Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Принудна  наплата  за непостојеће
Писмо читалаца

Принудна наплата за непостојеће

Био је викенд још деведесетих, у пожару је изгорела табла са осигурачима. Несрећа се догодила грешком електродистрибуције. Струју су уводили људи из електродистрибуције, она је примила да је све у реду и поставила су уземљење. Ватрогасци су угасили пожар, сутрадан сам звао дистрибуцију како би ми раскачили струју, а о струјомеру нисам ни размишљао, однели су га исти дан, без потврде да су га однели, имао сам поверење. Откачили су самоносиви кабал са стуба, питали су ме да ли ми је потребан струјомер, рекао сам да није, јер сам одмах знао да више немам намеру да отварам локал.

После година мировања, долазим да подигнем пензију на шалтеру банке и видим одбијање са каматом за одржавање струјомера који не постоји, који су они однели дан после пожара! После десет година камата на каматату, камата на камату и дођемо до цифре дуговања већег од 400.000 динара. Од сваке пензије, на основу тог дуга, мени одбијају готово 13.000 динара (за децембар 12.507, 61 динар од пензије 18.569,99 динара). Суд је јасно у пресуди написао да се ослобађам свих трошкова и они немају право жалбе, али и дан данас ми одбијају. Чим сам први пут сазнао да ми одбијају од пензије, отишао сам у дистрибуцију, ондашњи директор није хтео да ме прими, прошло је од тада 25 година.

Новца за адвоката немам, желим да се са мојег имена скине љага као дужника, јер ја никада никоме нисам дуговао. Желим да се новац који је неправедно одузет, отет врати. Дајем реч да нећу ја узети ни динар од тог новца, нека узме адвокат који се прихвати случаја свој део за трошкове и све остало ћу дати у хуманитарне сврхе, све до последњег динара. Част се не плаћа новцем, а ово је борба да сачувам часно име. Људи мене знају, увек сам помагао када и колико сам могао, био на ратиштима, рањаван на Косову, читав живот сам све радио поштено и не желим да се моје име провлачи као име некога ко било коме дугује и коме принудно наплаћују. Нећу да срамотим ни себе, ни децу, ни унуке. Иза свега написаног стојим именом и презименом. Како је остало изгорело те ноћи, стоји још увек уколико неко не верује. Свако може да прође, види, фотографише. За сваку тврдњу имам документацију, одлуке Основног и Апелационог суда, изводе где се виде рате које су ми одбијане, сваки папир је ту, сваки документ. Све чувам, архивирам, ништа не кријем.

Све што се десило је оставило последице по моје здравље. Прошло је толико година, али ја још увек пијем бромазепан за смирење неколико пута дневно. Опет наглашавам, борим се за своју част, ни данар мени отетог новца није потребан, намењен је адвокату који ми буде помогао за његове трошкове и за хуманитарне сврхе до последње паре.
Милорад Вукићевић Бурда Београдска 60, МЗ Јеленча

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa