Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Нова савремена болница на новој локацији
ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ НОВОГ ОБЈЕКТА

Нова савремена болница на новој локацији

Предложена локација за изградњу нове Опште болнице налази се у зони ПЦ III, градски полупрстен, оивичена је улицама Хајдук Станка са источне и Гаврила Принципа са југозападне стране, док је на северној страни граница парцеле заштитини појас железнице. Нови болнички комплекс је пројектован у капацитету од 600 постеља на укупно 74 хиљаде метара квадратних корисног простора
Председник Републике Србије Александар Вучић, приликом посете шабачком насељу Мајур, изјавио је да ће наш град добити потпуно нову болницу на новој локацији, са новом опремом. У изградњу и опремање нове болнице биће уложено 50 милиона евра.

Реализација Пројекта реконструкције и доградње комплекса Опште болнице и Дома здравља Шабац је у пуном замаху. Конзорцијум фирми које су ангажоване за израду пројектне документације успешно реализује пројектне задатке. После завршеног снимања постојећег стања објаката, извршених анализа и исказаних реалних потреба, приступило се изради Генералног пројекта. Урађена су варијанта решења, анализа новог простора уз сагласност менаџмента обе установе, а потом и студија изводљивости и економске исплативости.

У веома кратком року ће Генерални пројекат бити дат Ревизионој комисији на сагласност. После добијања сагласности креће се у израду идејних решења.
Израдом Генералног пројекта постављена су концептуална решења објеката Опште болнице и Дома здравља Шабац.

Предложена локација за изградњу нове Опште болнице налази се у зони ПЦ III, градски полупрстен, оивичена је улицама Хајдук Станка са источне и Гаврила Принципа са југозападне стране, док је на северној страни граница парцеле заштитини појас железнице (локација где се налази Сточна пијаца).
Постојање инфраструктуре и непосредна близина брзих саобраћајница и будућег ауто пута и новог моста, су определили локалитет.

Нови болнички комплекс је пројектован у капацитету од 600 постеља на укупно 74 хиљаде метара квадратних корисног простора конципираног по највишим интернационалним стандардима за модерне болнице. Обезбеђена је функционална комуникација на свим нивоима између целина и максималан комфор за пацијенте у двокреветним собама.

Предвиђено је компленто инсталирање нове медицинске опреме и осталог мобилијара. Такође, имплентиран је концепт савременог коришћења енергије за грејање, хлађење и вентилацију, као и ефикасан систем функционисања болничких сервисних служби.

Главни објекат болничког коплекса смештен је у средишњем делу троугаоне парцеле, означен са „А“. У функционалном и просторном смислу подељен је на 4 целине и то блокове А0, А1, А2 и А3.
Блок А0, бруто површине 9.595 метра квадратна замишљен је као централна зона која истовремено спаја и раздваја два болничка блока, А1- хируршки и А2-интернистички. Испод блока А0 предвиђена је и подземна гаража бруто површине 9.752 метра квадратна. У приземном делу објекта А0 са југозападне стране смештен је главни улаз у болницу, у коме се налази централни хол и пријемни пулт за отварање историја болести и даљим усмеравањем пацијената.

Нови болнички комплекс је пројектован у капацитету од 600 постеља на укупно 74 хиљаде метара квадратних корисног простора конципираног по највишим интернационалним стандардима за модерне болнице


Објекат А1 спратности По+П+8 (подрум + приземље + 8 спратова), бруто површине 25.842 метра квадратна и замишљен је као Хируршки блок са пријемом за ургентно збрињавање са обезбеђеним адекватним саобраћајним и пешачким приступом. Објекат А2 спратности По+П+5 (подрум + приземље + 5 спратова), бруто површине 16.621 метар квадратни, замишљен је као интернистички блок са обезбеђеним приступом из улица Гаврила Принципа. Објекат А3 спратности По+П+4 (подрум + приземље + 4 спрата), бруто површине 6.318 метара квадратних замишљен је као поликлинички блок. У приземљу се налази дечија поликлиника са посебним улазом, као и поликлиничка дијагностика осталих специјалности.

Веза са поликлиничком дијагностиком остварена је преко објекта А0, кроз централни хол као и са дијагностиком са хирушког блока. На осталим етажама блока А3 налазе се интернистичке и хируршке амбуланте и физикална терапија. Служба за педијатрију смештена је у поликлиничком блоку, због раздвајања деце од одраслих пацијената и остваривања брзе везе са дечијим амбулантама.

У објекту „Б“ спратности По+П+1 (подрум + приземље + 1 спрат) бруто површине 2.100 метара квадратних смештена је Служба за инфективне болести, у приземљу амбулантни део а на спрату стационар.

У објекту „В“ спратности По+П+2 (подрум + приземље + 2 спрата) бруто површине 3.540 метара квадратних смештена је Служба за психијатрију. Објекат је визуелно и физички одвојен од осталих делова комплекса. У приземљу је смештена дневна болница и амбуланте а на спратовима стационар, који је раздвојен на мушки и женски део. Предвиђено је посебно ограђено дворише које има терапијску намену за пацијенте.

Дом здравља Шабац по овој варијанти концептуалног решења остаје на старој локацији. У објектима Дома здравља који се налазе у улицама Војислава Илића и Проте Смиљањића и у придодатом комплексу Хируршког блока, после реконструкције и адаптације простора, биће смештене све службе.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa