Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЧЛАНОВИ ДВД-А “ГРУШИЋ” УСПЕШНО ЗАВРШИЛИ ОБУКУ

Спремни за борбу са ватром

“Драго нам је што је доста младих било заинтересовано да нам се прикључи”, каже Бранислав Лазаревић, председник ДВД “Грушић”. “Оно што је било пресудно да Грушић буде прво формирано ДВД, јесте посвећеност и заинтересованост мештана”, наводи члан Градског већа задужен за питања безбедности Зоран Здравковић. “Ми сада имамо веома добро организовано и опремљено ДВД “Видојевица” у Лешници, још једно је у оснивању у Лозници, ово је треће у Округу, а имамо и припрему за обуку припадника ДВД-а за Богатић”, навео је начелник МУО Владан Красавац. “Поново смо показали једну добру коорднацију и сарадњу између града Шапца и Одељења за ванредне ситуације и на овом успешно спроведеном задатку” истакао је в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац Иван Спајић
Полагањем теоријског и практичног испита чланови Добровољног ватрогасног друштва “Грушић” у недељу су успешно завршили обуку. Прво ДВД на територији Шапца сада је спремно да се упусти у изазове гашења пожара на подручју свог и околних села. Остало је још само да добију лиценцу и региструју се у АПР-у.

-Формирање ДВД “Грушић” је значајно за град Шабац, а пре свега за Поцерину. Драго нам је што је доста младих било заинтересовано да нам се прикључи. Обука, као и полагање нису били тешки, а у свему су нам помагали припадници Ватрогасно - спасилачке јединице Шабац. Захвалио бих се Министарству унутрашњих послова и Сектору за ванредне ситуације, али све ово не би било могуће без помоћи Града и градског већника Зорана Здравковића, истиче Бранислав Лазаревић, председник ДВД “Грушић”.

Чланови ДВД-а оспособљени су да, по избијању пожара, први приступе његовом гашњу и локализују га, или га држе под контролом до доласка професионалне јединице. Постојање оваквог друштва изузетно је значајно поготову за села која су удаљена од града, јер до доласка ватрогасаца и када су идеални услови пута, може проћи и неколико десетина минута, а ватра за то време може проузроковати несагледиве последице.

Шабац је једна од првих локалних самоуправа која је схватила важност формирања ДВД-а на својој територији. Члан Градског већа задужен за питања безбедности Зоран Здравковић, вероватно је најзаслужнији што је од почетне идеје до коначне реализације дошло у најкраћем могућем року.

-Следи нам добијање лиценце од Сектора за ванредне ситуације и регистрација у Агенцији за привредне регистре,након чега ће они моћи да функционишу као самостално друштво. Почели смо овај процес прошле године у марту, када смо имали прве разговоре. Оно што је било пресудно да Грушић буде прво формирано ДВД, јесте посвећеност и заинтересованост мештана. Током читаве обуке показивали су исто интересовање. Имамо разговоре и са месним заједницама у Посавотамнави, а покренућемо причу и у Мачви. Циљ нам је да читаву територију града покријемо ДВД-има, навео је Зоран Здравковић и захвалио на помоћи Ивану Спајићу, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац, градоначелнику Шапца Александру Пајићи и начелнику Мачванског управног округа Владану Красавцу.

Нема стајања
-Наравно да обуком и организацијом овог ДВД-а не стајемо са активностима. У плану је припрема и обучавање још једног новоформираног ДВД-а у Лозници и обука ДВД- а „Мика Витомировић Галама“ у Богатићу. Подизањем капацитета јединица добровољних ватрогасних друштава подижемо и ојачавамо систем заштите и спасавања на територијама јединица локалних самоуправа на територији Мачванског Округа, навео је Иван Спајић.


Подрушку реализацији идеје од самог почетка давао је и начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, који је изразио велику захвалност МУП-у који је омогућио да чланове ДВД-а обуче професионалци, а потом их и опремиле.

-Јединица ће бити опремљена и цистерном. Из Министарства су добијене пумпе, црева и сва друга опрема неопходна за почетак функционисања једног ДВД-а. МУО је 2019. покренуо ову тему. Министарство је дало идеју да се добровољно ватрогаство рашири међу грађанима. Идеја је била да свака локална самоуправа има по један ДВД. Ми сада имамо веома добро организовано и опремљено ДВД “Видојевица” у Лешници, још једно је у оснивању у Лозници, ово је треће у Округу, а имамо и припрему за обуку припадника ДВД-а за Богатић, навео је Владан Красавац.

Формирање ДВД-а је финансирано преко Сектора за ванредне ситуације, односно Ватрогасног савеза Србије, који је обезбедио 23 комплетне униформе, опрему и ватрогасно возило које треба да се региструје. Град је финансирао обуку и помагаће око других трошкова у наредном периоду.
Иван Спајић, в.д. начелника Одељења за ванредне ситуације Шабац истакао је да је захваљујући МУП-у - Сектору за ВС и Ватрогасном савезу Србије обезбеђена неопходна униформа за добровољце новоформираног ДВД-а, као и да је обезбеђен камион аутоцистерна, чиме јединица овог добровољног друштва постаје потпуно оперативна и спремна за реаговање.

-Поново смо показали једну добру коорднацију и сарадњу између града Шапца и Одељења за ванредне ситуације и на овом успешно спроведеном задатку, па на крају да се захвалим градоначелнику, Александру Пајићу, али и члану градског већа задуженом за безбедност града, Зорану Здравковићу на сарадњи. Такође морам да поменем начелника Мачванског управног округа, Владана Красавца, који је од самог почетка подржавао идеју формирања нових добровољних ватрогасних друштава на територији Мачванског управног округа, али и помагао на реализацији замишљеног, истакао је Спајић.
Грушић треба да буде пример другим сеоским месним заједницама да размисле о оснивању ДВД-а у свом месту, чиме би, пре свега, повећали степен безбедности своје и имовине њихових комшија.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa