Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СЕТВА У МАЧВИ

Скупо, скупље, најскупље...

Цена вештачког ђубрива „одлетела у небо“. Поскупео и остали сетвени репро материјал. Трошкови око дизел горива тешко могу да се прате. Без обзира на све потешкоће њиве неће остати у парлогу
Очекујући да храна коју производе добије заслужену цену и пажњу, ратари улажу максималне напоре да набаве и употребе сав неопходан сетвени репро материјал, како би у року обавили сетвене радове.

Како, тако пшеницу су „прихранили“ и она бар за сада према речима стручњака обећава добар род. Засејане површине у овом крају су бар 20 одсто веће него лане, а ратари очекују солидне приносе и добру зараду, бар у односу на тренутну цену.

Руковођени истим аргументом (цена) улажу максималне напоре у сетву кукуруза, који и даље остаје „краљ“ овдашњих њива. Изузетно добро је и интересовање за сетву сунцокрета.

-Вештачко ђубриво је у односу на прошлу годину скупље три пута. Исто је са дизел горивом, а поскупео је мање-више и сав остали сетвени репро-материјал. Држава би требало да нам помогне, интервенцијом из робних резерви. Уверен сам да би јој се то брзо исплатило, а тако би сачували и укупну макро-економску безбедност Србије, каже Драгорад Мисојчић-Лукарић из Шеварица.

Ни другим ратарима у постојећој економској ситуацији није лако и сналазе се како знају и умеју у жељи да испоштују рокове сетве.

Немања Машић из Богатића каже да је рана сетва императив успеха.

-О поскупљењима не треба трошити речи, а чини ми се да је киша дошла на време. Требало би још да пада, јер се осећа недостатак влаге у земљишту, додаје он.

Сумирајући проблеме везане за скупоћу, ратари тврде да њиве неће остати у парлогу (не засејане). Највећи проблем им је недостатак новца за улагање, што ће нема сумње оставити последице на приносе. Колико? То је у овом моменту тешко проценити.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa