Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фондација Јелена Шантић

Фондација Јелена Шантић

Конференција Ван зоне комфора

Женски активизам

Жене својим активизмом доприносе регионалној сарадњи и чине да Западни Балкан постане боље место за живот. Њихово деловање је усмерено на све људе без обзира на веру, нацију, културне разлике и доприноси да проблеми жена постану видљиви, али и да се друштво ангажује у њиховом решавању. Kонференцију Ван зоне комфора, организовала је Фондација Јелена Шантић. Конференцију су финансијски подржали Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и Балкански фонд за демократију (БТД)
Конференција Ван зоне комфора окупила је представнице цивилног друштва, културе и уметности, академске заједнице, медија и јавне личности из Србије и региона, са циљем да се сагледа допринос женског активизма у процесу помирења и нормализацији односа у региону Западног Балкана. Одржано је више панела на којима је разматрана улога жена у регионалној сарадњи, као и бројни изазови са којима се суочавају. Учеснице су имале прилику да говоре о својим личним искуствима градње мостова сарадње између људи, размене искуства и мишљења како важне теме приближити људима кроз културу и уметност, а истакнута је и потреба афирмације активизма на територији Западног Балкана.

Завршетак првог дана конференције обележила је свечана додела награде За храбри искорак, коју је Фондација Јелена Шантић установила 2006. године. Награда се додељује сваке друге године у знак сећања на Јелену Шантић, са циљем ширења подршке и промоције активистичких пракси, које је она смело и пркосно спроводила деведесетих година прошлог века.

“Циљ ове награде је да афирмише уметничка и активистичка достигнућа која садрже поруке мира, толеранције, разумевања, солидарности – обједињујући професионалне и етичке вредности за које се Јелена Шантић залагала читавог живота. Наградом се одаје почаст инспиративним појединцима, организацијама цивилног друштва и другим субјектима који креативном снагом и залагањем стварају промене у различитим заједницама у Србији”, изјавила је Ирина Љубић, извршна директорка Фондације Јелена Шантић.

Награду за организације цивилног друштва добило је Удружење Арт Апарт, које успешно ради на социјалној инклузији ромске деце и омладине и упознавању заједнице са ромском културом, на веома оригиналан начин кроз мешовити хор, као и кроз музичку продукцију.

У појединачној категорији награду је добила Христина Цветичанин за пројекат „Феминизам из теретане”, који на Инстаграму покреће и води важне дискусије на тему женских права, од репродуктивног здравља жена, преко проблема старења, до поремећаја у исхрани.

Награду за посебан допринос развоју заједнице кроз уметност добила су два млада женска колектива, која су показала храброст и посвећеност побољшању услова живота чланова заједнице у Марковцу и у Нишу. Иницијатива Осликај храброст неформалне групе Спеак Уп из Ниша преиспитује једно од најважнијих питања у свакој заједници – безбедност жена и девојчица. Сеоски културни центар Марковац је удружење грађана окупљених око идеје покретања културних активности за децу и одрасле са села и околине и на тај начин доприноси децентрализацији културе, социјалној кохезији и активирању становништва.

У оквиру конференције одржана је и изложба Уметност антирата са циљем да се јавности прикаже положај и улога жена у друштвеним процесима који су се дешавали на просторима Балкана од 1990-их до данас, с акцентом на њихову улогу у антиратној пропаганди, критици патријархата и национализма и њихових последица на друштво. На изложби су приказани радови Алме Гачанин, Иване Ивковић, Марине Марковић, Сање Ивековић, Шејле Камерић, Милице Томић и Милице Ракић.
Фондација Јелена Шантић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa