Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА ПРОЈЕКАТ ЈЕДИНСТВЕНОГ УПРАВНОГ МЕСТА

Општинска управа у служби грађана

Јединствено управно место биће у информационом смислу потпуно опремљено брзим интернетом, базама података те ће грађани на једном месту и у најкраћем могућем року моћи да прибаве неопходна документа и обавити свој посао на једном месту
Недавно је коцељевачка општина потписала уговор са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, вредан 7,7 милиона динара. Новац је намењен за формирање јединственог управног места у општинској управи, уз конкурсну обавезу ове општине да из своје касе издвоји додатних 770 хиљада или десет одсто од добијене суме.

За саму управу то представља озбиљнији приступ у односу са странкама јер је неопходно обучити кадар са рад у будућој шалтер сали у којој ће бити присутни представници из разних области, попут социјалне и дечје заштите, локалне пореске администрације, матичар...

Одлазак од једне до друге установе приликом прикупљања докумената, шетање од канцеларије до канцеларије, од службеника до службеника требало би да у овој локалној самоуправи постане прошлост.
Јединствено управно место биће у информационом смислу потпуно опремљено брзим интернетом, базама података те ће грађани на једном месту и у најкраћем могућем року моћи да прибаве неопходна документа и обавити свој посао на једном месту.

-На тај начин се људима који одлуче да у непосредном контакту са надлежним службама заврше оно што им је потребно процедура поједностављује и убрзава. Што се тиче рецимо одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове ми одавно функционишемо електронски, одавно немамо папирологије нити неку велику потребу за тим начином рада. Ту смо за било какав непосредни конктакт али је странкама истовременом омогућено да све своје послове заврше електронским путем- истакао је начелник Златко Поповић.

Према његовим речима у оквиру пројекта биће урађен и нови сајт општине путем којег ће странкама бити омогућено да одређене ствари обаве електонским путем.

-Официјални сајт општине је први додир са овом општином у свету. Када неко хоће да види нешто, прво место на које иде је управо сајт. Друго место, када је реч о непосредној посети, јесте садашња писарница а будући простор за јединствено управно место у згради општине. На овим местима се стиче први утисак о једној локалној самоуправи- закључио је Поповић и додао да је пројектом предвиђена израда квалитетне, савремене комуникационе мреже унутар управе.

Председник Коцељеве Душан Илинчић сматра да је јединствено управно место неопходно.

-Тешко да би ми могли да издвојимо толики новац из свог буџета и да то урадимо сами. Причамо о еШалтеру, о еУслузи и о свим стварима које су у неким другим срединама увелико у пракси. Кроз овај пројекат диже се квалитет општине, општинске управе, нешто што би требало да да комфорност али и брзину у решавању послова, олакшава поступке и процедуре...- оценио је Илинчић.

Новац је уплаћен у општинску касу и ускоро би требало да почне поступак јавне набавке како би се до почетка јуна урадило идејно решење, што је обавеза јединице локалне самоуправе.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa