Инфо

24. новембар 2011.24. нов 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - СВЕТЛАНА ЖЕГАРАЦ

ДАМА У СВЕТУ БОЈА

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (30)
Била је дама и у годинама када је то некоме сметало, остала и до данас жена која држи до себе и увек спремна да саветује друге како живети живот. Духом и изгледом издвајала се од околине у вароши у којој се знало ко је ко, као и данас када пензионерске дане проводи гоњена необичном животном енергијом. Слика за своју душу, јер то јој је у крви, помаже људима, јер тако је васпитана и поноси се оним што је у просветном раду учинили током година службе. Генерације расуте по свету памте њене савете а она ни сада нема времена да уради све на шта је жеље подстичу.
Светлана Цеца Жегарац жена која живи у свету боја и љубави за друге људе племенитост је понела из родитељског дома а углед стварала као на својим платнима, различитостима које стварају слику живота. Рођена је у Шапцу, мајка Спаса је из старе трговачке породице Топузовић а отац је у дошао из Пеште и у вароши крај Саве створио породицу у којој је било шесторо деце. Отац Александар Кузминац бавио се са својим братом рестаурацијом цркава широм тадашње Југославије. Њихови иконостаси и још много тога што краси светиње и данас су сачувани у храмовима у Зрењанину, Молу, Владимирцима... Шабац је за живот одабрао због културног угледа још из времена старе Србије и као поклоник уметности ту се настанио а широм земље се исказивао у занатским радовима који су подразумевали сликарство, позлату, декоратерске, молерске и фарбарске радове, фирмописање... а све то под окриљем предузимачке радње за декорацију. Тако је и живот у породичној кући Кузминчевих, био динамичан а Светлана, као најмлађе дете уживала је у таквом амбијенту из кога је упијала зраке за своје будуће стваралачке љубави.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa