Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Спомен-обележје Шабану Шаулићу у Шапцу

На месту поласка у велики град

Град Шабац у договору са породицом Шаулић одлучио да уђе у пројекат изградње. Скулптори изабрани на иницијативу породице. Најављена је и манифестација у сећање на лик и дело Шабана Шаулића
Поводом иницијативе за постављање спомен – обележја у Шапцу, продуценту и певачу народне музике Шабану Шаулићу, одржана је конференција за медије у Градској кући.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да грађани Шапца треба да негују културу сећања на људе који су оставили велики траг у културном животу града.

-Град Шабац је у договору са породицом Шаулић одлучио да уђе у овај пројекат јер мислимо да је Шабан Шаулић личност која то завређује. Личност која је оставила велики траг у музичкој уметности не само овог града, већ и целе Србије. Волели су да га слушају сви наши људи без обзира где у свету живели.

Рођен је у Шапцу, одрастао у Шапцу и Шапцу се увек враћао. Глас о Шапцу ширио је читавим светом, где год радио.

На иницијативу породице а уз сагласност Града одређена је и локација на којој ће се налазити спомен обележје, а то је зелена површина на углу Мачванске и улице Краља Милана (код Нове робне куће). Симболику ове локације објаснила је његова супруга Гордана Шаулић.

-Изабрали смо ову локацију јер се ту некада налазила стара аутобуска станица. Баш одатле, Шабан је кренуо с намером у велики град и свет. Тај свет је и освојио, а овде ће имати своје место како би сви који пролазе и долазе знали да један такав уметник поникао одатле и оставио свој печат на понос свих генерација.

Скулптори изабрани на иницијативу породице који раде на спомен – обележју јесу редован професор на Факултету примењених уметности у Београду вајар Зоран Ивановић и његов колега Богдан Доброта.

-Ово је велика част и изузетно сам поносна. Увек сам и била јер сам ћерка Шабана Шаулића, а данас још више. Шабац заслужује овакав споменик, како би се сећали мог оца, као и кроз његове песме и дела – додала је његова ћерка Илда Шаулић.

Пројекат је тренутно у фази идејног решења, а биће ливен у бронзи, док ће постамент бити од гранита. Укупна висина споменика са постаментом биће око 4 метра.

Постављање спомен-обележја предвиђено је за 6. септембар, дан рођења Шабана Шаулића.
Најављена је и манифестација у сећање на лик и дело Шабана Шаулића.

-Оно што ћемо као Град урадити у годинама које долазе јесте да ћемо заједно са породицом организовати „Шабанове дане“ у циљу неговања сећања на Шабана – додао је др Александар Пајић.
Шабан Шаулић је рођен 6. септембра 1951. у Шапцу. Живео је и радио у Београду. Са својом супругом Горданом је имао троје деце — Санелу, Илду и Михајла као и ванбрачног сина Роберта којег је добио пре познанства са Горданом. Омиљени хобији су му били пецање у својој викендици у Крчедину и фудбал.

Добитник је Награде за животно дело од стране Савеза естрадно-музичких уметника Србије 2018. године.

Након повратка са концерта у Немачкој, на ауто-путу, у аутомобил у којем се Шабан налазио са својим кумом и возачем, ударило је возило којим је управљао 34-годишњи Турчин, а који је био у алкохолисаном стању и без возачке дозволе. Шаулић је доживео срчани удар и преминуо у болници.

Сахрањен је 22. фебруара 2019. године у Београду.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa