Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

УДРУЖЕЊЕ „ЖИВИМО ЗАЈЕДНО-ШАБАЦ“

Овде смо сви стопљени

Удружење „Живимо заједно-Шабац“ хуманитарна је организација основана са циљем да унапреди права и положај особа са сметњама у развоју и инвалидитетом. Специфичност ове заједнице су свакодневне активности које су прилагођене могућностима и интересовањима корисника. Такође, дефектолози се баве и саветодавним радом са члановима њихових породица
Удружење „Живимо заједно-Шабац“ основано је пре десет година као подружница београдског Удружења „Живимо заједно-Стари град“. У почетку као подршка активностима у Београду, шабачко удружење заживело је пре четири године као заједница која пружа континуирану помоћ особама са сметњама у развоју и инвалидитетом. Дефектолози различитих профила и богатог искуства свакодневно су посвећени корисницима. Рад са децом не одвија се на конвенционалан начин попут наставног плана и програма у школи, него кроз игру и активности пријемчиве деци, чије су потребе приоритетне.

„Активности нашег Удружења су неконвенционалне, сведене на едукацију кроз игру“


Када смо по први пут посетили просторије Удружења у улици Ослобођења у Шапцу, мало је рећи да смо били пријатно изненађени дочеком. Редовни корисник Александар Игњатовић одрецитовао је део једне од најлепших песама написаних на српском језику - „Мостарске кише“ Пере Зупца. Неочекивано и топло. Велико браво!

- Људи се пријатно изненаде када дођу. Ни ми то нисмо очекивали. Мама једне девојчице рекла нам је да је ово једино место изван школе где може да остави своје дете а да се не брине. То ми је много значило, схватила сам да радимо праву ствар. Размењујемо енергију и помажемо једни другима колико можемо, рекла нам је Татјана Владисављевић, председница Удружења, која је завршила дефектологију – олигофренологију зато што је схватила да деца која имају потешкоће у менталном функционисању знају да пруже безусловну, искрену, чисту емоцију, да нема срећнијих на свету када им се љубав узврати и ретко пате. Уз њих је и сама научила колико је мало потребно да човек буде истински срећан.

НАЈВАЖНИЈЕ АКТИВНОСТИ
„Школа је учествовала као партнер у реализацији пројекта „Спорт је за све“, који је финансирао град Шабац. Пројекат је за циљ имао додатно физичко ангажовање деце са сметњама у развоју коришћењем различитих метода вежбања и активности кроз игру ради унапређивања и очување здравља, развијања моторичких способности и такмичарског духа. Имали смо успешну сарадњу са Предшколском установом „Наше дете“ Шабац као партнери у реализацији пројекта „Подршка деци и породици из осетљивих друштвених група у пружању једнаких могућности за учење и развој“. Сарађивали смо са неколицином шабачких основних школа, са спортским клубом „Атлетикс центар“ Шабац у чијим смо просторијама, уз подршку њихових тренера, организовали инклузивне тренинге за наше кориснике. Реализовали смо и пројекат „Инклузивно лето“ које је такође финансирао град Шабац. Овај пројекат је за циљ имао сензибилисање шире друштвене заједнице за потребе и присутност особа са сметњама у развоју и њихове инклузије. Пројекат је реализован кроз низ радионица из области спорта, ликовног и музичког стваралаштва. Као завршницу овог пројекта организовали смо трибину на тему здравог живота и здравих животних навика на којој су нам гости били реномирани стручњаци из ове области. Гости из Београда, чланови удружења „Живимо заједно-Стари град“ су том приликом извели у шабачком позоришту инклузивну представу која је била изузетно посећена. Сарађујемо и са другим шабачким удружењима, али бих посебно истакла изузетно блиску и успешну сарадњу са удружењем „Да будемо сви једнаки“ Шабац које окупља родитеље особа са сметњама у развоју и инвалидитетом, тако да нам се делатности прожимају. Квалитетну сарадњу имамо и са Удружењем „Витезови осмеха“ из Новог Сада.
Прошле године, Даријан Бојић, члан нашег Удружења и ученик ОШ „Свети Сава“ Шабац, био је лауреат републичког признања „Проф. др Миодраг Матић“ у категорији најбољег ученика који похађа школу за децу са сметњама у развоју, а коју додељује Друштво дефектолога Србије. Учествовали смо и на ликовном конкурсу који је протекле године организовала ОШ „Миодраг Матић“ из Београда, под називом „Дај ми моћ да обасјам ноћ” , где смо имали највише пријављених радова и због тога смо добили посебне захвалнице, а колеге из Београда посетили су наше Удужење да би члановима лично доделиле ова признања.“


У Удружењу је активно шесторо стручњака који су стално запослени у ОШ „Свети Сава“. На располагању им је велики фонд дидактичког материјала и спортских реквизита. Добар део ресурса, као и рад ове заједнице омогућен је захваљујући континуираним донацијама познаника и пријатеља, руководиоца и власника шабачких фирми.

У Удружењу је активно шесторо стручњака


- Не могу да не поменем оне који су са нама од почетка - „Промекс доо“ Шабац, „Етанол-лаб доо“ Шабац, „Алфа-сорб доо“ Шабац, „Проексперт доо“ Шабац и „Стакломет доо“ Шабац. Такође, дугујемо велику захвалност и родитељима наших корисника који су донирали мноштво дидактичког материјала, који је обогатио нашу колекцију. Имамо помоћ и подршку појединаца великог срца међу којима су наше колеге, као и студенти сродних научних области, који стичу искуство помажући нашим корисницима. Наш велики пријатељ је и комшиница фризерка, која је већ неколико пута обрадовала наше кориснике новим фризурама.

„Када наиђу периоду у животу који су јако изазовни, трудим се да будем захвална на ономе што је добро, саму себе храбрим и настојим да размишљам позитивно, јер како зрачиш тако и привлачиш. То људе осете и дају повратну информацију. Тако се прави позиван круг.“


Фото: "Глас Подриња"


Увек је упитно како да деца са сметњама у развоју и инвалидитетом квалитетно проведу време након наставних активности. Зато је ово уточиште прави благослов за децу и њихове породице.

Удружење броји 46 корисника, од којих су неки повремено, а други стално активни. Никада нико није враћен, а боравак није ограничен узрастом. Рећи да сви функционишу и живе као велика породица није пуста фразеологија. То је нешто што се види „на прву“. Заједно раде и уче, али не заборављају да се забављају, да прослављају рођендане и праве журке, да се радују.

АКТИВНОСТИ ЗА ВАСКРС
„Заједничке активности су веома битне. Данас имамо заједничку радионицу са члановима удружења „Живимо заједно-Шабац“ и „Да будемо сви једнаки“ и децом из ОШ „Свети Сава“. Радионица се организује поводом Вакрса, у просторијама наше школе од 15:30 до 17 часова. Такође, за Врбицу ћемо учествовати у Улици хуманих Чивијаша. Имаћемо своју продајну тезгу у центру Шапца, на којој ће бити изложени радови које су дефектолози припремили са децом из наше школе. Приход ове изложбе биће усмерен у градски фонд за борбу против ретких болести.“
(Јелена Ђурђевић, директорка ОШ „Свети Сава)


- Наш Сале има 21 годину, завршио је средњу Пољопривредну школу, цвећарски смер, који похађају наши ученици. С обзиром да се са изазовима сусрећу по завршетку школовања и да је велика брига родитеља како ангажовати дете да би се постојећи капацитети очували па и унапредили, осмислили смо целодневне активности за наше кориснике. Ми се њима прилагођавамо у потпуности.
„Дрво се на дрво наслања, а човек на човека“.
- Нико нас није одбио за помоћ. Сви смо се овде стопили. И сви су добродошли.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa