Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Откривена спомен плоча Миловану Степандићу

У част кошаркашког великана

Спомен плоча на терену који носи његово име. Шабачка кошарка практично рођена на теренима Кош клуба. Свечаност у присуству пријатеља и сарадника. Узор за кошаркашку будућност
Кош клуб није само спортски терен оживљен 2016. године, већ и место одакле је практично шабачка кошарка започела најславнији период. Терен од недавно носи име Милована Степандића, човека најзаслужнијег за успон и успехе наше кошарке, а на његов лик и дело ће све оне који закораче на овај терен подсећати и спомен плоча њему у част, дело вајара Ђорђа Зечевића, на улазу на терен.

Почетком 2020. године популарни Степи је напустио овај свет, но лик и дело харизматичног и енергичног тренера остаје заувек да живи.

- Велико хвала свима који су били уз нас у тешко време и свима који на овај начин чувају успомену на татин лик и дело. Гледам нову шабачку кошаркашку младост на терену где је и он почео и знам да би им поручио да буду вредни, истрајни у свему што раде и буду добри људи пре свега, а онда и спортисти, уколико то буде њихов избор - рекао је Милош Степандић, син покојног Милована.

Фото: "Глас Подриња"


Степи није само био легенда шабачке кошарке, он је својим радом задужио и српску кошарку, истакао је актуелни генерални секретар КСС Златко Болић.

-Имао сам привилегију да будем његов играч. Памтим га по знању, енергији, људском, очинском односу према нама. Надам се да ће ношени Степијевим ликом и делом млади и најмлађи вратити шабачку кошарку где је била у Степијево време - нагласио је генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић.

Милован Степандић је био шармантан, дружељубив човек који је јасно правио границу између професије и приватног живота.

Степи није само био легенда шабачке кошарке, он је својим радом задужио и српску кошарку


-Играли смо заједно, потом ми је постао тренер. Био нам је много више од стратега, искрени пријатељ ван паркета и узор који је наглашавао да свако од нас има улогу и задатак у тиму који мора да уради, а дружење остаје после – истиче некадашњи кошаркаш Иве Зоран Неговановић.

Иницијативу да терен понесе име Милована Степандића, тренера који је кошаркашки стратег био готово четири деценије, а свој живот посветио овом спорту, подржала је Скупштина града. Плочу су открили Милованов син Ђорђе и градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Сви који долазе на терен погледом на таблу ће се сетити великог шабачког спортисте, тренера који је водио шабачке тимове у златно време наше кошарке и учинио је познатом широм државе и Европе. На овај начин негујемо културу сећања на наше великане, а Степи је спортски великан нашег града - рекао је градоначелник Шапца.

Степандић, рођен 1954. године у Шапцу, током тренерске каријере водио је млађе категорије Мачве и ОКК Шапца, да би почетком 80-их преузео сениоре Зорке које је из треће довео до најјаче лиге Европе, Прве савезне СФРЈ, Иву са којом је био у врху СРЈ и учесник Купа Радивоја Кораћа, Осијек, Војводину (мушку и женску екипу), Будућност, Борац Чачак, Металац, Лавове, Хемофарм, Свислајон, ФМП, ОКК Београд, ОКК Шабац. Погоршано здравствено стање га је приморало да 2015. заврши тренерску каријеру.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa