Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ДР АЛЕКСАНДАР ПАЈИЋ О ПРОЈЕКТИМА
КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ ГРАД

Шабац какав грађани заслужују

“Болница ће бити за 22. век и нешто што наши грађани заслужују. Очекујем да радови на изградњи почну почетком следеће године. Обећали смо нашим суграђанима да ће град урадити отворене базене и, као и све остало што обећамо, ми држимо реч. Нови мост ће бити завршен до краја ове године. Готово је већ око 70 одсто радова на њему. Направили смо конкурентну привреду и ко жели да послује на територији Шапца мора да буде конкурентан и са платом” каже градоначелник Шапца Александар Пајић
Председник Србије Александар Вучић недавно је у Мајуру најавио да ће Шабац добити потпуно нову болницу. Иако се у претходном периоду причало о реконструкцији Опште болнице, стручњаци који су радили на пројекту проценили су да ће много јефтиније и брже бити изграђен потпуно нов објекат. Град је за ову намену определио плац на Камичку.

Овај пројекат био је повод за разговор са градоначелником Шапца др Александром Пајићем о не само овој теми, него и другим стварима важним за град, а које се тичу свих грађана коју живе на подручју Шапца.

Читаоци „Гласа Подриња“ имали су прилику да се први упознају са пројектом нове болнице. Колико је овај пројекат захтеван и када се може очекивати почетак радова на новом објекту?
-Ради се, свакако, о једном од најкапиталнијих пројеката који ће бити реализовани у Шапцу. Средства која је Република предвидела за нову болницу су 50 милиона евра. Поређења ради, толико је коштало и „Дедиње 2“, које је отворено пре неколико дана, а које је једно од најмодернијих кардиоваскуларних клиника у Европи, као и Клинички центар у Нишу. Град за изградњу даје локацију на Камичку, где се сада налази сточна пијаца, а површина парцеле је нешто више од 4 хектара.

Дом здравља ће прећи у садашњи хируршки блок, који ће пре тога бити потпуно реконструисан. Урадиће се нова лабораторија и све службе ће бити на једном месту. Преостали простор на ком се сада налази Општа болница биће враћен у посед града.

Нова болница биће опремљена и новом опремом и апаратима. Уместо садашњих 30.000 квадратних метара, колико су објекти садашње Опште болнице, нова ће имати 74.000 квадратних метара, како би се испоштовали сви светски стандарди. Постељни фонд ће бити незнатно увећан, уместо 575 места имаће 600, а такође неће бити много повећан ни број запослених. Додатни квадрати омогући ће већу комоцију и квалитетнију здравствену услугу. Болница ће бити за 22. век и нешто што наши грађани заслужују.
Очекујем да радови на изградњи почну почетком следеће године.

Раније је већ било речи о комплексу отворених базена чија изградња је планирана за ову годину.
Приметно је да су на локацији предвиђеној за ову намену већ урађени неки припремни радови. Хоће ли Шапчани овог лета моћи да уживају у новом садржају?

-Обећали смо нашим суграђанима да ће град урадити отворене базене и, као и све остало што обећамо, ми држимо реч. Сигурни смо да ће базени бити завршени до почетка купалишне сезоне, односно до 1. јула. Имаћемо један велики спортски комплекс у оквиру ког ће бити затворени безен, спортска хала „Зорка“ и три отворена базена. Имаћемо један олимпијски базен 50 са 25 метара, један 25 са 15 метара и један дужине 12 метара за малу децу. Биће урађене и трибине са 850 гледалишних места. Базен ће бити осветљен и унутрашњом и спољашњом расветом и верујем да ће бити један од најлепших безена у Србији.

Све ће бити плаћено из буџета града, јер смо захваљујући добром пословању и управљању буџетом успели да, без икаквог задуживања, издвојимо нешто више од 300 милиона динара за ову намену. Верујем да ће се на базенима дневно окупљати између 3.000 и 4.000 људи. Ово је нешто што је Шабац требао да има много раније.

Размишљамо и о другој фази, која би подразумевала мини аква парк, како би посетиоци, а посебно породице, могли да имају садржај за целодневни боравак у овом комплексу.

Рекордна продаја парцела у Индустријској зони
-Прошле године смо имали рекордну продају парцела у Индустријској зони, где ће инвеститори отворити нове фабрике и нова радна места. Злуради су и нетачни наводи да ће град поклањати инвеститорима земљу. Сваки метар земљишта у Индустријској зони је продат. Највећи купац у прошлој години је био кинески “Минт” који је купио укупно 21 хектар и за то платио 1,5 милион евра у буџет града. Тим средствима се финансирају даљи инфраструктурни радови у Индустријској зони и она се шири, што је предуслов за долазак нових инвеститора у наредном периоду.
“Минт” завршава своју прву фабрику од 30.000 квадратних метара. Тамо се посао већ нашли неки суграђани, а веће запошљавање ће бити од септембра, када званично почиње производња. Они почињу и изградњу друге фабрике на парцели поред ове на којој је изграђена прва.


Тема о којој се највише причало прошле, а наставља се ове године, јесу саобраћајнице које ће Шабац спајати са Румом, односно Београдом и Новим Садом на једној страни, а Лозницом на другој. Да ли се све одвија предвиђеним темпом?
-Ради се на експропријацији земљишта кроз села куда је трасирана брза саобраћајница. Радови од Прњавора према Лозници су почели, а очекујемо да се ускоро заврши и експропријација на овом делу који пролази преко територије Шапца у дужини од око 34 километра. Верујем да ће суграђани бити задовољни ценом коју ће добити за земљиште. Држава је за ову намену издвојила значајна средства.

Нови мост ће бити завршен до краја ове године. Готово је већ око 70 одсто радова на њему. Очекујем да ће у другој половини наредне године бити пуштен саобраћај на ауто-путу Рума – Шабац. Одлазак до Београда и Новог Сада ће бити квалитетнији и бржи. Код одабира локације за нову болницу смо такође гледали то да буде близу ауто пута и практично ће бити на минут од новог моста, тако да ће најтежи пацијенти, којима треба збрињавање у Београду или Новом Саду моћи у најкраћем року да стигну на локацију.

Поред ових великих инфрструктурних пројеката у граду се раде и они мањи, али ипак значајни за свкодневни живот грађана. Ове године је и пре почетка сезоне било грађевинских активности.
-Много смо радили на реконструкцији, али и на изградњи нових путних праваца. Многе улице су сређене. Паркови су добили дечја игралишта. На више места у граду су постављене теретане на отвореном, као и садржаји за игру деце. Наша обавеза према деци је да им створимо адекватне услове за одрастање.

Прошле године смо засадили и више од 500 садница новог дрвећа. Нешто од тога је урађено у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, али град озелењавамо и из средстава градског буџета.

Са Министарством за заштиту животне средине град је сарађивао на још неким пројектима. Чишћене су дивље депоније, а да ли је нешто рађено и по питању чистијег ваздуха у граду Шапцу?
-Сарадња са Министарством је добра и, између осталог, помогли су нам да очистимо 11 дивљих депонија, што је око 10 одсто од укупног броја онога што смо наследили. Борићемо се и даље да то решимо.

Када је квалитет ваздуха у питању, у последњих неколико месеци нисмо имали пробијања дозвољених вредности загађења ваздуха у Шапцу. Већина привредних субјеката има одговоран приступ заштити животне средине. Пре свега, мислим на компанију „Еликсир“ која је у своје постројење уградила пречистаче, односно пераче ваздуха, у које је уложила више од 3 милиона евра То је додатно утицало на смањење параметара који се мере.

На значајно вишем нивоу је и одговорност грађана. Било је доста прикључака на гасовод и топловоде, чиме је доста смањен број индивидуалних ложишта, која су, по проценама стручњака, највећи загађивачи ваздуха у зимском периоду.
Ваздух у Шапцу је знатно чистији него пре две године.

На који начин ће град помагати корисницима мера социјалне заштите?
-Једна од најкрупнијих ствари које смо увели током 2020. године јесте бесплатан превоз градским аутобусима за све од 65 и више година. Та мера је наишла на одобравање свих. На овај начин 25.000 наших најстаријих суграђана може да користи јавни превоз на целој територији Шапца колико год то желе и да их ништа не кошта. Трудили смо се да преко приватног партнера “Дуга Петловача” обезбедимо и квалитет услуге.

Од Министарства за рад, запошљавање и социјална питања смо ове године добили око 12 милиона динара за финансирање потреба прималаца социјалне заштите. Средства ће бити употребљена на личне пратиоце за децу са сметњама у развоју, на персоналне асистенте за одрасле са инвалидитетом и за дневни боравак за одрасле са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.

Град издваја око 275 милиона динара за социјалну заштиту на годишњем нивоу и из буџета финансирамо шест права и дванаест услуга и по томе смо једна од водећих локалних самоуправа у Србији. Трудимо се да мерама обухватимо широк спектар људи којима је потребна социјална заштита и да никоме не изостане потребна подршка.

Подаци Филијале Шабац Националне службе за запошљавање кажу да незапосленост у Шапцу никада није била мања. Шта град још може да уради да се она још више смањи и да запослени имају веће плате?
-Званично је у Шапцу незапослено нешто више од 5.000 људи. Спектар понуде радних места је све већи. Због могућносит избора порасле су и плате. Имаћемо подизање нових производних погона у Индустријској зони и ове и следеће године. Очекујемо да због тога дође до још већег смањења незапослености и већег повећања плата. Грађани ће моћи да бирају фирму и према степену стручне спреме, свом знању и залагању, да имају плате какве заслужују. Направили смо конкурентну привреду и ко жели да послује на територији Шапца мора да буде конкурентан и са платом.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa