Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Тринбина „Ум на друм“

Памет у главу, иначе...

Годишње до стотину младих изгуби живот у удесима. Узроци различити, али основа иста. Сви су мислили да њима то не може да се догоди. Лично искуство Славише Савића као пример последица
Младост носи жељу за доказивањем, потребу да се искаже умеће, самопоуздање, да се буде бољи, спретнији од некога. Када у тим наумима аутомобил постане средство, последице могу бити најгоре. Сваки млад возач ће помислити да се то њој или њему не може десити, али идентично су мислили они којима се то десило и који сада живе у сећањима само, живот граде из позиције особе са инвалидитетом или иза неких решетака мисле о животу који никада неће бити исти носећи терет на души што су некоме прекинули или уништили живот.

Некима су кобне грешке биле једине, другима једне у низу, прве крупне после ситних где су се провукли са казном, неким бодом. Ипак, када се нешто тако деси, више није важно шта је било, јер је све другачије оном ко погреши и/или његовим најближима.

Агенција за безбедност саобраћаја спроводи кампању „Ум на друм“ где матурантима средњих школа, будућим возачима покушава да предочи све опасности на другачији, сликовитији начин како превенирали последице и омогућили да уче на туђим грешкама, јер на личним немају прилику.

-Годишње око стотину младих изгуби живот у саобраћајним удесима. Сви се сећају удеса на Ади Хуји. Возач је пре трагедије имао 19 заустављања од полиције, а у питању је био млад човек. Заказали су сви, систем, породица, последице су најтрагичније. Трибина „Ум на друм“ има за циљ да пробуди свест код младих о важности коришћења сигурносног појаса, штетносту употребе мобилног телефона током вожње, штетност употребе алкохола, вожње брзином веће од ограничене – истакао је Вељко Ћурчић стручни сарадник за едукацију у Агенцији за безбедност саобраћаја који је припремио и реализовао недавно трибину у Средњој пољоприведној школи са домом ученика. Трибина је организована у сарадњи са Локалним саветом за безбедност саобраћаја.

Последице могу бти најтеже, како за њих, тако и њихове породице, а исправке нема. Надам се да могу допрети до свести младих и указати на важност одговорног приступа саобраћају


Славиша Савић, садашњи секретар Удружења параплегичара Мачванског округа и представник удружења „Још увек возим, али не ходам“ погрешио је само једном, али та грешка у младости до краја живота га је везала за инвалидска колица. Кроз причу о свом искуству жели да скрене пажњу о важности безбедне вожње.

-Најбоље је учити из туђих грешака. Нудим детаље свог искуства и све последице као наук другима да им се не догоди што и мени. Последице могу бти најтеже, како за њих, тако и њихове породице, а исправке нема. Надам се да могу допрети до свести младих и указати на важност одговорног приступа саобраћају – нагласио је Славиша Савић који је после трибине организовао једно у низу предавања базираних на личним искуствима будућим возачима.

Увек је било и нажалост увек ће бити „зачкољица“ да се прописи и правила преваре, да се понешто избрише, мало умањи бројка међу негативним бодовима, да се грешка и фактички минимизира. Нађу се увек и савезници у том подухвату, убеђени да чине услугу. Једини спас је лична одговорност и свест о себи и онима који вас воле, јер прекршај је прекршај, а најситнији може бити упозорење, позив на позор, иначе срећа може окренути леђа. Када се догоди, више помоћи нема.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa