Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Сарадња са младима Западног Балкана
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ ГРАДА ШАПЦА

Сарадња са младима Западног Балкана

Стручна хемијска и текстилна школа из Шапца учествовала је у пројекту Регионалне канцеларије за сарадњу младих из земаља Западног Балкана - RYCO Superschools Western Balkans Exchange Scheme.

Пројекат спроводе GIZ и Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), а заједнички га финансирају Европска унија и немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ). Пројекат је усредсређен на пружање подршке школама у развоју и реализацији размене младих. Ми смо једна од 18 школа из Србије која је добила овај пројекат. Наша тема је одржива мода - редизајнирање старих одевних предмета и употреба текстилног отпада. Програм, такође, има за циљ да подржи процесе изградње мира и помирења, и интеркултуралног учења и дијалога између школа, ученика и њихових локалних заједница са територије Западног Балкана. Надамо се да ће ова размена допринети стварању подржавајућих заједница које негују културу ненасиља, слободу изражавања и регионалну сарадњу.

Наша партнерска школа јесте Средња школа „Горче Петров” из Прилепа, Северне Македоније. У Прилепу смо боравили од 21. марта до 27. марта. Учествовало је по дванаесторо ученика из образовног профила модни кројач, из обе школе, и по две професорке. Ученици и ученице су друга и трећа година средње школе. Професорке које су биле координаторке: Драгица Мићић и Сања Рајчевић. Наше драге пријатеље из Прилепа угостили смо у Шапцу у периоду од 11. априла до 17. априла.

У школској кројачници ђаци су били вредни и ангажовани. Осмишљавали су, креирали, кројили, дискутовали у радионицама, дружили се, уживали и започињали пријатељства, која ће трајати још дуго. Репрезентативни модели изабрани су за изложбу у Канцеларији за младе града Шапца. У суботу, 16. априла, свечаном отварању изложбе пројектних радова присуствовали су и родитељи, професори, пријатељи. Током размене ђаци су имали и занимљиве радионице о идентитету, мултикултури, толеранцији, стереотипима и предрасудама. Научили су шта је квилинговање, али и које су предности органског памука.

Уживали су у шетњи и едукативном разгледању прве вароши Србије. Разговор са градоначелником и члановима Градске управе протекао је у пријатној атмосфери у Дуњића кући.

Посетили су и Народни музеј и Музеј шабачких Јевреја, затим спомен – комплекс Текериш. Одушевила их је прича о забрањеној љубави између Павла и Ђуле – Ашиков гроб. На крају тог дана уживали су на излету у комплексу манастира Каона.

Током ове размене укључили смо и ђаке других образовних профила наше школе: секцију Уради сам, Ученичку компанију, школски бенд, сертификованог вршњачког едукатора. Локална заједница пружила нам је подршку и сарадњу кроз учешће Канцеларије за младе града Шапца, Туристичке организације града Шапца и локалних медија. Хуманитарној организацији „Хумано срце” донирали смо ђачке радове.
Ово јесте крај пројекта, али је почетак једног дивног пријатељства и сарадње. Пред нама су нова дружења и сусрети.
Сања Рајчевић, проф. српског језика и књижевности, Стручна хемијска и текстилна школа и Мирјана Јањић, директорка Канцеларије за младе града Шапца

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa