Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ТРОМБОФИЛИЈА, ЧЕСТ ПРОБЛЕМ У ТРУДНОЋИ

Стање које повећава склоност ка тромбози

“Тромбофилија представља стање код кога постоји повећан ризик за настанак крвног угрушка, односно тромба, у циркулацији. Трудноћа је сама по себи тромбофилно стање, односно стање са повећаним ризиком за настанак тромбозе јер се организам природном хиперкоагулацијом брани од појачаног крварења. Када се открије да жена има тромбофилију даљи третман зависи од тога да ли је стање откривено у току трудноће, или се жена припрема за нову трудноћу са већ постављеном дијагнозом” наводи др Бранко Мишић, специјалиста гинекологије и начелник Службе за заштиту здравља жена Дома здравља “Др Драга Љочић”
Све чешће се може чути да труднице имају проблем са тромбофилијом, односно да жене које планирају трудноћу узимају терапију због ове “болести”. Како објашњава др Бранко Мишић, специјалиста гинекологије и начелник Службе за заштиту здравља жена Дома здравља “Др Драга Љочић”, ово заправо није билест, него стање које повећава склоност за настанка тромбозе.

-Тромбофилија представља стање код кога постоји повећан ризик за настанак крвног угрушка, односно тромба, у циркулацији. Тромб се може формирати у артеријама и у венама тј. може настати артеријска или венска тромбозa. Већина особа са тромбофилијом нема видљиве симптоме нити здравствене проблеме. Значи, тромбофилија није болест већ стање повећане склоности за настанак тромбозе у циркулацији. Да би се десила тромбоза морају бити испуњени и други фактори, наводи др Мишић.

Дијагноза тромбофилије поставља лабораторијским испитивањем одређених параметара из крви код жене која има испољене неке симптоме


Као факторе који помажу развој тромбозе др Мишић наводи: године старости, повишен крвни притисак, пушење, дијабетес, прекомерну телесну тежину, смањену физичку активност - дуготрајно мировање, хируршке интервенције, малигне болести, дефицит природних антикоагуланаса, хормонску контрацепцију али и трудноћу и постпорођајни период.

-Трудноћа је сама по себи тромбофилно стање, односно стање са повећаним ризиком за настанак тромбозе јер се организам природном хиперкоагулацијом брани од појачаног крварења. Формирањем малих, ситних тромбова зачепе се крвни судови постељице и на тај начин долази до инфаркта постељице, односно постељица и плод не примају довољну количину кисеоника и хранљивих материја путем крви, каже др Мишић.

Др Мишић: најчешћи разлози за настанак тзв. фосфолипидни синдром, аутоимуна обољења, малигнитет, теже инфекције, Фото: Pixabay


Зависно од тога како настаје, тромбофилије се деле на наследне и стечене. То значи да жена може да има урођену тромбофилију или да јој се у току живота појави тзв. стечена тромбофилија. Др Мишић истиче да су најчешћи разлози за њен настанак тзв. фосфолипидни синдром, аутоимуна обољења, малигнитет, теже инфекције.

-Уколико жена има урођену или стечену тромбофилију, код ње се може јавити инфертилитет – немогућност зачећа. Уколико се десила трудноћа, у одређеним ситуацијама се може посумњати да трудница има неки облик тромбофилије. Сумњамо када се примети: Спонтани побачај, односно превремени завршетак трудноће, пре 20. недеље; Превремени порођај, односно порођај који се десио пре 37. недеље трудноће; Мртворођеност или интраутерина смрт плода после 20. недеље трудноће; Интраутерини застој у расту, што значи слаб раст бебе у материци који је настао због инсуфицијенције постељице, односно неспособности постељице да пренесе довољне количине хранљивих материја плоду и Прееклампсија, то је стање које се обично јавља у другој половини трудноће. Карактерише се повишеним крвним притиском, појавом отока, главобољом, а дијагноза се поставља на основу симптома и лабораторијских анализа, објашњава др Мишић.

Наводи да се дијагноза тромбофилије поставља лабораторијским испитивањем одређених параметара из крви код жене која има испољене неке симптоме: непознат разлог инфертилитета, понављани спонтани побачаји у раној трудноћи – три спонтана побачаја до 10. недеље трудноће, два спонтана побачаја до 20. недеље трудноће, интраутерина смрт плода, застој у расту плода, појава прееклампсије...

Тромбофилија није болест већ стање повећане склоности за настанак тромбозе у циркулацији


-Када се открије да жена има тромбофилију даљи третман зависи од тога да ли је стање откривено у току трудноће, или се жена припрема за нову трудноћу са већ постављеном дијагнозом. Уколико се први пут открије у трудноћи одмах се обавља консултација хематолога који ће у зависности од типа тромбофилије и вредности ддимера одредити терапију. То може бити само надокнада фолном киселином или се лечење врши са малим дозама аспирина; нискомолекуларним хепарином. Терапија се примењује током целе трудноће и до 6 недеља након трудноће. После тог периода жена нема потребе за лечењем, саветује јој се да избегава оралну контрацепцију. Ако смо утврдили присуство тромбофилије код жене након спонтаних побачаја , она одговарајућу терапију коју је прописао хематолог почиње да користи када се постави дијагноза нове трудноће, наводи др Бранко Мишић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa