Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: Славица Гајић

Фото: Славица Гајић

ГРУПА ШАБАЧКИХ НОВИНАРА И УМЕТНИКА УДРУЖЕНА У РЕАЛИЗАЦИЈИ ПРОЈЕКТА

“Др Драга Љочић – Одсјаји”

Др Драга Љочић не само као прва жена лекар у Србији, већ и као пример патриотизма, хуманости, борца за равноправност, заслужује да се о њеном животу зна више, сматрају учесници пројекта али и сви они са којима су се у току реализације сусрели. Новинари у снимању документарног филма и уметници Удружења Комбинарт у стварању изложбе, на пројекту раде већ месецима
Пројекат се састоји из две целине, ликовно-документарне изложбе са уметничким инсталацијама уз уводно предавање о др Драги Љочић (1855-1926) и документарног филма о животу и раду ове знамените Српкиње. Документарни филм заснован је на историјским изворима, архивској грађи, сазнањима и сећањима потомака. Своје виђење живота и рада прве жене лекара у Србији, борца за равноправност и хуманискиње, изнеле су личности из историје, културе, њене колеге лекари, потомци.

- Основ за покретање овако амбициозног пројекта било је истраживање мр Соње Бокун Ђинић, дугогодишње директорке Библиотеке шабачке, активног креатора културне политике у Шапцу. Сазнања до којих је дошла искористили смо да најпре сагледамо богатство и значај свега онога што је заоставштина др Драге Лјочић, а затим по Соњином трагу и смерницама, осмислимо наредне кораке – објашњава новинарка Александра Делић, руководилац пројекта.

По први пут шира јавност имаће увид у још необјављена документа и фотографије као изворе нових сазнања о овој изузетној личности, својственој по много чему.



- На почетку располажете само основним чињеницама, углавном опште познатим. Онда кренете у истраживање и проучавање и тада вам се отвори сасвим другачији поглед на нечији живот. Упознавање са породицом, Драгиним потомцима, на мене је оставило посебан утисак. Њихова сећања, породичне приче, фотографије, њен дневник…отворили су бројна питања али и пружили многе одговоре - о њој самој и друштвеним приликама тог времена. Велики део свега овога, наћи ће се у филму и изложби – наводи мр Соња Бокун Ђинић.

Др Драга Љочић не само као прва жена лекар у Србији, већ и као пример патриотизма, хуманости, борца за равноправност, заслужује да се о њеном животу зна више, сматрају учесници пројекта али и сви они са којима су се у току реализације сусрели. Новинари у снимању документарног филма и уметници Удружења Комбинарт у стварању изложбе, на пројекту раде већ месецима.

Група новинара и уметника јавила се Министарству културе и информисања на конкурс за помоћ пројектима из ове области, као и Градској управи Шапца. Такође, они су градоначелнику др Александару Пајићу поднели иницијативу да се постави скулптура докторке Драге Љочић у јавни простор Шапца.


- Поделили смо задужења у скупу различитих енергија и искустава – истичу носиоци пројекта. Осим сниматеља Ђорђа Љубисављевића, ангажоване су све саме жене. Уз мр Соњу Бокун и Александру Делић ту су новинарке Марија Поповић, Миланка Ераковић и Славица Гајић, монтажерка Кристина Љубисављевић, сликарка Драгана Ђурђевић, вајарка Милена Обрадовић и информатичарка Дуња Новаковић.

Пројекција документарног филма и изложба биће одржани у оквиру обележавања Дана града Шапца. На позитивне реакције наишла је и иницијатива да се у јавном простору постави скулптура докторке Драге Љочић.
С.Г.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa