Инфо

28. април 2022.28. апр 2022.
Екипа шабачке  Хитне помоћи, Фото: "Глас Подриња"

Екипа шабачке Хитне помоћи, Фото: "Глас Подриња"

ХИТНЕ МЕДИЦИНСКЕ СЛУЖБЕ НАЈВИШЕ ПОСЛА ИМАЈУ ТОКОМ ПРАЗНИКА

Умереност здравље и живот чува

До проблема нарочито долази када након ускршњег поста нагло пређу на масну и калоричну храну. Разумем и младост и да су људи под стресом, да им треба неки издувни вентил, али није прави начин да то буде алкохол, па и неке теже супстанце, наводи начелник Службе хитне медицинске помоћи, специјалста ургентне медицине др Јасмин Османовић. Доминирали су болови у стомаку као последица, највероватније, већег уноса калоричне хране. Не можемо занемарити ни број саобраћајних незгода које се дешавају током празника, а који настају као последица вожње под дејством алкохола. Поред свега тога, било је и посекотина насталих током припремања хране, каже др Драган Адамовић из Службе ургентног пријема
Током празника људи одмарају, проводе време са породицом, друже се, једу пију и поново једу и пију... Истовремено, хитне службе дежурају како би збринуле сваког коме затреба помоћ.

Служба хитне медицинске помоћи Дома здравља “Др Драга Љочић” и Служба ургентног пријема Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” за празнике имају повећан обим посла. Највише проблема изазивају прекомерно јело и пиће, пре свега у виду здравствених тегоба, али се одражавају и на већи број саобраћајних незгода, па и туча.

-Сваке године је исто. Саветујемо грађане како да се понашају у време празника, међутим, долазе са истим тегобама, чак и када им се раније дешавало исто. До проблема нарочито долази када након ускршњег поста нагло пређу на масну и калоричну храну. Најчешће долазе због преједања, прекомерног уноса алкохола, најчешће са стомачним тегобама као што су повраћање, пролив, проблеми са жучем. Уколико је неко и хронични болесник на то се надовезују и хипертензије, аритмије, а у најгорем случају све то може резултирати инфарктом, што се, на срећу, не дешава често, наводи начелник Службе хитне медицинске помоћи, специјалста ургентне медицине др Јасмин Османовић.

Пацијенти којима су потребни додатни прегледи и анализе из хитне иду на ургентни пријем. Тамо су за време ускршњих празника дневно збрињавали 70 до 90 пацијената.

Ургентни пријем Шабац:
Празници прошли без тежих повреда, Фото: "Глас Подриња"


-Доминирали су болови у стомаку као последица, највероватније, већег уноса калоричне хране. Не можемо занемарити ни број саобраћајних незгода које се дешавају током празника, а који настају као последица вожње под дејством алкохола. Поред свега тога, било је и посекотина насталих током припремања хране. На срећу, све је било без тежих последица, каже др Драган Адамовић из Службе ургентног пријема.

На ургентном се пацијентима ради комплетна дијагностика коју захтева тегоба на коју се жале. Због тога некада на овом одељењу проведу дуже врмена.

-Трудили смо се да што више скратимо време задржавања пацијената код нас. Сваки пацијент који овде дође пролази комплетну потребну дијагностику и преглед одређеног специјалисте. Пацијенти немају увек стрпљења. Очекују да буду прегледани истог тренутка када дођу, а одређене дијагностичке процедуре захтевају време. Постигли смо све, али је било веома напорно, наводи др Адамовић.

др Драган Адамовић, Фото: "Глас Подриња"


Следи Први мај, па у овим службама очекују да ће бити исто као и за Ускрс. Наши саговорници апелују на грађане да се понашају одговорно и да не угрожавају ни себе ни друге.

-Празнике треба славити са породицом и пријатељима, у здрављу и весељу, а то се најбоље постиже умереношћу. Већина грађана се и понаша тако, али довољан је један да све поквари. Прослава Првог маја крене већ од поноћи. Ранијих година смо имали физичке сукобе где су чак и секире коришћене. Разумем и младост и да су људи под стресом, да им треба неки издувни вентил, али није прави начин да то буде алкохол, па и неке теже супстанце. Тога има у све већем броју. Седну да возе у таквом стању, дође до саобраћајне незгоде. За нас су те ситуације најтеже. Људи увек мисле да се то неком другом дешава, а није тако. Уколико желе да пију, нека бар не седају за волан, апелује др Османовић.

Исте савете даје и др Адамаовић – умереност у јелу и пићу, пре свега.
-Први мај је за нас радни дан, као и сваки други државни или верски празник. Надамо се да ће се људи понашати одговорније и према себи и према другима. Стално апелујемо на људе да под дејством алкохола не седају за волан и тиме угрожавају и свој и туђи живот. Када планирају да пију нека планирају и ко ће да их вози или нека зову такси, поручује др Адамовић.

Запослени у хитним службама навикли су на овај темпо рада. Приватни живот трпи али се труде да се организују тако да свако има слободне дане за неки од празника.

–Уходани смо. Као и сви, јавише волимо да проводимо празнике у кругу породице, али када смо бирали ову професију знали смо да нас чекају одрицања и у том смислу. Прилагођавамо се, мењамо за смене. Морамо да захвалимо и за добру организацију нашем начелнику др Мирославу Поповићу, координаторки др Славици Ђурић и директору др Слободану Поповићу. Такође, морам да похвалим и младе лекаре који нам долазе, као и старије колеге специјализанте, од којих млади имају шта да науче. Сви заједно се трудимо да будемо ефикасни, али и да смиримо, охрабримо, утешимо пацијенте, каже др Адамовић.

Хитна помоћ има уигране тимове, које чине три лекара, три или четири техничара и два возача. Оваквих пет тимова покрива територију Шапца.

-Породица и приватни живот трпе. Опреме имамо и она се набави, али фали нам кадра. Због тога увек молимо суграђане да имају разумевања и стрпљења. Ја овај посао радим зато што волим. Најважније ми је када дођем кући да ми је мирна савест и да знам да сам свој посао одрадио најбоље што сам могао. Важно је бити и свестан својих ограничења и знања. Наравно, никада не можемо угодити сваком. Најважније је да никоме не нашкодимо и верујем да већина колега тако и поступа, каже др Османовић.

Фото:др Јасмин Османовић, "Глас Подриња"


Са људима није лако радити, поготову када имају здравствени проблем. Сваком је његова тегоба највећа и пацијентима је понекад тешко да схвате да у хитним службама нема приоритет онај ко први дође, него ко је ургентнији за збрињавање.

-Увек се трудимо да скратимо време које пацијенти проведу код нас, али никада не знамо шта може да се деси. Догоди се саобраћајна незгода, стигне неко за реанимацију, тада је то најважније и не можемо да предвидимо колико ће да траје. Пацијенте прозивамо по степену хитности, а не по томе када су предали књижицу Увек ће предност имати неко ко активно крварi у односу на некога ко је угануо зглоб, наводи др Адамовић.

Сезона крпеља
Почела је сезона крпеља. Како се Први мај најчешће проводи у природи, тај дај је и прави празник за ове мале крвопије. Др Османовић наводи да од почетка ове године нису приметили њихову појачану активност и да је број пацијената који су се њима обратили због уједа крпеља на нивоу претходне године.
-Крпеља највише има у високој трави, у парковима или тамо где је велика концентрација глодара. Када људи бораве у природи треба да користе репеленте, али и да носе светлу одећу дугих рукава и ногавица, на којој се крпељ лако уочи. По повратку из природе обавезно прегледати тело, а и ако се уочи крпељ не треба паничити, и, ни случајно ништа не радити на своју руку, него отићи у најближу амбуланту. Да би изазвао инфекцију на кожи треба да буде најмање 48 сати, а треба знати да нису сви крпељи заражени. Не треба стављати на њих алкохол, уља, сапунице. Тако се само може изиритирати да поврати садржај у ком може да буде вирус. Такође, у случају нестручних покушаја вађења, може се откинути, а у неким случајевима оно што остане мора да се уклања хируршким путем.


Хитна помоћ се још има и телефонске позиве и са друге стране нестрпљиве пацијенте или чланове њихових породица.

-Поступамо по приоритетима, односно првом, другом и трећем степену хитности. Приоритет су саобраћајне незгоде, едеми плућа, инфаркт. Када постављамо питања телефоном људи мисле да је то беспотребно, али ми на основу тога знамо где прво да изађемо. Често губимо време јер не успевамо да нађемо адресу, а буде и лажних позива. Када добијемо позив по ком треба хитно да реагујемо екипа одмах креће, а диспечер који и даље прича телефоном не иде на терен. То људе често збуни и мисле да, ако нам дају додатне информације губе време. За године пацијента питамо јер су патологије различете за одређене животне доби. Трпимо и претње и псовке, али сви наши разговори се снимају и, уколико неко има примедбу на наше поступање, све се може проверити, наводи др Османовић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa