазване пандемијом поново смо присутни са новим производима из области суперконцентрата, премикса и готових смеша. Као посебно атрактивну издвајамо смешу за краве музаре, врло повољну. Наши пољопривредници могу то да потврде, јер имамо добру сарадњу већ две деценије широм Србије, а посебно Мачви, Подрињу, Срему.

Јованка Крстић, Фото: "Глас Подриња"


Ипак, ове године делимо судбину пољопривредника у сегменту улагања и добити. Посебност овогодишњег Сајма и наше понуде је робот за мужу крава, те сваком препоручујемо за фарме од 50 и више музних грла може да нам се обрати, јер је то одлично решење за недостатак радне снаге- изјавила др ветеринарске медицине Јованка Крстић у име компаније Сано- Савремена исхрана животиња Нови Сад.

Традиционално уз пољопривреднике
-На нашем штанду су увек најновије понуде асортимана и онога што Галеника Фитофармација нуди својим пољопривредним произвођачима. Као и сваке године усклађујемо се са најновијим трендовима који су при Европској унији и можемо да кажемо да имамо нових 10 препарата. За сваку културу можемо да понудимо заштиту у пуној мери. Произвођач који се одлучи за Галеника фитофармацију може да рачуна на једну озбиљну заштиту биља и производњу.

Употпуњена је палета фолијарних ђубрива (средстава за исхрану биља), где поред течних формулација, водотопивих ђубрива нудимо и различите врсте (течне, гранулиране) исхране за сваку врсту биља, од клијања/ницања до плодоношења. Добар део нашег асортимана се већ налази код купаца, а очекујемо добру сезону. Пољопривредним произвођачима желимо да кроз сарадњу са нашом компанијом остваре добре резултате и договарајући профит - истиче др Радивоје Аћимовић регионални менаџер Галеника Фитофармације.

Нов однос квалитета и економичности
-Де Хеус креће са новом линијом производа под називом Селект која је настала као одговор на захтев тржишта. Једноставнија примена, примереније цене када је исхрана животиња у питању. Трудили смо се да пронађемо најбољи однос цене-квалитета, јер знамо сви да је пољопривреда у веома незавидном положају. Желели смо и да ујединимо дистрибутере са којима сарађујемо у овом региону, те смо ове године на Сајму оријентисани ка дистрибутерима и партнерима - додала је Маријана Граховац у име маркетинга Де Хеуса.

Штанд Де Хеус, Фото: "Глас Подриња"


Локалне компаније у фокусу
-Представили смо нове производе, како наше, тако и наших партнера. Посебно су интересовали се за заштитни премаз за воће, наш производ, као и репеленте за одбијање дивљачи и заштиту усева. Све неопходне информације купци могу добити у нашим апотекама у граду Масариковој улици где су им на располагању стручно - каже Ђорђе Томић директор и власник Soil Factory локалне компаније.

Ђорђе Томић, Фото: "Глас Подриња"


Представници локалних самоуправа на Сајму
Представници локалних самоуправа имали су своје место на Сајму пољопривреде у Шапцу, те је Општина Осечина препознатљива по Сајму шљива представила своју понуду, али и кроз разговор са посетиоцима стекла нова и драгоцена искуства.

-Веома добро организован Сајам, изузетна посећеност и одабир термина. Организаторима сватујем да за наредну годину прошире излагачки простор, јер се показало да је веома велико интересовање. Туристичка организација Општине Осечина традиционално долази на шабачки сајам, не само да представи своју богату понуду, већ и да добије повратну информацију од посетилаца -поделио је своје утиске директор Туристичке организације „Подгорина“ Драган Поповић.

Драган Поповић и
Никола Томић, Фото: "Глас Подриња"


Председник Општине Осечина Никола Томић сматра да манифестације које окупљају пољопривреднике и привредне субјекте од изузетног значаја.

-Пољопривредници, привредници на једном месту је изузетно добра идеја и свакако на обострано задовољство и корист. Шабачки сајам можемо да наведемо као пример добре организације и идеје која траје више од деценију. Наш циљ је био да разменимо искуства, видимо добре примере како бисмо Сајам шљива који нам предстоји у августу учинили још бољим, посећенијим. Контакти које смо остварили свакако да ће нам значити, јер велики број наших пољопривредника је посетио Сајам, те видимо да су потребне одређене новине које ћемо уврстити на Сајму шљива - додао је Томић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa