Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРИЈЕМ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА РОМА

Помаци највидљивији у образовању

“Говорили смо о истицању културе рома и њиховом учешћу у културном животу града. Дао сам им пуну подршку да удружења осмисле на који начин ће то бити промовисано, а град је ту да помогне”, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић
Међународни дан Рома обележава се 8. априла. Овим поводом, градоначелник Шапца Александар Пајић је, у Градској кући, угостио представнике ромских удружења са подручја града и са њима разговарао о њиховом положају и начинима да се он побољша.

-Образовање је основна карика сваког напретка. Зато се ми трудимо да се наша деца укључе у систем образовања. Од 2004. се у Србији афирмативном мером сваке године уписује 120 студената и 350 средњошколаца, без онога што се сами уписују. Тако је ромска заједница створила једну критичну масу образованих људи. Мој апел је да се ти образовани људи запосле, да не буде образовање ради образовања, него ради бољег стандарда, бољег живота. На тај начин ћемо да бришемо стереотипе и предрасуде и да о Ромима и ромским проблемима одлучују Роми. Нико боље наше проблеме не може да реши него ми сами, истакла је Софка Васиљковић, генерални секретар Савеза удружења Рома Западне Србије.

Такође је навела и да у Шапцу обично има 20-ак средњошколаца и 7, 8 студената из ромске заједнице, али и 27 високообразованих, од чега је један докторант и четворо на мастер студијама.

-Ми смо заједница која је свој допринос у образовању дала, пре свега раду ентузијаста који се баве ромским питање. Наравно уз подршку шире заједнице, јер нико не може сам, навела је Васиљковићева.
Драгица Јовановић, председник Удружења “Мишар“ се захвалила градоначелнику Пајићу на издвојеном времену које је посветио њиховом питању.

-Види се побољшање положаја Рома и Ромкиња у образовању и стандарду услова живота. Центар за социјални рад је много заслужан за то, као и Одељење друштвених делатности са којим свакодневно сарађујемо. Треба и сви Роми да се потруде да раде. Не могу сви добити најбоље препоруке при запошљавању ако то не заслужују. Драго ми је да у Србији и Шапцу нисмо издвојени као Роми него смо једнаки. Никоме не пише у личној карти да смо Роми, него пише да смо Срби, рекла је Драгица Јовановић.

Хајдар Рапкић из Удружења националних мањина Мачванског округа задовољан је како је протекао састанак са градоначелником. Говорио је о проблемима у насељу “Шумице“, из ког долази, али и помацима који су учињени како би се услови живота у овом неуређеном насељу побољшали, на чему је захвалио градоначелнику.

-Насељено место “Шумица“ је неуређено, куће су од најлона, картона, али има и оних лепих. Желим да се захвалим градоначелнику Александру Пајићу. Урађена је улична расвета и донекле путна инфраструктура. Пошљунчени су путеви и не ствара се блато, тако да наша деца више не иду у школу прљава. Неки помак је учињен и довољно је да се нешто померило, па да знамо да ћемо успети да остваримо наше циљеве, рекао је Хајдар Рапкић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић је састанак оценио као добар и конструктиван и навео је да су разговарали и о томе шта су у претходних годину дана учнили за унапређење животног стандарда Рома, али и на промоцији једнакости.

-Мислим да је много тога урађено везано, пре свега, за образовни систем и на подстицање ромске заједнице да што више учествује у образовном систему, како града тако и државе. Сви подстицаји и новчане награде које смо у претходном периоду давали нашим студентима ромске националности су уродила плодом. Имали смо и иницијативе шта је потребно радити у наредном периоду. Говорили смо о истицању културе рома и њиховом учешћу у културном животу града. Дао сам им пуну подршку да удружења осмисле на који начин ће то бити промовисано, а град је ту да помогне, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa