Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

НОВИ УСПЕХ УЧЕНИКА ПОЉОПРИВРЕДНЕ СТРУКЕ

Славиша трећи у Србији

Матурант, деветнаестогодишњи Славиша Арсеновић из Свилеуве у појединачном пласману освојио је треће место на државном такмичењу ученика средњих школа у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране
Ученици пољопривредне струке са својим менторима наставили су низ одличних резултата на највишем нивоу такмичења у нашој земљи и још једном се, као представници Средње школе у Коцељеви, нашли међу прва три такмичара на републичком такмичењу недавно одржаном у Тополи. Матурант, деветнаестогодишњи Славиша Арсеновић из Свилеуве у појединачном пласману освојио је треће место на државном такмичењу ученика средњих школа у подручју рада пољопривреда, производња и прерада хране. У конкуренцији 26 школа из наше земље и исто толико пољопривредних техничара ученик четврте године коцељевачке средње школе прикупио је у укупном пласману 185 од максималних 200 бодова што је било више него довољно за трећу позицију у Србији. Говорећи о утисцима Славиша истиче да је и по броју учесника као и квалитету такмичара ово надметање било веома озбиљно.

-Ово је први пут да учествујем на било ком такмичењу. Раније нисам имао прилику за тако нешто, чак ни да се пласирам на неки нижи ранг. Ово је било прво и највеће такмичења у нашој земљи. Утисци су заиста позитивни. Очекивао сам да ће бити доста теже али смо очигледно обавили добар посао. Заиста сам се спремао и трудио и то се на крају исплатило- рекао је Славиша и додао да је знање и вештине којима их професори уче кроз све четири године средњет образовања потребно применити на такмичењу.

-Ипак, кренуо сам да се спремам за само такмичење нешто интензивније чим сам од разредног старешине сазнао да ће такмичења бити и да имам прилику да учествујем и представљам своју школу. Најпре сам почео да спремам теоријски део из збирке питања за наш матурски завршни испит. Потом ме је разредни спремао и за практични део такмичења, па могу рећи да су припреме у пуном капацитету трајале месец дана- прича трећепласирани у Србији.

РЕЗУЛТАТСКИ КОНТИНУИТЕТ
На Славишин пласман поносан је и његов ментор, професор и разредни старешина Саша Поповић који му је, посебно у припремама за практични део такмичења, пренео неопходна знања и вештине па овом ученику није било тешко да ваљано обави задати задатак.

-Поред теста знања из области биљне производње уследио је практични рад, резидба винове лозе. Требало је применити Гијов једногуби начин резидбе а такмичаре су оцењивали професори са Пољопривредног факултета Земун- изјавио је професор Поповић. Он је подсетио и на континуитет у резултатима коцељевачких ученика пољопривредне струке на републичким такмичењима. -2018.године освојили смо друго место. Годину дана касније били смо трећи. Због короне такмичења нису одржана 2020.и 2021.године и ево, већ ове године смо поново трећи, што говори о једном озбиљном, темељном раду у нашој школи- додао је Славишин ментор.

КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ И ЗНАЊЕ
Половином ове године Славиша Арсеновић планира да постане бруцош Пољопривредног факултета. Занима га фито медицина и верује да ће му и резултат са републичког такмичења приликом уписа донети одређене бенефиције. Као деветнаестогодишњак, каже, нема дилему шта жели да упише. Али, пре четири године, као свршени основац је имао.

-Мислим да ми са 15 година и не можемо прецизно да знамо шта ћемо да упишемо и чиме би желели да се бавимо у животу. Ретки су они који у том периоду већ имају јасну жељу и идеју. Док сам ишао у основну школу волео сам биологију и сматрао сам да у том правцу могу да наставим. Самим тим некако се наметнула Средња школа у Коцељеви, смер пољопривредни техничар као прави избор који је посвећен тој биљној производњи и у којем се биологија најинтензивније изучава- објашњава свој избор због којег се није покајао. Додаје да је Средња школа у Коцељеви једна од мањих али да се у њој добија квалитетно образовање и излази из ње са адекватним знањем.

-Она је до сада изнедрила доста ученика који су и пре мене освајали значајне награде. И данас се наставља такав успех. Довољно је да се погледају резултати па да постане јасно да постоји један континуитет у раду и успеху на такмичењима. Затим, велики број ученика који одлучи да настави образовање са великим успехом уписује и завршава факултете. Рекао бих да је наша струка у овој школи једна од најперспективнијих што је прилично изражено у последњих неколико година јер је све атрактивнија међу свршеним основцима- оценио је матурант коцељевачке средње школе, освајач трећег места на републичом такмичењу.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa