Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Промоција књиге у Шабачком позоришту о Александру Ђорђевићу

Увек испочетка

„Ђорђевић није само хроничар једног времена. Он је својим деловањем и радом успоставио стандарде у играном програму и телевизијских серија, као и позоришних представа“, рекла је театролошкиња Драгана Бошковић
Аутобиографија и монографија “Александар Ђорђевић: Увек испочетка” доноси сећања редитеља култних домаћих остварења које је сумирала театролошкиња Драгана Бошковић апострофирајући рад у позоришту као посебно вредан. Отписани, Врућ ветар, Балкан експрес 2, Бољи живот само су нека од дела Ђорђевића и представљају својеврсну историју телевизије, културе и друштва једног времена.
-Ђорђевић није само хроничар једног времена. Он је својим деловањем и радом успоставио стандарде у играном програму и телевизијских серија, као и позоришних представа. У Шапцу режирао их је тринаест, те је он за све нас који се бавимо драмском уметношћу као универзитет - истакла је театролошкиња Драгана Бошковић нагласивши да је Ђорђевић био редитељ посебног кова.

-Он је био један од мојих духовних очева и све што знам о позоришту сам научила од њега. Писала сам о особи са којом сам интензивно сарађивала 30 година. Договор је био да његова сећања у виду аудио материјала снимим и преточим у књигу. Више од 14 сати материјала у ком је сабран фантастичан живот Александра Ђорђевића чине срж дела.

Од југословенског позоришта 50-их, Телевизије Београд 60-их година, југословенске културне сцене, анегдота о томе шта се дешавало на првој Гитаријади, Чивијади, доласку Саре Вон у Београд, Звездином поразу, каменовању аутобуса и плакању играча у авиону после фудбалске утакмице Панатанаикос - Црвена звезда 1971. године, какав је осећај победити Кирка и Мајкла Дагласа у тенису и бројне друге сторије из живота и каријере познатог редитеља, наводе рецензети књиге.

- Веома смо поносни на позоришне представе које су део монографије са именима ауторских тимова који су учествовали у стварању представа. Ти драгоцени подаци ће остати као вредна сведочанства. Колико су Београд и Ниш градови Александра Ђорђевића толико је и Шабац. Књига хронолошки прати ради од Ниша, преко рада у Радио-телевизије Београд - рекла је уредница издања Биљана Бошњак Драгановић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa