Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Блузери су ретке птице
Врхунски музички трио у Шапцу (четвртак, 21:00)

Блузери су ретке птице

Ехо блуза је у соул музици, r&b, рокенролу, хипхопу, он је део свих врста модерне музике, блузу не можеш окренути леђа (Рони Вуд)
Блуз је више од музике, а блузери у Србији су попут ретких птица, по безличним принципима су конкуренција, по логици срца саборци, браћа која се међусобно чувају, поштују, подстичу. Иза себе имају сјајне албуме, али нигде као на уживо наступу не дарују душу и не прожимају своје изведбе енергијом посетилаца, зато је уживо свирка посебан свет у који Шапчани имају прилику да закораче вечерас, у ресторану „Стари мост“ (мотелу на Сави) где их чекају:

Петар Миладиновић – Pera Joe
Усна хармоника асоцира највише на САД, те у свакој асоцијативној слици њу свира тамнопути музичар, међутим у бившој Југолсавији усна хармонка је била доступна на трафикама, више као играчка, али је и тим ограниченим могућностима побудила интересовање код „бледоликог“ Крушевљанина, човека дуге плаве косе Петра Миладиновића и убрзо је освајао могућности и комплекснијих типова минијатурног, а опет моћног инструмента. Стигао је до најтеже, дијатонске, убрзо је Петар постао Pera Joe.

Још у дечачким годинама имао је блуз бенд, касније је наступао у другим саставима, доминирао и убрзо је препознат од имена као што су: Шугар Блу, Лоузијана Ред, Џон Хамонд... свако је хтео да га одведе у САД и „покажу како мали Србин растура црни блуз”. Свирао је на албумима Ју групе, Смака, Електричног оргазма. Званични је представник усне хармонике “Хохнер” за Европу и редовни члан жирија многих међународних блуз фестивала.

Ненад Златановић –Mr Swagger
Ненад Златановић је широј публици познат као оснивач и лидер Texas flood вероватно водећег блуз рок бенда у Србији који је траје готово две деценије. Наступали су на свим домаћим и интернационалним фестивалима, а били су и предгрупа чувеног ZZ top. Ма колико звучало као клише, Nenadu је музика све и у сталној је тежњи за новим изазовима, од њега то тражи срце и блуз који га је у раној младости освојио и не попушта. Не напуштајући Texas flood, упустио се у соло кријеру под именом Mr Swagger.

Дебитовао је већ 2010. албумом „Naked blues“, како кажу распродатом у комплетном тиражу у врло кратком року. Заговорник је става да музика за професионалца остаје хоби, али постаје и професија од које живи и за коју ради свакодневно. Како је говорио пут је дуг, али без пречица, почиње са „каверима“, којим се максимално овлада, потом ауторска песма и на крају албум и онда си музичар...

Соло каријера, трочлани бенд и као да је примећивао стваралачку празнину у изазову оличеном у броју два. Тражио је дует и тако је почела сарадња са Петром Миладиновићем. Овај тандем се представио Шапчанима пре неколико година на Шабачком интернационалном blues&jazz фестивалу, као и jam session-у после наступа. Сада ће поново пред Шапчане, појачани Дудом Безухом.

Душан Безуха - Duda
Душан Безуха је гитариста, композитор, рођени таленат који је са 13 година наступао у познатом бенду, а са 18 наступао са водећим бендом седамдесетих у Беграду, Сунцокретима. Већ осадесетих је постао и аранжер, продуцент, студијски музичар, сарађивао са највећим музичарима, најдуже са Ђорђем Балашевићем, суделовао у стварању бројних албума који су обележили музичку сцену, не само свог времена, попут „Јахача магле“ (Бајага и инструктори), „Један од оних дана“ (Балашевић), албума Викторије, Алисе, а сарадња са Владом Дивљаном је резултирала музиком за филм „Три палме за две битанге и рибицу“. Знање, таленат и инспирацију преточиуо је и у више инструменталних албума.

У три кратка осврта на биографије сакупљено је разнолико, велико и моћно искуство преточено у заједнички наступ где ће делић умећа бити подељен са Шапчанима. Синергија мајсторства обећава, а колико испуњава најбоље је да свако лично провери, вечерас (17. март) од 21 сат.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa