Инфо

31. март 2022.31. мар 2022.
Милош Велики  у Владимирцима
ОМАЖ МИЛОВАНУ ВИТЕЗОВИЋУ

Милош Велики у Владимирцима

После монодраме о јуначком војводи Јанку Катићу протекле суботе у Дому културе виђена је монодрама о више него јуначком делу Милоша Обреновића, Књаза српског, у народу Милоша Великог, захваљујући
Локалној самоуправи Општине Владимирци и туристичкој организацији. Бројни најмлађи житељи општине упознали су се са ликом и делом творца српске истрајности. Глумац Александар Дунић је маестрално донео лик за незаборав.

Поникао је у сиромаштву где је остала записана мисао, како је зборио Милош Теодора Обреновић да се и у уз глад може заспати. Корак по корак одважни мегданџија је стигао до саме владавине земљом коју ни у најтежим тренуцима није хтео напустити. А опет успут следећи народну мудрост израстао је у преговарача без премца у време турске владавине.

А све се некако скоцкало да се преточи у омаж преминулом Миловану Витезовићу заљубљенику у историју и њене дивљења вредне јунаке. И то баш на дан када је Витезовић сахрањен. Па ето каменчића у мозаику незаборава да су његовом делу постхумно, први се поклонили баш Владимирчани.


Умео је гледајући Турке да каже, показујући у правцу Немачке, да је то несрећа која се назирала. Уз безброј анегдота својствених мудром владару уживалу су пре свега најмлађи новим спознајама о времену о којем су тако мало знали.

Глумац омиљен у народу Александар Дунић није крио одушевљење топлим пријемом Владимирчана додајући виђеном да је требало много времена да се дође до обиља информација о Милошу Великом. Вече велико колико и само житије Књаза српског остаће за памћење и преношење са колена на колено. Тим пре што је то вече историја у малом.
С.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa