Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ПОЛА ВЕКА БРАКА РОСЕ И ДОБРИВОЈА ЛАЗИЋА ИЗ ШАПЦА

Понудио јој срце на длану

Љубав на први поглед. Брачна понуда у хотелу. За дуговечност најважније разумевање и толеранција
Крај априла ове године означиће тачко пола века брака Росе и Добривоја Лазића, познатијег по надимку Бебан из Шапца. Она медицинска сестра, запослена у лозничкој болници, он електричар у шабачкој Зорци. Била је то једна од многобројних љубави на први поглед. И посрећило се.

„СИРМИЈУМ“ ЗА СУДБОНОСНО ДА
Добривоје Бебан Лазић из Шапца је сасвим добар пример за ону реченицу да живот пише романе. Он обележавајући „златну“ свадбу и десетине других догађања којима је присуствовао или у њима учествовао заиста исписује роман успомена који тешко да може стати у једну књигу.

Своју супругу Росу запросио је пре пет деценија у тадашњем хителу „Цер“ у Богатићу, а она му судбоносно ДА саопштила седам дана касније у „Сирмијуму“ Сремска Митровица. За будућу супругу имао је само неколико питања, пре брака: Да ли је члан КПЈ, пише ли ћирилицом ... Будући да су му се њени одговори свидели, а да она није имала шта да га пита, остао је при својој понуди. И Роса се није двоумила. Стали су пред олтар и званично, пред кумовима и многобројним гостима изразили свој пристанак. Свадба је била првог маја 1972. године.

-Уживали смо у свадби, а присећам се да је весеље било пристојно и раскошно у старој кући број 86 у Масариковој улици у Шапцу. Свирао је извесни Жилић, прва хармоника из Соко Бање и сви су били весели, каже Добривоје.



Супруга је родом из Грачанице, подно Соко Града. Радила је у Лозници, а са породицом се доселила у Шабац. Упознали су се посредством њеног брата Милана. Било је и других познанстава, а дубоко у памћењу урезала му се једна слика, када је са Росом био крај болесне мајке. Памти њено расположење и пристојност, као и мајчин благослов.

-Разумевање и толеранција су најбитнији за дуг брак, додаје наш саговорник.

ДЕЦА КАО СИМБОЛ СРЕЋЕ
У браку са Росом добио је двоје деце. Прво је свет угледала ћерка Јелена. Данас ради као патронажна сестра у Београду. Нешто млађи син Милан ради у Фармацији и он је недалеко од њега у Шапцу.

-Рад ми никада није био стран. Тај део живота је много значајан за складан живот. Финансијски услови, који су за нас били јако добри, нама нису били проблем. Волим рад, а раније се доста више зарађивало, наставља своју животну причу Добривоје, показујући у својој шупи у приземљу зграде у Цвијићевој 7/7 у Шапцу, уредно сложен алат који је набавио пре три деценије за 200 тадашњих немачких марака, који му је десна рука у сваком послу.

Шупу је претворио у мали музеј и ту је уредно сложио много вредних успомена и доказног материјала. Сведочи да је сахранио три владике, рестаурирао много вредних ствари, међу којима и тополино( стари аутомобил) из 1948. године који је и данас у јако добром стању. Учесник је ауто трке у Шапцу 1970. године, када је освојио четврто место. Годинама је био боксерски судија. Писац је једне књиге и власник бутељке вина из 1907. Године и у једном новинском тексту немогуће је набројати све што је радио и чему посвећивао посебну пажњу, али никада не пропушта да истакне да су путовања обележила његов живот са супругом Росом.

-Путовања су била наша заједничка жеља и за мене посебан догађај. Били смо на Охридском језеру, Копаонику, одмарали се на Црном мору у Бугарској, Егејском у Грчкој и већем делу Јадранске обале.

Били смо и у Мађарској и на другим путовањима. Остало је на то доста лепих успомена, каже Добривоје, прилажући као потврду доста сређених албума које љубоморно чува у својој беспрекорно уређеној гаражи, где проводи највећи део дана.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa