Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Шапчанка Сара Јовановић, тренер Кајак клуба „Зорка“

Спорт је моја велика љубав

„Спорт ме је променио и знала сам шта желим у наредним корацима. Посветила сам се образовању и по стицању дипломе на основним студијама уписала мастер. Иако се у том периоду нисам такмичила, остала сам верна спорту. Читав живот ми је везан за клуб, а од ове године и званично сам део тренерске поставе“, истиче Сара Јовановић, тренер Кајак клуба „Зорка“
Шапчанка Сара Јовановић са двадесет и пет година остварила је једну од својих великих жеља, постала је тренер у једном од најтрофејнијих шабачких спортских колектива. Од марта месеца текуће године део је стручног тима Кајак клуба „Зорка“. Овим ангажманом Сара се са дипломом професора физичког васпитања вратила у клуб где је као такмичарка у двоседу на 1.000 метара освајала медаље. Данас, као тренер, неким новим клинцима помаже да осете чари тријумфа и поносно закораче на победничко постоље.

Почетак на Сави
Не може прецизно да се сети када је спорт постао велика љубав, али добро памти тренутак када је одабрала кајак.

-Од детињства се бавим спортом. Тренирала сам гимнастику, пливање. Похађала сам и основну Музичку школу. Размишљајући о спортским алтернативама по завршетку школе искристалисале су се две опције, кајак и рукомет. Како су ми ближи индивидуални спортови, одлучила сам се за воду, чамац и тако је све почело - каже кроз осмех Сара о спортској авантури у коју се упустила са 13 година. Познаваоци спорта би рекли да је „закаснила“ неколико година, но то није била препрека за њен карактер.

-Тадашњи тренер Зоран Јевтић сматрао је да имам више година него што је пракса када се почиње са тренингом. Према правилима, у почетку се весла у мањем чамцу, а касније следи вежба на великом. Због година било је неопходно да почнем са већим. Ипак, није било значајнијих потешкоћа. До 2012. године тренирала сам са Зораном и Урошем Павловићем, а потом интензивније са Миланом Ђенадићем - истиче млада Шапчанка.

Сара Јовановић свој мастер рад посветила је посебном истраживању у ком ће упоредити постигнућа кајакаша из Шапца, Славонског брода и Загреба.
-Рад је базиран на анализи моторичких способности, односно снаге и флексибилности у припремном периоду кајакаша млађих од 18 година. Такође обухвата и резултате анкете намењене тренерима како бисмо упоредили тренажне процесе. Циљ је да остане база података креирана током самог процеса која ће бити значајна за клубове. Мали је број научних радова у области кајака, те ће нам ово бити драгоцено.


Медаље и признања
Убрзо су уследили успеси и Сара је на Првенству Србије са Дуњом Сарић, била државни првак у дисциплини К2 на 1.000 метара, а освојила је и бронзану медаљу на маратону од пет километара. За клуб ово је било значајно одличје у сениорској категорији, а у том тренутку Сара је узрастом била кадеткиња. На изборном такмичењу на Ади у једноседу на 500 метара била је друга у свом годишту, укупно четврта. Ипак одлазак из родног града на академско усавршавање у Нови Сад, на Факултет спорта и физичког васпитања делимично је променио приоритете.

-Одлазак на факултет утицао је на такмичарски део. Још у основној сам говорила да желим да „прескочим“ средњу школу и одмах упишем ДИФ. Верујем да су сви очекивали да ћу с временом променити мишљење и студирати ЕТФ, или нешто из домена информационих технологија, посебно када сам уписала информатички смер у Шабачкој гимназији. Породица ме је усмеравала у том правцу, али то није оно што сам желела. Спорт ме је променио и знала сам шта желим у наредним корацима. Сада, су поносни на мене. Посветила сам се образовању и по стицању дипломе на основним студијама уписала мастер. Иако се у том периоду нисам такмичила, остала сам верна спорту. Већ на другој години студија била сам ангажована као тренер гимнастике у школици спорта.

Фото: "Глас Подриња"


Повратак у „Зорку“
Повратак у Шабац био је уједно и Сарин повратак у КК „Зорка“. Са искуством, жељом, енергијом постала је део клупског стручног тима.

-Од самог доласка у клуб била сам укључена, помагала током летњих распуста, до поласка на студије сам већ радила са млађима. Читав живот ми је везан за клуб, а од ове године и званично сам део тренерске поставе.

Као тренер ради са мини кајак екипом. То је најмлађи такмичарски погон у „Зорки“

Право је благо и радост радити са децом. Енергија коју емитују је невероватна, за неколико тренутака вам поправе дан


-Право је благо и радост радити са децом. Енергија коју емитују је невероватна, за неколико тренутака вам поправе дан. Право је уживање бити са њима, гледати како се друже, напредују, такмиче се и постижу резултате. Недавно смо освојили Лигу Србије, били други на државном првенству за мини кајак екипу, освојили смо екипну титулу. Углавном смо увек у прва три - са поносом истиче Сара.
Сарина садашњост и будућност је тренерски позив у најдражем спорту. Планира први наредни тренинг, спрема стратегију за такмичење и сања велике успехе својих такмичара.

- Волела бих да имам свој клуб и бавим се развојном гимнастиком, или школицу спорта. Сада сам у клубу и волим оно што радим. Уживам - закључује Сара.

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa