Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОПРЕМЉЕНЕ ПРОСТОРИЈЕ ЗА PCR ТЕСТИРАЊЕ У ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ

Спремни за молекуларну дијагностику

Савремена микорбиологија, без молекуларне дијагностике је незамислива. Ми ћемо, поред ковида, који је сада актуелан, радити и друге патогене. ПиСиАр дијагностика је неопходна за дијагностику инфекције централног нервног система, код имнукомпромитованих пацијената, у посттрансплантационом периоду, за праћење тока терапије код ХИВ позитивних, хепатитис Б и Ц позитивних, такође за дијагностику различитих респираторних инфекција, за конгениталне инфекције, инфекције код трудница, навела је др спец. медицинске микробиологије Марина Малбашки, начелник Центра за микробиологију
Завод за јавно здравље Шабац у петак је јавности представио нову, савремену опрему, неопходну за ПиСиАр дијагностику. За ову намену су опредељене и посебне просторије, лекари и техничари су обучени за рад, а Центар за микробиологију радиће пуним капацитетима за око месец дана.

-Савремена микорбиологија, без молекуларне дијагностике је незамислива. Ми ћемо, поред ковида, који је сада актуелан, радити и друге патогене. ПиСиАр дијагностика је неопходна за дијагностику инфекције централног нервног система, код имнукомпромитованих пацијената, у посттрансплантационом периоду, за праћење тока терапије код ХИВ позитивних, хепатитис Б и Ц позитивних, такође за дијагностику различитих респираторних инфекција, за конгениталне инфекције, инфекције код трудница, навела је др спец. медицинске микробиологије Марина Малбашки, начелник Центра за микробиологију.

За потребе Центра за микробиологију опредељене су и посебне просторије. Једна просторија служи за пријем и припрему узорака, који затим иду на даљу анализу.

Фото: "Глас Подриња"


-Имамо ламинар највишег нивоа биолошке безбедности који вертикалним струјањем ваздуха штити материјал од контаминације, а и само особље и окружење. Поред тога имамо два УВ бокса који штите материјал од контаминације, затим аутоматски екстактор нуклеинске киселине који у веома кратком интервалу може да изолује чисту нуклеинску киселину из различитих узорака. Добили смо и два ПиСиАр апарата веома високог нивоа перформанси, који поред детекције нуклеинских киселина може да врши и квантитификацију, која је неопходна код праћења тока неких болести, навела је др Малбашки.

Директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. др Бранко Вујковић наводи да је током ове недеље од Републичког фонда за здравствено осигурање осигурање сукцесивно стизала опрема за Центар за микробиологију, односно за простор за ПиСиАр дијагностику.

Влада Републике Србије је наставила са пројектом подизања капацитета мреже института и завода за јавно здравље. Имамо један модеран ПиСиАр кабинет, где је опрема вредости више од 10 милиона динара


-Влада Републике Србије је наставила са пројектом подизања капацитета мреже института и завода за јавно здравље. Имамо један модеран ПиСиАр кабинет, где је опрема вредости више од 10 милиона динара. Заједно са Ветеринарским специјалистичким институтом смо обрадили више од 80.000 узорака, не само за Мачвански, него и за Колубарски округ, само на корона вирус, и то највишим стандардом ПиСиАр дијагностике. Наша установа је из сопствених средстава издвојила више од 2 милиона динара за уређење простора. Јако брзо смо добили опрему од РФЗО и очекујемо да ће овај највиши стандард молекуларне дијагностике бити на дбробит мештана Мачванског и Колубарског округа. Имамо обучен кадар високообразовани кадар, али и техничаре који су прошли обуку у референтним установама. Добили смо сагласност од Министарства здравља за пријем недостајућег кадра, навео је др Вујковић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa