Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Задругарство старо помодарство
ИВАН РАДОВАНОВИЋ, ДИПЛОМИРАНИ МУЗИЧКИ ПЕДАГОГ И ВОЋАР ИЗ БОГАТИЋА

Задругарство старо помодарство

Хармонику заменио малином. Сећање на старе башче и зиму када су пуцала стабла воћа. Удруживањем до нових тржишта, а седмогодишње искуство у воћарској задрузи „Зекцир“, најбоља потврда успешности заједничког рада
Мачва није само житница Србије, већ и веома погодно тле за гајење воћа. И велики мачвански књижевник Јанко Веселиновић је то приметио и између осталог написао да што год у мачванску црницу посадите, богато рађа.

То на сопственом примеру потврђује и Иван Радовановић из Богатића, дипломирани музички педагог који је удобну директорску фотељу у Културно образовном центру у Богатићу заменио радом у малињаку и производњом више врста другог воћа.Члан је прве специјализоване воћарске задруге у Богатићу.
Његова породица почела је са гајењем малине пре 26 година, када је то била реткост у Мачви. Поред уобичајених пољопривредних производа за овај крај, угледно домаћинство Радовановића на својим њивама има још јагоде, купине, вишње и шљиве.

Њихов пут следили су и неки други мачвански произвођачи, те је овај житарски крај убрзо постао и воћарски.



Ових дана, већ се нашао на њиви од два хектара малина. Завршава са орезивањем воћа, чим је сунце грануло. Нема везе што ветар немилосрдно дува и што је због тога хладније него обично.
Указала се потреба бољег организовања, сигурнијег пласмана и брже наплате. Тако је пре седам година формирана Задруга „Зекцир“.

-Искуства су веома позитивна. Пласман осигуран, наплата брза. Уверен сам да производња воћа има велику перспективу у нашем крају. Само наше домаћинство произведе годишње између 60 и 80 тона воћа. Пласман и извоз смо осигурали. Имамо за сада 70 коопераната и годишњу испоруку воћа око 500 тона. Овако удружени можемо много тога, каже један од чланова прве специјализоване воћарске задруге у Богатићу Иван Радовановић.

С носталгијом говори о мачванским башчама( засади различитог воћа на земљишту, обично иза кућа, што је својевремено била карактеристика мачванских домаћинстава), а сећа се и једне зиме пре више од пола века када су од велике хладноће „пуцала“ стабла шљиве.

Данас у свом домаћинству производи и успешно пласира на тржиште више врста квалитетних воћних ракија. У асортиману се нађе слатко и џемови, све на природној бази, од воћа произведеног на његовим њивама. Супруга Драгана је од прошле године усавршила производњу купиновог вина.

С усхићењем говори и о 2016. години, када је укупан приход од воћа у овом крају износио осам милиона евра и када је та чињеница многе мотивисала да у свом производном асортиману имају и воће. Рачуницом је дошао до сазнања.

-Једна солидна плата могла се стећи од 10 ари башче, закључује и додаје да житарице нису тако неприкосновене на мачванским њивама. У последње време воће је све присутније, па се наш саговорник пита, да ли се то Мачвани данас враћају својој старој љубави?
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa