Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
На прагу просипање млека
ПОРУКЕ

На прагу просипање млека

Произвођачи млека у Богатићу затражили повећање цене млека од 30 динара по литру и интервенцију државе пласманом кукуруза из робних резерви. Најавили протест 25.марта испред Скупштине Града Шапца
Произвођачима млека је како они кажу „догорело до ноката“. Прошле недеље у Богатићу, окупили су се они из Мачве, Поцерине и шире околине да би изразили своје незадовољство ниском откупном ценом млека и енормним поскупљењима најважнијих импута у овој производњи, као што је примера ради сточна храна и договорили се како даље.

-Незадовољство „тиња“ више година. Кулминирало је највише предходних десетак дана, када је дошло до вишеструког повећања цена свих роба неопходних у производњи млека, посебно кукуруза. Под овим околностима ми идемо у чист губитак и принуђени смо да затварамо фарме и отуђујемо краве, каже председник Удружења произвођача млека Мачванског округа Милан Пајић из Бадовинаца.
Слична упозорења одговорнима, посебно Министарству пољопривреде, упутили су и његове колеге: Горан Васић из Варне, Радојица Субић из Совљака, Светислав Терзић из Штитара...

Основни „камен спотицања“ је цена млека која се у просеку креће од 35 до 45 динара по литру. Ретке су млекаре које неким произвођачима плаћају мало више. Сточаре мучи и диспаритет цена, примера ради између минералне воде и њиховог млека, дизел горива и млека, вештачког ђубрива и млека... Свугде су они на губитку и то, како су истакли више не могу да издрже. Сматрају да одуговлачењем решења њиховог проблема одговорни „купују време“. Свесни су свих проблема у држави и мера које су предузете да им се помогне, будући да је спорадично почела и сетва, али сматрају да има још простора за заслужену помоћ. Инсистира се на укупном значају пољопривредне производње за развој државе и с тим у вези тражи: Повећање цене млека за 30 динара по литру и интервенција државе пласманом кукуруза из робних резерви, како би се помогло произвођачима млека.

Најавили су и протестно окупљање испред Скупштине Града Шапца, за 25. март ове године. Спремни су и на непопуларну меру просипања млека како би указали на проблеме са којима су суочени у производњи млека.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa