Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Програм за размену средњих школа „Супершколе“

Размена искустава кроз дружење

Део Међународног пројекта RYCO Superschools Western Balkans Schools Exchange Scheme. Пројекат спроводи GIZ (Немачка организација за међународну сарадњу) и Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO)
Свечани пријем за ученике Стручне хемијске и текстилне школе образовног профила модни кројач и ученике средње школе “Горче Петров“ из Прилепа који су део регионалног програма за размену средњих школа „Супершколе“ организован је у Градској кући.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да разменом искустава треба тежити достизање најквалитетнијих образовних система како у Еворпи тако и у свету.

-Мислим да је ово прави начин да се кроз дружење размене искуства са различитих радионица кроз које пролазе. Овај пројекат ће сигурно допринети развоју наших образовних установа. Школе са територије града Шапца заступљене су у међународним пројектима. То су добробити које ће се тек исплатити у наредном периоду, јер образовање подразумева и сагледавање свега онога што други образовни системи раде.

Ово је део Међународног пројекта RYCO Superschools Western Balkans Schools Exchange Scheme. Пројекат спроводи GIZ (Немачка организација за међународну сарадњу) и Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO).

-Учешће у међународном пројекту значајно је за нашу школу, посебно јер је наш смер који има најмањи број ученика добио ову пројектну идеју. Већ идуће године у овом образовном профилу планирамо образовање ученика по дуалном систему образовања. Ово је тек почетак сарадње, не само ученика ове две школе већ и локалних заједница јер ради се о срединама веома блиских особености – рекао је директор Стручне хемијске и текстилне школе Влада Кекић.

Смер модни кројач релативно је нов у понуди смерова Стручне хемијске и текстилне школе. Тек четири године ученици могу да се определе за школовање у овој области.

Професорка средње школе „Горче Петров“ Јулијана Поповска напоменула је да су ученици Стручне хемијске и текстилне школе били у посети Прилепу и тада имали прилику да сарађују са модном дизајнерком која им је пренела знања и вештине о савременом дизајну одеће, а њихови радови биће изложени у Дому културе у Прилепу.

Такође, имали су и радионице о мултикултуралности где су разговарали о очувању језика и културе.
Ж.П.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa