Инфо

17. март 2022.17. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НЕСВАКИДАШЊЕ ИСКУСТВО ЕКИПЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ

Седмо дете родила у санитету

“Рекла ми је да ништа не бринем, да су јој сва деца рођена ситна, али да ниједно није било у инкубатору и да су сви здрави”, прича др Сандра Ћосић о догађају од пре неколико дана
Пола сата иза поноћи. Шабачка хитна помоћ добија позив од узнемиреног оца из Шеварица. Супруга му се порађа. Болови су почели пар сати раније. Екипа коју чине др Сандра Ћосић, сестра Оливера Дукић и возач Горан Марковић крећу по трудницу са намером да је превезу до породилишта.

Девојчица, међутим, не жели да чека. Свет је угледала између Табановића и Мајура, у санитетском возилу. Лакша од 2 килограма, имала је пупчаник око врата.

-Признајем да сам се уплашила када сам видела да беба има пупчаник око врата. Никада се са тим ни на пракси нисам сусрела, него сам се присетила шта сам у теорији учила. Била је и јако ситна и рекла сам мајци да је беба добро, али да је мала. Тада је она тешила мене. Рекла ми је да ништа не бринем, да су јој сва деца рођена ситна, али да ниједно није било у инкубатору и да су сви здрави, прича др Сандра Ћосић о догађају од пре неколико дана.

др Сандра Ћосић, Фото: "Глас Подриња"


Мајци, двадесетдеветогодишњој Ромкињи, ово је седмо дете. Током читаве трудноће ниједном није била код доктора. Срећом, дете је рођено здраво.

Прво што је докторка урадила по повратку у амбуланту било је да позове забринутог супруга и јави му срећне вести. Код куће је чувао шесторо деце, од којих је најмлађе старо тачно годину дана.
Сестра Оливера Дукић једна је од најискуснијих сестара у служби и када је чула да екипа иде по жену која се порађа сама се пријавила да замени колегу. Њена помоћ у тим тренуцима била је немерљива.
Др Сандри Ћосић ово је био други порђај у санитету за мање од годину дана. Први је доживела летос. Ситуација такође специфична. Породила се малолетница, која никоме није рекла да је трудна.

-Позвао нас је младић који је рекао да његову другарицу боли стомак и да има гушење. Била је сезона алергија, па смо га посаветовали да се јаве у дечји диспанзер. Неколико минута касније младић је поново назвао са речима “Она каже да беба излази”, прича др Ћосић.

Иако је од адресе где девојка живи до Болнице било свега неколико стотина метара, екипа је стигла таман да је породи. Техничару Ивану Цвејићу то је било трећи пут да се “нађе у улози бабице”. Дечак се родио здрав и крупан.

Углавном зову на време
-Често нас зову када порођај почне, али углавном то буде на време. Неки запослени у служби Хитне помоћи никада не доживе ово искуство, а некима се деси више пута током каријере да им се трудница породи успут. Имам уз себе искусну екипу, која је доживела готово све, те се уз њих осећам сигурно, наводи др Ћосић.


Ни ова млада мајка никада током трудноће није била на гинеколошком прегледу. Нажалост, то није редак случај. Не дешава се само много младим, необразованим, са руралних сеоских подручја. Лекари кажу да таквих случајева има и у урбаним породицама, код високообразованих трудница. Истичу да су прегледи током трудноће неопходни како би се установило евентуалне аномалије код бебе, али и да би трудница на порођај дошла са свим урађеним неопходним анализама.

Две мајке из наше приче имале су среће и њихове бебе су рођене здраве. Порука трудницама је, ипак, да се понашају одговорније и посећују лекара током трудноће. Наравно, пожељно је да и на порођај крену на време, али и ако закасне екипе хитне помоћи шабачког Дома здравља показале су да су спремне и за ту ситуацију.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa