Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У ПЧЕЛАРСКОМ ДОМАЋИНСТВУ “ШАШИЋ” ДВЕ ПОРОДИЦЕ КОМПЛЕТНО УКЉУЧЕНЕ У ПРОИЗВОДЊУ

Више од меда

Сада радимо сви заједно, свако има свој део посла, а током последњих 20-ак година поваћавали смо број кошница и сада их имамо око 250, наводи Олга Шашић, главни “кривац” за шарени асортиман породичног пчеларског газдинства “Шашић”. Све је почело када сам у продавници пластичних производа видела теглицу у облику срца. Родила се жеља да у њој буде нешто другачије. Тако је настао мед са сувим воћем, а касније и различите друге мешавине
Мед се од давнина у нашем народу ценио као лековит, а пчеле нарочито поштовале. Ново време донело је нове технологије, али пчеле и даље праве мед, а људи га користе као незаоболазан додатак у исхрани. Неки од произвођача били су довољно храбри и у свој асортиман су додали нове укусе. Мед са малином, јагодом, боровницом, лешником и какаом показао се као као прави потез и тренутно Пчеларско домаћинство “Шашић” више нема меда са воћем, јер је сав продат и чека се предстојећа сезона.

Пут од цеђења меда на пашњаку, до широке понуде производа различитих укуса, није био кратак ни лак. Почело је све још давно, у Горњој Врањској, са 20-ак кошница.

Борба са климом
-Људи треба да знају да мед није лек, него превентива. Када болест већ постоји може да помогне уз примарну терапију, али се треба консултовати са лекаром. Овај посао одузима доста времена чак и зими, када пчеле спавају, треба посматрати како се понашају. Због климатских услова и топлих периода зими, некада почну да се буде и излазе раније. Крајем марта и почетком априла почињу припреме за пашу. Климатски услови су последњих година толико екстремни да никада не знамо колики ће принос меда бити. Багремова паша траје 10-ак дана и ако је за то време ветар, киша, хладно принос буде јако мали. Селимо кошнице и водимо борбу са временом. Драго ми је да је почео да се тражи и мед од уљане репице, које је веома здрав, јер има доста полена у себи, објашњава Олга Шашић.


-Мој свекар се бавио пчеларством и своју љубав је пренео на синове. Помажући њему, код њих се развила љубав ка пчелама и том послу. Када сам ја дошла у породицу укључила сам се, а потом и моја јетрва, а како су деца стизала и стасавала и они су учили уз нас. Сада радимо сви заједно, свако има свој део посла, а током последњих 20-ак година поваћавали смо број кошница и сада их имамо око 250, наводи Олга Шашић, главни “кривац” за шарени асортиман породичног пчеларског газдинства “Шашић”.
Супруг Давор, девер Дарко и јетрва Биљана, поред пчеларства обављају и своје примарне послове. Олга је, поред троје деце, одлучила да јој пчеларство буде главни посао.

-За овај посао је, пре свега, неопходна љубав према пчелама. Имала сам страх од њих, али сам га током ових година готово потпуно превазишла. Представља сатисфакцију када знате да правите нешто здраво, нешто добро за своју породицу, а онда и за друге. Уз све то, интересантно ми је да правим ове мешавине. Стално истражујем, тражим нове идеје, експериментишем, каже Олга.

Фото: "Глас Подриња"


Идеја да се асортиман прошири дошла је спонтано. Убрзо су производи нашли пут и до срца купаца.
-Све је почело када сам у продавници пластичних производа видела теглицу у облику срца. Родила се жеља да у њој буде нешто другачије. Тако је настао мед са сувим воћем, а касније и различите друге мешавине: мед са малином, јагодом, анисом, циметом, копривом, лешником... Полако смо почели то и да дистрибуирамо, износимо на тезге када су сајмови, продајемо преко друштвених мрежа. Годинама смо стекли доста муштерија, тако да продајемо само на мало, каже наша саговорница.

Када размишљају о новим укусима увек прво крену од тога шта би они пробали, али и шта је здраво. Укус који је стекао највише обожавалаца међу муштеријама Шашића вероватно је мед са лешником. Мешавина меда и млевеног лешника укусом подсећа на крем.

-Производ је веома здрав и доста га купују родитељи чија деца не воле мед. Заварају их да се ради о нечем другом и тако им дају здрав слаткиш који чине само мед и лешник.

На тезги Шашића, поред меда стоје и ракије и ликери, које су у потпуности њихов производ, од воћа које су сами гајили, сами убрали и сами пекли. Поред традиционалне шљиве ту је и неколико врста воћа, али и симбиоза две љубави – ракија са медом.

-Све правимо од нашег воћа: шљиве, кајсије, виљамовке, вишње, јабуке. Основа медене ракије је јабука у коју се додаје мед. Имамо и траварицу, са доста врста лековитих трава које набављамо из источне Србије, а она је добра за цео организам.

Олги и Давору је највећа помоћ ћерка Александра, која завршава студије енглеског језика на Филолошком факултету у Београду, али и осамнаестогодишње близнакиње Христина и Валентина су укључене у све послове. Даркови и Биљанини синови, Данило и Давид, који су пети и шести разред, почели су активно да се укључују у производњу.

-Александру смо већ од три, четири године водили са нама на цеђење меда. Сада нам највише помаже баш око тог посла. Христина и Валентина такође учествују у цеђењу меда, али и у пословима у воћњаку, брању биља... Дечаци такође помажу оно што могу. Сви су укључени у производњу и јако вредни, каже Олга.

Наша саговорница нам открива и тајну, да је у припреми нови производ, чуваркућа у меду. Изузетно је добар код циста и миома, а прави се између априла и септембра. када чуваркућа има пуно дејство.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa