Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
700 наслова за богатију библиотеку
КЊИГА СОЛИДАРНОСТИ У КОЦЕЉЕВАЧКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

700 наслова за богатију библиотеку

У оквиру акције РТС “Књига солидарности” прошлог петка у коцељевачку основну школу стигло је 700 књига, од школске лектире до белетристике, које ће обогатити не само библиотеку у матичној школи већ и у издвојеним одељењима.

Поклоне је руководству и ђацима школе уручио уредник програмске акције Михајло Шћепановић који је том приликом истакао да је за пола века на овај начин употпуњен велики број библиотека те да је ове године на ред дошла и ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви.

-Овај крај има дугу и богату традицију, 175 година како су почеле да раде школе, да се описмењује народ, да дечица воле књигу. Овога пута донели смо прелепе књиге за оне од 7-77 година, за ваш узраст, за ваше наставнике, родитеље и све оне који воле књигу. До ваше школе донели смо 700 књига. Поштована децо, како би рекао Душко Радовић, настојте да искористите ове књиге, да их читате, јер што више читате то више вредите- поручио је Шћепановић коцељевачким основцима и додао да су импресије изузетно позитивне, посебно када се има у виду да је ова школа позната по једној изузетној песничкој традицији.

И управо су се ђаци, чланови литерарне секције, стиховима својих песама захвалили гостима на вредном поклону, док је директорка ове образовне установе Соња Поповић истакла да су у школи почаствовани што су од стране РТС одабрани да добију донацију од 700 књига.

-Заиста имамо велики број деце песника и надамо се да ћемо ускоро ми штампати књигу са поезијом наших ученика, што нам је већ неко време идеја. Сви ови наслови су нам добро дошли и све књиге ће завршити у свим школама, а има их пет осморазредних и осам четвороразредних. Укупно имамо око 780 ученика, тако да је готово свако од њих данас добио књигу на дар- рекла је Поповић.

У школи су веома поносни на рад литерарне секције у коју је укључен велики број ученика захваљујући професорки српског језика и књижевности Татјани Јеремић. Основци су освајали многобројне награде на смотрама и конкурсима и, како кажу, понос су школе где год се појаве.

КЊИГА ЈЕ НЕЗАМЕНЉИВА - “ГУТЕНБЕРГОВА ГАЛАКСИЈА” ЖИВИ
Акција “Књига солидарности” ове године обележава значајан јубилеј, пола века постојања. Прву акцију је далеке 1972.године водила наша песникиња Десанка Максимовић и од тог 6.октобра “Књига солидарности” обилази тадашњу Југославију али и иностранство.

-И пре тога је “Радио Београд” кроз низ активности попут “Село весело” или “Селу у походе” поклањао књиге пре више од 50-60 година, када је била велика потреба и глад за књигом. Многе школе и библиотеке по Србији су биле изузетно сиромашне што се тиче школске лектире, али и књижног фонда уопште. Али, прва акција коју бележимо као почетак везана је за Десанку Максимовић која је ту акцију водила са Божом Тимотијевићем у Луковдолу, родном селу Ивана Горана Ковачића, аутора једне од најпотреснијих поема српског народа “Јама”- подсетио је уредник програмске акције.

Шћепановић је додао да је од тада до данас подељено близу три милиона књига на простору некадашње Југославије, читаоцима у иностранству, библиотекама манастира и цркава.

-Слоган “Књиге солидарности” је да стигне свуда где се пише, чита и говори на српском језику. За тих 50 година акција је побрала много друштвених, значајних награда и признања. Свакако круну чини “Вукова награда”. Надамо се да ће акција потрајати без обзира на савремена чуда технологије- поручио је Шћепановић и додао да ће “Гутенбергова галаксија” сигурно да преживи јер књига је ипак књига и као таква је незаменљива.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa