Инфо

14. април 2022.14. апр 2022.
Бура отворила Фестивал
Позоришно пролеће у Шапцу

Бура отворила Фестивал

Спремни улазимо у Позоришно пролеће, са радошћу и еланом, након годину дана паузе. Селекција представа је позната љубитељима театра и уверен сам да ће публика уживати у најбољим остварењима из Србије - рекао је директор Шабачког позоришта Владимир Василић
Након годину дана паузе полеће се вратило у град. Театарски фестивал у наставља традицију априлског издања са изведбама најбољих представа из земље према оцени селектора Зорана Карајића. Најбоље од најбољих у неколико категорија одабраће и наградити жири у саставу: глумац и редитељ Зијах Соколовић, редитељка Слађана Килибарда и глумац, редитељ и педагог Ирфан Менсур.

-Спремни улазимо у Позоришно пролеће, са радошћу и еланом, након годину дана паузе. Селекција представа је позната љубитељима театра и уверен сам да ће публика уживати у најбољим остварењима из Србије - рекао је директор Шабачког позоришта Владимир Василић.

14. април, 20:00
Ведрана Рудан
ДАБОГДА ТЕ МАЈКА РОДИЛА
режија: Татјана Мандић Ригонат
Атеље 212
15. април, 20:00
Милан Рамшак Марковић
Инспирисано драмом Хајнера Милера
ЦЕМЕНТ БЕОГРАД
режија: Себастијан Хорват
Београдско драмско позориште
16. април, 20:00
Слободан Скерлић и Милена Деполо
ТРПЕЛЕ
режија: Александра Ковачевић
Краљевачко позориште и Шабачко позориште
Представа у част награђених
17. април, 20:00
Хенрик Ибсен
КАД СЕ МИ МРТВИ ПРОБУДИМО
режија: Стеван Бодрожа
Шабачко позориште


Шесто издање Фестивала Позоришно пролеће у Шапцу отворила је представа „Бура“ у режији Кокана Младеновића.

Директор Шабачког позоришта Владимир Василић


-Повратак у Шабац за мене је као повратак кући. Волим шабачки театар и сјајно смо сарађивали. Повратак Пролећа у пролеће је знак да се ствари враћају у нормалу. Изузетна селекција и верујем да ће публика имати прилику да погледа одличне представе - рекао је редитељ Кокан Младеновић о Фестивалу осврнувши се на комад „Бура“.

Један од последњих Шекспирових комада Младеновић је адаптирао прилагодивши класични драмски текст садашњем тренутку. Уз искусне глумце Српског народног позоришта на сцени су и студенти Академије. Посебност је што једног од главних протагониста Буре игра Марко Шелић Марчело, те су и сонгови у представи ауторско дело Марчела.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић


-Бура је написана као комад о помирењу, праштању. Војвода Просперо је прогнан на острво, где услед околности изазваних буром његови непријатељи се нађу на истом месту, а после свега долази до помирења. За нас, који живимо на овим просторима, где децу не учимо помирењу, то није комад о праштању, већ о мржњи коју преностимо на децу учећи их да не воле друге. Представа је о погубности мржње по све. Морам да истакнем да је плејада одличних глумаца у Бури, као и Марчело који својим стиховима, јавним појављивањима иступа против мржње.

Директор Стеријиног позорја Мирослав Мики Радоњић у обраћању са Велике сцене градског театра подсетио је на великане шабачке културе и нагласио да ће седам дана град бити престоница позоришног живота.

Редитељ Кокан Младеновић


-Сасвим је природно да Шабац има фестивал као што је Позоришно пролеће. Град је познат као позоришни центар, а познато је не само у земљи, него и региону. Подвиг је када оснујете фестивал у смутним временима урушавања система вредности на глобалном нивоу, а још већи када одржите континуитет. Трајање је на радост публике, глумаца, али и свих нас који долазимо сваке године. Надам се да ће дуго трајати и бити близу Стеријином позорју које је од почетка уз Позоришно пролеће као партнер - нагласио је Радоњић.

Глумац Ирфан Менсур део је овогодишњег жирија који ће одлучивати о наградама, а први долазак у град био је пре неколико деценија као редитељ добио признање на Фестивалу „Јоаким Вујић“. Сматра да позориште одувек живи и изван великих градова.

Глумац, редитељ и педагог Ирфан Менсур


-Као неко ко константно наступа изван престонице могу да кажем да култура није централизована и да је општа за све. Ипак, она захтева мало више пажње. Нашој земљи је потребно више оваквих фестивала. Увек се радујем позоришту и живим позориште- додао је Менсур.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa