Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: Културни центар (Ф.К)

Фото: Културни центар (Ф.К)

Изложба Павла Радовића у Културном центру

Експанзија и проблем

„Финална форма сваке скулптуре, може се даље посматрати као градивна јединица попут цигле у зиду или ћелије у ткиву. Шта конкретно ово градиво формира остаје недоречено како би се илустровала граница нашег сазнања која од увек постоји али се временом помера. Зато је експанзија термин који обједињује и појашњава ове идеје“
У Галерији културног центра до 20. априла отворена је изложба акадесмког вајара из Београда, Павла Радовића. Ово је први пут да се млади уметник представио шабачкој јавности. Током наредне две недеље у КЦ изложене су комплексне скулптуре које како је наведено у каталогу поставке указују на експанзију облика, форме и могу се упоредити са атомима, као основном и свепрожимајућим елементом универзума.

-Изложба нема назив, али радови имају заједнички именитељ – експанзија, што је уједно и “проблем” који Радовић ставља пред себе решавајући техничке, материјалне, формалне, значењске и друге аспекте које ови радови садрже. За разлику од монолитне скулптуре, радови који су приказани састоје се из више елемената. Правилна позиција и облик сваког елемента омогућава да се оствари њихова функција која подразумева одржање целине у компактном склопу. Услед уклањања или премештања неког елемента, скулптура не може да остане компактна. Ово се може упоредити са балансом између делова атома чија наелектрисања и позиције омогућавају стабилност унутар склопа – наводи историчар уметности и кустост КЦ и актуелне поставке Филип Ковачевић и додаје да су скулптуре приказане у неколико стадијума који илуструју промене у склопу скулптуре и њених елемената на путу до финалне форме.

-Током овог процеса, величина и облик елемената се мењају, налик деловима тела током раста. Њихов облик и функција постају комплекснији и потпунији како процес одмиче. Финална форма сваке скулптуре, може се даље посматрати као градивна јединица попут цигле у зиду или ћелије у ткиву. Шта конкретно ово градиво формира остаје недоречено како би се илустровала граница нашег сазнања која од увек постоји али се временом помера. Зато је експанзија термин који обједињује и појашњава ове идеје. Односи се на раст и ширење свега, од најситнијих честица до бесконачности космоса, повећање нивоа сагледавања и на крају проширења наших сазнања – појашњава Ковачевић.

Павле Радовић је рођен 1997. у Београду. Уписао је Факултет примењених уметности у Београду 2016, одсек примењено вајарство, где је 2020. завршио четврту годину основних академских студија. Мастер студије на Факултету примењених уметности, одсек примењено вајарство завршио је 2021. код професора Марка Вукше. Добитник је неколико награда од којих су најистакнутије награда “Небојша Митрић” Факултета примењених уметности у Београду и награда изложбе вајара/ки Србије 2020. Летњи салон скулптуре. Поред већег броја колективних, ово му је прва самостална изложба.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa