Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Дан отворених врата у компанији Elixir Zorka

Пословање у складу са највишим стандардима

Менаџмент Elixir Zorka представио је најважније сегментe технологије процесa добијања финалног производа који се извози у 78 земаља широм света. У процесу производње минералних ђубрива користи се природни гас као енергент. Отпад се не спаљује, одлаже се у Еко лагеру
Компанија за производњу комплексних минералних ђубрива Elixir Zorka континуирано улаже у унапређење свог пословања придржавајући се свих прописаних стандарда, истакнуто је током посете медија фабричком погону у Шапцу у оквиру дана отворених врата.

Менаџмент Elixir Zorka представио је најважније сегментe технологије која се користи у процесу добијања финалног производа који се извози у 78 земаља широм света. Иако територијално позиционирана у Шапцу, више од 70 одсто производа је намењено иностраном тржишту и пролази строгу контролу квалитета.

Природни гас као енергент
У процесу производње минералних ђубрива користи се искључиво природни гас као енергент, те је појава водене перјанице везана за производњу, не отпад који је складиштен у Еко лагеру, наглашавају из компаније. Метеоролошки услови утичу на повећање перјанице, али не и на њен састав.

-Природни гас користимо за добијање топлог ваздуха за технолошки процес сушења. Такође, добијена водена пара је искоришћена за догревање одређених технолошких процеса у постројењу - каже доктор хемијског инeжењерства Немања Тошковић о употреби природног гаса као јединог енергента у фабрици.

Фото: "Глас Подриња"


Отпад се не спаљује
Уз погон за производњу минералних ђубрива у оквиру фабричког комплекса налази се и Еко лагер за одлагање отпада. Како истичу из компаније складиште је у потпуности урађено према највишим стандардима Европске уније и све подлеже строгим контролама, регулативом Републике Србије и свим важећим стандардима (међународно признатим ИСО сертификатима). Наглашавају да се отпад не спаљује.

-Поседујемо дозволе Министарства заштите животне средине за складиштење опасног и неопaсног отпада, као и сву планску документацију. При самој изради пројекта за противпожарну заштиту учествовао је и немачки институт. Поседујемо ватрогасну јединицу са 19 ватрогасаца и три ватрогасна возила која су у кругу фабрике у сваком тренутку. Целокупан огранак је под видео надзором, а складиште је обезбезбеђено армираном бетонском непропусном танкваном у складу са ЕУ стандардима.

У процесу производње као енергент се користи гас. годишње се потроши више од 5 милиона стандардних кубних метара овог енергента, кажу у фабрици


Инвестиција у складиште је износила 3 милиона евра. Отпад је подељен по боксовима у јасно одређеним категоријама, те не постоји могућност да дође до физичког мешања. Јасно обележен, складиштен. Отпад не спаљујемо, него га складиштимо у складу са дозволама које поседујемо - истакла је Јована Томичић дипломирани инжењер технологије.

Улагање у унапређење квалитета производње уз еколошке стандарде
Током 2021. године рад постројења је био у потпуности обустављен због реконструкције, али је и у периоду обуставе производње компанија означена као загађивач ваздуха. Додају да је комуникација са грађанима важна, те су отворени за дијалог и унапређење квалитета ваздуха у граду.

-У периоду када је фабрика била у ремонту добили смо притужбе грађана на квалитет ваздуха у граду. Ово доводи до закључка да у граду постоје други извори загађења. Желим да нагласим да је Elixir спреман да финансира мониторинг амбијенталног ваздуха у граду, како бисмо идентификовали загађиваче. Наша врата су отворена за грађане, еколошка удружења- рекао је др Немања Тошковић и додао да ће и у наредном периоду посветити пажњу унапређењу квалитета пословања у домену заштите животне средине.

Фото: "Глас Подриња"


-Elixir је издвојио значајна средства за филтере, више од 3,5 милиона евра, а са инвестицијама смо наставили и ове године. У питању су мокри филтери, предиспирач и испирач гранулатора. Оно што бих истакао је да су емисије које се мере на нашем емитеру, као и емитерима Завода за јавно здравље Шабац, далеко испод граничних вредности прописаних законом.

Из Elixira поручују да су посвећени одговорном пословању у свим сферама свог деловања, од сарадње са примарним пољопривредним сектором, преко прераде и производње, до подршке развоју локалних заједница у којима послује.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa